Сад і город (енциклопедія)

ПРЯНІ РОСЛИНИ

ЧАБЕР ЗАПАШНИЙ

В основному відомий у нас у дикорослому стані, а як культурна рослина культивується рідко, хоча чабер (чебрець) — дуже популярна пряна рослина, що використовується свіжою й сушеною як приправа до страв із квасолі та гороху. Чабер має гострий смак, тому може заміняти перець.

Чабер запашний — однолітня трав'яниста рослина родини губоцвітих. Чабер містить азотисті речовини, цукри, жир, а свіжа зелень — леткі ефірні олії. Росте у вигляді куща заввишки 30-60 см.

Чабер добре росте на різних ґрунтах, але чутливий до перезволоження.

Це холодостійка рослина, проте в період росту не зносить похолодань; любить відкриті сонячні ділянки.

У середині березня — на початку квітня висівають насіння чабру рядовим або грядковим способом. Відстань між рядками в стрічці 15 см, між грядками 45 см. Або ж відстань між рядами 45- 50 см. Після посіву насіння прикривають тонким (0,5—0,7 см) шаром піску. Можна перед посівом насіння притрушувати піском, тоді його тільки ледь прикопують. На 1 м2 витрачають 0,5-0,6 г насіння.

Через 14-20 днів після посіву з'являються сходи. Увесь цей час ґрунт на ділянці, де посіяний чабер, можна часто й потроху поливати, щоб він завжди був вологим. Після появи сходів їх кілька разів проріджують, доводячи відстань між рослинами в ряді до 15-20 см.

Через 70- 90 днів після посіву рослини починають цвісти, у цей час рослини збирають. Зрізують надземну частину, а ті рослини, які не використовують свіжими, сушать у затінку в добре провітрюваному приміщенні, зв'язавши невеликими снопиками. Висушений у такий спосіб чабер зберігає пряні властивості й може використовуватися всю зиму.

Для одержання раннього врожаю, а також при вирощуванні на важких заплавних ґрунтах чабер запашний вирощують розсадним способом. Розсаду готують у кімнатних умовах, у парниках, до моменту висаджування у відкритий ґрунт вона повинна мати вік 35-45 днів. Доглядають так само, як і рослини при безрозсадній культурі.

Вирощують також багаторічний чабер, що росте на одному місці 4-5 років. Від однолітнього він відрізняється більш гострим смаком, вирощувати його важче, ніж однолітній, тому що він більш вимогливий до ґрунту та умов довкілля. Багаторічний чабер розмножується насінням, відведеннями, діленням куща й живцями.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.