Сад і город (енциклопедія)

ПРЯНІ РОСЛИНИ

ТАРХУН

Інша назва — естрагон, полин. Це багаторічна культура родини складноцвітих (айстрових). Використовується як приправа до супів, м'яса, риби, листя кладуть у салат, додають при консервуванні овочів, використовують у лікеро-горілчаному виробництві.

Уживають як листя, так і молоді пагони. Тархун містить велику кількість аскорбінової кислоти, провітамін А, рутин, ефірні олії, що надають йому пряного аромату.

Найкраще росте на пухких, вологих ґрунтах, у які вносилися органічні добрива.

Тархун розмножують живцями та кореневими паростками. Розмноження живцями роблять навесні, нарізаючи їх шматочками 10-15 см і вкореняючи на грядах при температурі ґрунту 12- 18 °С. Кореневища розподіляють навесні або восени. Після вкорінення рослини висаджують на грядки площею живлення 70x35 см. Тархун росте на одному місці 2-3 роки, після чого його пересаджують і ділять кущ.

Догляд за цією культурою нескладний: необхідно регулярно розпушувати міжряддя, знищувати бур'яни, у разі потреби — поливати. Тархун добре зимує в ґрунті.

Для використання збирають верхівкові молоді пагони з листям. Збирання проводять до цвітіння, з однієї сотки можна зібрати 25-40 кг зеленої маси.

Для використання в зимовий час кореневища естрагону висаджують у ящиках у теплому приміщенні. Після відростання зелень зрізують.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити