Сад і город (енциклопедія)

ПРЯНІ РОСЛИНИ

ХРІН

Відома городня культура, що використовується як приправа. Батьківщина культурного хрону — Німеччина, однак він добре був відомий також давнім слов'янам. Хрін — багаторічна рослина родини хрестоцвітих. Серед пряних рослин, розповсюджених у нас, — найпопулярніший, оскільки він невимогливий до ґрунтів та умов росту.

Хрін має добре розвинену кореневу систему, велике міцне листя. Є різновид хрону — хрін луговий, у якого коріння невелике. Найціннішими складовими хрону є аскорбінова кислота й фітонциди, тому він чудово діє як протицинготний засіб, уживається для профілактики застудних і вірусних захворювань.

Хрін — холодостійка й моро30тривка рослина. Невкорінені рослини переносять заморозки до -5...-7 °С, а вкорінені — не гинуть при зниженні температури до -25 °С.

Хрін потребує гарної освітленості, тому вирощувати його краще на відкритих підвищених ділянках. Росте на різних ґрунтах, але найкращий урожай, найміцніший і найсоковитіший корінь дає на супіщаному та легкому суглинному ґрунтах. Перед осіннім перекопуванням на ділянку, де збираються висаджувати хрін, уносять свіжий гній, ґрунт перекопують на глибину 35-40 см. У культурі хрін вирощують, як правило, як однолітню рослину.

Розмножується хрін вегетативним способом. З товстого коріння при осінньому збиранні зрізують тонкі бічні живці діаметром 1 см і завдовжки 20-25 см. їх висаджують або восени, після чого вони зимують у ґрунті, або навесні, наприкінці березня — на початку квітня.

Перед садінням готують неглибокі борозни й висаджують живці під лопату на глибину 12-15 см. Відстань між гніздами — 25 см, якщо висаджується один живець у гніздо, і 40 см, якщо висаджується два. Відстань між рядами — 50-60 см. Після садіння живці загортають землею, підсапують так, щоб верхівкова брунька була прикрита на 4-5 см, поливають водою з розрахунку 10-15 л на 1 м2.

Коли пагони досягають 10-15 см, хрін розгортають, бічні паростки обрізають двічі протягом літа.

Збирають урожай хрону восени або навесні наступного року. Перед збиранням зрізують або скошують листя, викопують коріння. Для зберігання та використання відбирають коріння завтовшки не менше 1,5 см. Зберігають коріння хрону в піску при нульовій температурі.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.