Сад і город (енциклопедія)

ДЕЛІКАТЕСНІ ГОРОДНІ КУЛЬТУРИ

АРТИШОК

Чудова делікатесна рослина, розповсюджена в усій Європі й відома як городня культура вже понад 5 тис. років. До Росії артишок завіз Петро І, але спочатку він вирощувався як декоративна й лікарська рослина. У їжу використовується лише квітколоже та широкі соковиті основи 30внішніх лусочок обгортки суцвіть (кошика).

Артишок — багаторічна трав'яниста рослина родини складноцвітих (айстрових). 30вні він нагадує будяк, але з більшими фіолетовими квітами. Виростає артишок до 1,5—2 м. Квіти зібрані у великі кошики.

Артишок — не найпростіша культура для вирощування. Він вимогливий до родючих ґрунтів, гарного освітлення, теплолюбний. Однак складності з вирощуванням будуть компенсовані чудовими смаковими якостями цієї культури, До того ж артишок є дієтичним продуктом. Він містить велику кількість білків, вуглеводів, вітаміну В, та аскорбінової кислоти. Але найціннішим є те, що в артишоку міститься інулін, життєво необхідний хворим на цукровий діабет.

Артишок переносить температуру до +2...+3 °С, але при подальшому зниженні температури ушкоджується й гине. Тому в період заморозків рослину слід вкривати перегноєм.

Артишок розмножують насінням, розсадою й відсадками. При посіві насіння в перший рік артишок утворює прикореневе листя, а суцвіття, частини яких використовуються в їжу, одержують тільки на другий рік. Тому зручніше вирощувати артишок розсадним способом.

Для одержання розсади насіння артишоку, попередньо пророщене та ярови30ване, висаджують у ящики й пророщують у освітленому місці при температурі +18...+20 °С.

Коли з'явиться перший справжній листочок, рослини пікірують у горщики з поживною сумішшю й площею живлення 4x4 см.

Наприкінці квітня, коли мине загроза заморозків, розсаду висаджують у відкритий ґрунт. Перед садінням у ґрунт вносять органічні добрива й перекопують. При правильному догляді артишок росте на одному місці 4-5, а то й 10 років.

Можна закладати плантації для багаторічного вирощування артишоку з використанням відсадків. Відсадки — це пагони, що утворюються біля основи стебла. їх відокремлюють із частиною материнської рослини (п'ятою), висаджують у холодні парники, щоб утворилася коренева система, а потім — у відкритий ґрунт на постійне місце з площею живлення 2x1 м.

Незалежно від способу садіння потрібно доглядати за рослинами, розпушувати ґрунт, регулярно поливати й підживлювати. Протягом перших 3 років вирощування восени під артишок уносять перегній. Урожай збирають тоді, коли голівки добре розвинені, а лусочки у верхній частині наполовину розкриті, але до появи на верхівці голівки синіх квіток. Кошики артишоку акуратно зрізують і, якщо вони не використовуються в їжу відразу, зберігають при температурі 0...+1 °С протягом 2-3 місяців.

Восени надземну частину рослин зрізують, кореневища підсапують і вкривають перегноєм. При температурі нижче -15 °С без укриття артишок вимерзає.

Рекомендовані сорти: Майкопський 41, Ранній фіолетовий, Великий зелений, Лівонський.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.