Сад і город (енциклопедія)

ДЕЛІКАТЕСНІ ГОРОДНІ КУЛЬТУРИ

ЛЮБИСТОК

Це дуже популярна в Україні пряність, яка швидко поширюється в усіх регіонах з помірним і теплим кліматом. Любисток дотепер зустрічається в дикрослому вигляді на європейській території СНД і на Кавказі. У їжу використовують зелені частини молодих рослин як пряність для салатів, при консервуванні овочів. З коріння любистку роблять варення й цукати, висушені здрібнені корінці використовують як ароматичну приправу. З коріння любистку роблять відвари, які використовуються при лікуванні захворювань легенів, бронхітів, як відхаркувальний, серцевий засіб.

Любисток — багаторічна рослина родини зонтичних (селерових). Він має товстий довгий корінь (до 40 см), стебло виростає до 180 см. Цвіте любисток у червні-липні маленькими ясно-жовтими квітками.

Любисток — дуже невибаглива рослина, добре зносить знижену температуру, росте на будь-яких ґрунтах, але для підвищення врожайності та смакових якостей його краще вирощувати на легких ґрунтах з добрим родючим шаром. Різко підвищують урожайність зрошення й внесення мінеральних і органічних добрив.

Для вирощування на присадибній ділянці насіння любистку висівають у відкритий ґрунт ранньої весни. Схема посіву: рядами, з відстанню між рослинами в ряді 50-70 см, а між рядами — 60-70 см. Глибина посіву — 2-3 см, норма витрати насіння — 60- 70 г на сотку. Через 15-20 днів після посіву з'являються сходи. Доглядають за любистком так само, як і за іншими багаторічними рослинами. Стежать за тим, щоб ділянка була чистою від бур'янів, регулярно розпушують ґрунт, зрошують у разі потреби. На одному місці любисток можна вирощувати 6-8 років. У перший рік життя рослина утворює розетку листя, у наступні роки дає квітконосні стебла, квітки та насіння.

Для розмноження любистку вегетативним способом корінці 3-4-літніх рослин розрізають на шматочки завдовжки 15-20 см, укорінюють і висаджують навесні. Схема садіння така ж, як і для любистку, вирощеного з насіння.

Зелену масу любистку зрізують протягом усього літа, відбираючи молоді пагони з ніжними, добре розвиненими листочками. Зелень, яку не використовують відразу ж, висушують.

Для використання корінців як приправи беруть тільки коріння дворічних і трирічних рослин. їх викопують восени, очищають від землі, промивають і висушують у теплому, добре провітрюваному приміщенні.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.