Сад і город (енциклопедія)

БАШТАННІ КУЛЬТУРИ

КАВУН

Дуже популярна баштанна культура, що культивується на території Росії та України з XIII століття, а з XVII століття спеціальним урядовим ука30м під кавун було відведено плантації в Харківській губернії. Улюблений для багатьох делікатес, на наш погляд, спочатку вживався досить дивно; м'якоть кавуна вимочували в оцті, солили, перчили, додавали прянощі й лише потім їли. І тільки в XIX столітті кавун оцінили як свіжий делікатес.

Кавун — багатонасінна ягода. Належить до однолітніх рослин родини гарбу30вих із міцною кореневою системою. Головний корінь проростає на глибину до 3 м, завдяки чому кавуни є засухостійкими рослинами. Вони потребують вологи в основному в початковий період росту, а в період дозрівання плодів дуже засухостійкі.

Кавун — однодомна роздільностатева перехреснозапильна рослина. Чоловічі квітки з'являються раніше, ніж жіночі, кількість їх у 10-20 разів більша. Жіночі квітки утворюються на стеблах першого й наступного порядків, але часто з'являються й на головному стеблі. Тому головне стебло під третім-п'ятим листочком прищипують, що прискорює появу пагонів.

Кавун — дуже теплолюбна рослина. Насіння проростає тільки при температурі +13...+17 °С, а при зниженні температури до 0 °С воно гине. Кавуни не ростуть при температурі повітря нижче +10 °С. Найвища температура бажана в період цвітіння, тому що волога, дощова, прохолодна погода викликає опадання квіток, зав'язь не утворюється. Під час формування листя температура й вологість мають бути нижчими, ніж під час формування плодів.

Кавуни вимогливі до ґрунту. Найкраще вони ростуть на легких супіщаних ґрунтах, у які вноситься перегній з розрахунку 300 кг на 100 м2, а також фосфорні та калійні добрива. Для поліпшення якості важких глинистих ґрунтів перед вирощуванням кавунів слід уносити в них соломистий гній або додавати пісок.

Кавуни найкраще ростуть на прогрітих і добре освітлених ділянках, добре вирощувати їх після ранньої картоплі, бобових та огірків. У свою чергу кавуни, як і інші баштанні культури, є чудовими попередниками для більшості овочів.

З осені після збирання попередньої культури ґрунт розпушують, а через 12-15 днів перекопують на глибину 25-30 см. Навесні ґрунт боронують, щоб зберегти достатню кількість вологи, якщо з'являться бур'яни, проводять розпушування на глибину 8-12 см, після чого ґрунт знову боронують.

Перед садінням кавунів ґрунт розпушують на глибину 6-8 см і відразу висівають насіння. При саджанні в кожну лунку вносять 500-800 г перегною, 15 г суперфосфату й 4-5 г калійних добрив.

При вирощуванні кавунів із насіння найкраще використовувати 2-3-літнє насіння. Воно виростає швидше, дає високі врожаї. Насіння сортують, відбираючи велике й наповнене, з гарною схожістю. Якщо є тільки однорічне насіння, перед посівом його прогрівають протягом 3-5 год при температурі 40-50 °С.

Усе насіння за 2-3 дні до посіву протрують. Використовують розчин 40%-ного формаліну в концентрації 1:300. Після протруєння насіння розсипають на оброблену тим самим розчином формаліну тканину, накривають, витримують 2 год, потім просушують.

Якщо через погодні умови термін посіву насіння відкладається, його слід замочити на 4-5 год у теплій воді, не висушуючи, залишити при температурі +20...+25 °С на 1-2 доби, потім просушити й негайно висівати.

Під час вирощування кавунів безрозсадним способом насіння висівають, коли ґрунт прогріється до +13 °С на глибині 10 см. Ранні сорти висівають за схемою 140x60 см, середньоспілі — 140x140 см, пізньостиглі — 210x140 см. У лунку кладуть 1-2 насіннячка, якщо погода суха й вітряна, у кожну лунку вливають по 1 л води. Насіння загортають на глибину 6-9 см.

Норма витрати насіння — 300 г на 100 м2.

Через 8-10 днів після посіву з'являються сходи. Якщо якісь насінини не зійшли, ці ділянки пересівають. Після появи сходів ґрунт у рядах і міжряддях розпушують на глибину 12-15 см. Коли сходи з'являться масово, то до початку утворення рослинами пагонів ґрунт двічі обробляють у міжряддях і в рядах між рослинами.

Рослини проріджують, залишаючи найбільш розвинені, після першого проріджування їх поливають за борознами. Інші поливи проводять залежно від погодних умов і ступеня зволоженості ґрунту, 4-6 разів до початку дозрівання плодів.

Кавунове огудиння для запобігання скручуванню й перевертанню пришпилюють або присипають землею.

Під час вегетаційного періоду рослини двічі підживлюють. Перше підживлювання проводиться у фазі 4-5 справжніх листочків органічними добривами. Використовують розчин пташиного посліду, що перебродив, у концентрації: 1 частина посліду на 15-20 частин води, на 1 рослину витрачають 0,5 л розчину. Коли почне утворюватися огудиння, проводять друге підживлення, використовуючи мінеральні добрива. На відро води беруть 60-80 г суперфосфату, 15-20 г калійної солі, 25-40 г аміачної селітри й поливають рослини з розрахунку 0,5 л розчину на кожну. При першому підживлюванні добрива вносять на відстані 5-7 см від рослин. Під час другого — на відстані 12-18 см від рослин. Глибина закладення добрив — 8-12 см.

Для одержання раннього врожаю кавунів їх вирощують розсадним способом. Розсаду готують у горщиках із торфу, а коли ґрунт буде готовий, роблять лунки, у кожну лунку висаджують по 2- 3 рослини з горщиками, добре поливають, присипають лунки сухою землею.

Як тільки розсада вкорениться та піде в ріст, догляд за нею такий самий, як і за кавунами, вирощуваними з насіння. Якщо кавуни вирощуються там, де можливі похолодання, сходи захищають паперовими ковпачками, соломою, іншими матеріалами, димом.

Рекомендовані сорти: Скороспілка харківська, Роза Південного Сходу, Мелітопольський 142, Борчанський, Таврійський, Стокс київський, Туман дніпропетровський, Вогник, Комсомольський 2, Донський 39, Улюбленець хутора П'ятигорська, Биківський, Мелітопольський 60, Волзький 7.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити