Сад і город (енциклопедія)

ЗБЕРІГАННЯ ЦИБУЛІ ТА ЧАСНИКУ

Цибуля — досить складна культура для зберігання. Важливо насамперед правильно вибрати сорт, який необхідно зберегти. З усіх сортів цибулі найбільш стійкими є гострі, а найбільш нестійкими при зберіганні — солодкі сорти. До перших належать; Бессоновський, Сквирський, Стригуновський носовський. Найбільш нестійкі солодкі сорти — Ялтинський місцевий, Каба дніпропетровська.

Вибираючи сорт часнику для зберігання восени й узимку, потрібно врахувати, що найкраще лежать багатозубкові сорти. Сорти часнику з невеликою кількістю зубків зберігаються значно гірше. За іншими показниками для зберігання найкраще вибирати сорти без стрілок і яровий часник, а не озимий.

Перша вимога при закладанні цибулі та часнику на зберігання — повна зрілість. Перед збиранням слід скосити бадилля, особливо якщо ліго дощове, хмарне й прохолодне. Зібрану цибулю та часник просушують. Цибулю спочатку прогрівають до температури 45°С, забезпечуючи інтенсивну циркуляцію сухого повітря. Під час прогрівання, що триває 8-12 год, підтримують вологість повітря в межах 20-40 %. Потім температуру знижують, доводячи її до 30-40 °С, і в цих умовах цибулю просушують протягом 3-6 днів.

Найкраща температура для зберігання цибулі та часнику — -2...-З °С, відносна вологість повітря — 75-85 %. Якщо немає можливості забезпечити таку температуру зберігання, можна знизити вологість повітря до 70-75 %. Це вбереже запаси цибулі та часнику від псування.

Розміщають цибулю й часник у підвалах і сховищах на стелажах. Для гарної циркуляції повітря й запобігання зволоженню борти в стелажах роблять наскрізними, ґратчастими. Висота стелажів має бути не більше 30-50 см. Цибулю-матку можна зберігати в засіках, засипаючи її шаром 70-100 см.

Дуже добре зарекомендували себе у функції ємності для зберігання цибулі та часнику невеликі поліетиленові або дерев'яні ящики-лотки. У них створюються найбільш сприятливі умови. Здорові доспілі головки часнику можна зберігати в цих ящиках при температурі до +18 °С.

Якщо запаси цибулі й часнику невеликі, не співвідносні з промисловими, можна скористатися стародавнім народним способом зберігання цих овочів. їх заплітають у вигляді вінків або кіс і потім підвішують у прохолодному приміщенні. Головне — виключити доступ світла. У міських умовах це можна робити на засклених балконах у шафках.

Невелику кількість цибулі та часнику можна зберегти також у мішечках із добре вентильованого матеріалу, які підвішують у темному й прохолодному приміщенні.




Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити