Сад і город (енциклопедія)
НІТРАТИ І ЯКІСТЬ ОВОЧІВ
Найгірше зберігаються ті овочі, які перевантажені нітратами. Вони швидко чорніють, псуються, загнивають, утрачають товарні якості, у них різко погіршується смак.
Для того щоб знизити надходження нітратів у рослини, слід піклуватися про це з моменту підготовки ґрунту під городні культури.
Щоб знизити рівень нагромадження нітратів, потрібно вибирати оптимальні форми, дози, строки й способи внесення добрив.
Азотні та мінеральні добрива найкраще вносити у вигляді амонію сірчанокислого (інша назва — сульфат амонію) і сечовини. Найгірше зарекомендували себе аміачна й натрієва селітра. Щоб забезпечити найефективніше засвоєння азотних добрив і знизити нагромадження нітратів, потрібно застосовувати їх у поєднанні з фосфорними та калійними туками. У сполуках мають переважати калійні добрива в такій пропорції: на 1 частину азотних добрив — 0,6 частини фосфорних туків і 1,8 частини калійних туків. Такі пропорції сприяють зниженню нітратного азоту в овочах. Кількість унесеного з азотним добривом азоту не повинна перевищувати 20 г на 1 м2.
Вносити азотні добрива слід під перекопування ділянки. Найкраще робити це не на всій її площі, а місцями, розташовуючи добрива рядами з відстанню між ними 15-20 см. Глибина внесення азотних добрив повинна становити 10-15 см. При такому способі доза азоту знижується на 25-30 % порівняно з рівномірним унесенням добрива на ділянку. Проте ефективність добрива від цього не страждає. При місцевому внесенні азотних добрив під городні культури та редис кількість нітратів у готовій продукції зменшується на 40-60 %, при внесенні під капусту й буряк — на 20-40 % порівняно з тими ділянками, на які азотні добрива вносилися рівномірно.
Щоб у овочах і коренеплодах не накопичувалася надлишкова кількість нітратів, слід проводити підживлення азотними добривами до початку масового дозрівання коренеплодів і качанів. Залежно від кліматичних умов це найкраще робити наприкінці червня — на початку липня.
При правильному внесенні органічних добрив кількість нітратів у овочах також можна знизити. Використовують гній, компости, сидерати. Однак при неправильному внесенні гною кількість нітратів у овочах може різко збільшитися.
Найкраще знижує рівень нітратів компостування гною із соломою або торфом. Такий компост поліпшує структуру ґрунту, розпушує його й не дає надлишкового нагромадження нітратів. Найкращі терміни для внесення коров'ячого, свинячого, овечого гною, а також пташиного та кролячого посліду — осінь, під основне перекопування ґрунту. Компост готують для цього з весни.
Прекрасним засобом для підвищення рівня азоту в ґрунті, зниження нітратного азоту є природне добриво. Для цього в ролі попередників городніх культур на ділянку, призначена для їх вирощування, спочатку висівають боби, горох та інші бобові рослини, що містять бульбочкові бактерії.
Чудовими попередниками є також конюшина, люпин, вика. Усі ці культури мають здатність зв'язувати атмосферний азот і накопичувати його в ґрунті у вигляді добре засвоюваних у ньому солей. Крім того, ці рослини завдяки добре розвиненій кореневій системі й проникненню її на велику глибину, розпушують ґрунт і поліпшують його структуру. Для одержання найкращої якості ґрунту рослини-попередники в період масового цвітіння подрібнюють лопатою, а потім зелену масу перекопують. Наступного року ділянка готова для вирощування городніх культур, причому добрива можна не вносити протягом 3-4 років, що забезпечує низький уміст нітратів у овочах на весь цей період.
Знижує кількість нітратів у городніх культурах також застосування торфу. Чистий торф дає занадто кислу реакцію, тому його використовують у компостах ра30м із гноєм. Він поліпшує структуру ґрунту, підвищує його здатність утримувати вологу, посилює повітрообмін. Кількість нітратів у овочах після використання торф'яно-гнойового компосту невелика протягом двох років.
Дуже важливим є правильне зберігання овочів. Порушення умов зберігання, температурного режиму також може викликати підвищення вмісту нітратів.
Рівень нагромадження нітратів змінюється залежно від виду городньої культури, сорту та конкретної частини плода.
Нітрати в рослинах розподілені нерівномірно. Наприклад, кількість нітратів у черешках листя в 1,5-4 рази більша, ніж у самій листковій пластині.
Чим молодші рослини, тим більше в них накопичується нітратів.
Кількість нітратів розподіляється в різних частинах рослин у такий спосіб.
Картопля. Найменша кількість нітратів міститься в м'якоті бульби, у серцевині та шкірці їх кількість приблизно в 1,5 разу більша.
Буряк. Найбільшу кількість нітратів накопичують середина й кінчик кореня буряка. Найменше нітратів міститься в середній частині коренеплоду, велика кількість — у верхівці.
Морква. Коренеплоди моркви максимальну кількість нітратів накопичують у кінчику, верхівці та серцевині їх та їм може бути в 1,5 рази більше, ніж у коровій частині. Нітрати в корі розподілені рівномірно, а в серцевині коренеплоду їх найбільше в кінчику кореня та найменше у верхівці.
Редис. Максимальне нагромадження нітратів відбувається в нижній частині коренеплоду й у тому місці, що примикає до листя. Круглі сорти редису накопичують менше нітратів, ніж довгоплідні.
Огірки. Мінімальна кількість нітратів накопичується в насінній камері. В іншій частині плода вміст нітратів найменший у верхівці та найбільший у основі, що примикає до плодоніжки.
Кабачки. Як і інші гарбу30ві, кабачки є рекордсменами серед овочів за нагромадженням нітратів. Кількість нітратного азоту в кабачках найменша у верхівці й найбільша в плодоніжці. У патисонів нітрати накопичуються найбільше на периферії, до центру їх кількість зменшується. У всіх гарбу30вих найменшу кількість нітратів накопичують насінні камери, найбільшу — кора.
Капуста білокачанна. Білокачанна капуста накопичує нітрати у верхівці стебла та у верхніх листочках качана. У внутрішніх
і зовнішніх листочках нітратів міститься в 4,5 рази більше, ніж у середніх. Причому в зовнішніх листочках качана кількість нітратів удвічі більша, ніж у внутрішніх. У самих же листочках найменше нітратного азоту накопичує верхівка листочка (тонка частина), а найбільше — основа.
У зв'язку з тим, що найпоширенішим із овочів і найважливішим за місцем, яке він займає в раціоні, є картопля, потрібно стежити, щоб її коренеплоди не були отруєні нітратним азотом. Запам'ятайте: пізньостиглі сорти картоплі менше схильні до нагромадження нітратів, ніж скоростиглі. Знижує кількість нітратів внесення перепрілого гною під осіннє перекопування. Якщо використовується гноївка, його структурують соломою з розрахунку 1 частина соломи на 5 частин гною. Пташиний послід для добрива картоплі краще використовувати в компостах. Оптимальне поєднання — 6 частин посліду на 4 частини торфу. Такий компост уноситься під перекопування в кількості 4 кг на 1 м2.
Якщо використовують мінеральні добрива, то намагаються витримувати такі пропорцїї: 1 частина азотних добрив; 1,5 частини фосфорних добрив; 1,2 частини калійних добрив.
Сорти городніх культур з мінімальним і максимальним вмістом нітратів
Картопля
- Низьконітратні сорти: Прем'єра, Каспар, Мона Ліза, Олев, Вітторіні, Андо, Віллу, Сулев, Істринський, Темп, Лорх.
- Високонітратні сорти: Домодідівський, Гатчинський, Невський, Фанфарі, Адретта, Приекульський, Лаймдота, Ансе.
Морква
- Низьконітратні сорти: Шантене 2461, Бірючекутська, Піонер, Консервна, Грибовська.
- Високонітратні сорти: Артек, Лосиноостровська 13, Нантська 4.
Капуста білокачанна
- Низьконітратні сорти: Зимівля, Подарунок, КЛМ 125.
- Високонітратні сорти: Червнева, Білоруська, Амагер 611, Слава 1305.
Редис
- Низьконітратні сорти: Йгева, Масляний, Червоний велетень, Ранній червоний, зоря, Тепличний, Корунд, Капелла, Кварт.
- Високонітратні сорти: Жара, Борчицька, Улотра, Рубін.
Огірки
- Низьконітратні сорти: Лель, Парад, Московський тепличний, Сюрприз, Стелла, Естафета, Манул, Марафон.
- Високонітратні сорти: Конкурент, Садко, Дельфін, Молдавський, Квітневий.
Помідори
- Низьконітратні сорти: Ністру, Ранок, Факел.
- Високонітратні сорти: Глорія, Дзвіночок, Молдавський ранній.
Буряк
- Низьконітратні сорти: Бордо, Однопаросткова, Сквирський дар.
- Високонітратні сорти: Єгипетська плоска.
Петрушка
- Низьконітратні сорти: Цукрова, Звичайна, Кучерява, Ткачирулі, Патловані.
- Високонітратні сорти: Однолітня, Петкован.
Салат
- Низьконітратні сорти: Нерон, Кальмар, Літній.
- Високонітратні сорти: Великокачанний, Фестивальний.
Кріп
- Низьконітратні сорти: Грибовський, Лісногорський, Каскалинський, Вірменський 269, Узбецький 263.
- Високонітратні сорти: Вірменський.