Сад і город (енциклопедія)
ДОДАТОК
ВИЗНАЧЕННЯ ЕНЕРГІЇ ПРОРОСТАННЯ ПРИ СХОЖОСТІ НАСІННЯ
Щоб довідатися, яка кондиція наявного насіння городніх культур, проводять контрольне пророщення, аби визначити, наскільки насіння життєздатне, а також для з'ясування відсотка схожості. Терміни пророщення насіння в контрольних цілях різні для різних культур. У деяких городніх культур перші 2-3 тижні ріст і розвиток відбуваються надзвичайно повільно, що 30всім не свідчить про погану якість насіння. Є овочеві культури, у яких 30внішня оболонка насіння тверда або ороговіла. Таке насіння також проростає повільніше.
Для того щоб визначити енергію проростання насіння, витрачається такий час:
- для капусти, редису, ріпи й гороху — 3 дні;
- для огірків — 3 дні;
- для кабачків, гарбуза, бобів — 3 дні;
- для буряка, квасолі — 4 дні;
- для салату, моркви, цибулі — 5 днів;
- для ревеню, шпинату — 5 днів;
- для помідорів — 6 днів;
- для петрушки, селери, кропу, пастернаку — 7 днів.
Для визначення схожості насіння городніх культур необхідні такі строки:
- для капусти, редису, ріпи, гороху — 7 днів;
- для огірків, буряка, квасолі — 8 днів;
- для кабачків, гарбуза, бобів, салату, моркви — 10 днів;
- для цибулі, помідорів — 12 днів;
- для петрушки — 12 днів;
- для ревеню, шпинату, кропу, пастернаку, селери — 14 днів.
Перед визначенням схожості насіння сортують, відбираючи найбільші й повновагі в сольовому розчині, щоб недорозвинені та порожні насінини спливли.