Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Хімія - Золота колекція рефератів - 2018

ВІТАМІНИ — ДЖЕРЕЛО НАШОГО ЗДОРОВ’Я

ЩО ТАКЕ ВІТАМІНИ

Хімічна будова й фізіологічна дія речовин, що належать до вітамінів, абсолютно різна: не можна знайти навіть дві сполуки, характеристики й властивості яких збіглися б. Однак всі вони абсолютно незамінні для нормальної життєдіяльності організму людини. Це й послужило основною ознакою для об’єднання цих речовин.

Людина може бути абсолютно здоровою, споживаючи вітаміни в досить малих кількостях, але регулярно. Експеримент показав, що не одержуючи в достатній кількості хоча б одного з вітамінів, людина незабаром відчуває відповідні нездужання. Справа в тому, що кожний вітамін виконує в організмі певну роль, і жодні інші речовини не здатні замінити його. Інакше кажучи, для нормального функціонування організм людини повинен одержувати весь комплекс вітамінів регулярно. Що ж до кількості споживаних вітамінів, то в загальній масі їжі, що з’їдається людиною щодня, частка вітамінів мізерно мала — близько 0,03 %.

Потреба людини у вітамінах насамперед залежить від її віку й стану здоров’я. При цьому велику роль відіграють умови життя людини й пора року. Продукти харчування залежно від місця виробництва або виростання можуть містити різну кількість вітамінів. Цей факт також має велике значення для повноцінного харчування.

Добова потреба людини у вітамінах

Вітамін

Добова потреба, мг

А

0,5-2,0

В1

1,5-2,0

В2

2,0-3,0

В3

2,0-2,5

РР

20,0-25,0

В6

0,2-0,3

В12

(3-5) • 10-3

с

60-100

D

(3-9) • 10-3

Е

10-15

Хімічна дія вітамінів в організмі полягає головним чином у каталізації тієї або іншої реакції. Часто вітаміни входять до складу ферментів; їхня наявність є невід’ємною умовою функціонування ферментів.

Для рослин і тварин вітаміни важливі не менше, ніж для людини. Нещодавно вчені встановили, що продуктивність і ріст тварин, корми яких містять достатню кількість вітамінів, у 1,5-2 рази перевищують показники тварин, корми яких бідні вітамінами.

Як уже зазначувалося вище, вітаміни — цt група речовин різної будови й властивостей. Об’єднує їх одне — без них жоден організм не може повноцінно функціонувати.

Для будь-якої групи речовин так чи інакше розробляється класифікація, що дозволяє впорядкувати відомості про ці речовини й надалі полегшити їхнє вивчення. Але як можна класифікувати вітаміни — речовини, єдиною об’єднуючою властивістю яких є їх важливість у житті людини?

Дослідження показали, що вітаміни мають деяку подібність хімічних властивостей. Так, частина з них розчинна у воді, а частина у воді не розчиняється, зате розчинна в жирах. Цей поклало основу головній класифікації вітамінів:

— водорозчинні;

— жиророзчинні.

ВОДОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИ

До цієї групи належать вітаміни групи В, вітамін С та інші.

Вітамін В1 (тіамін) — перший вітамін, отриманий методами синтезу. Назва «тіамін» виникла тому, що крім аміногрупи, до складу цієї речовини входить сірка:

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image99.jpeg

Фізичні властивості тіаміну: речовина являє собою дрібні безбарвні добре розчинні у воді кристали, що мають гіркий смак. Водяний розчин вітаміну В1 стійкий у кислому середовищі; зростання pHпризводить до швидкого руйнування сполуки.

Вітамін В1 в організм надходить в основному завдяки крупам і хлібу. Однак останнім часом серед споживачів користуються попитом круп’яні каші швидкого приготування й борошняні вироби з борошна вищих сортів. Це означає, що частини зерна, багаті на вітамін В1, (оболонка, зародок), у їжу не надходять. Вирішити цю проблему допоможе вживання хліба з борошна грубого млива, житнього борошна, неполірованого рису й ін. Цінним джерелом вітаміну В1 є пекарські й пивні дріжджі.

Авітаміноз, викликаний нестачею вітаміну В1,, належить до числа найбільш згубних для організму людини. Він викликає розвиток захворювання, яке називається поліневритом, або бері-бері. Ця хвороба проявляє себе омертвлянням нервових закінчень, що дуже швидко призводить до порушення чутливості шкіри, проблем із серцево-судинною системою, порушень травної системи й т. ін. За цим ідуть параліч і смерть.

Крім цього, нестача вітаміну В1 призводить до появи й розвитку так званих хвороб цивілізації: неврозів, ожиріння, гіпертонії, ішемічної хвороби серця.

Вітамін В2 (рибофлавін) — хімічно нестійка сполука, що легко руйнується під дією світла й нагрівання. Має таку формулу:

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image100.jpeg

Висока хімічна активність цієї сполуки виражається ще й у тому, що рибофлавін легко вступає в окиснювально-відновні реакції. На цьому грунтується фізіологічна дія рибофлавіну.

Недостатня кількість вітаміну В2 викликає в організмі численні порушення. Насамперед відзначається порушення росту, ураження слизуватих оболонок (збуджені куточки рота), випадання волосся. Відзначається загальне зниження активності, швидка стомлюваність зору. Однак якщо ваш раціон насичений продуктами, багатими на вітамін В2 (це молоко, зелені овочі, печінка й нирки свійських тварин, пивні дріжджі), то вам не слід побоюватися В2-авітамінозу.

Вітамін В3 інакше називають пантотеновою кислотою. Ця сполука знаходиться в складі всіх об’єктів рослинного й тваринного світу, що пояснює її назву: у перекладі з грецької «пантотеп» означає «всюди».

Фізичні властивості пантотенової кислоти: масляниста в'язка рідина ясно-жовтого кольору; прекрасно розчиняється у воді, легко змішується з оцтовою кислотою.

У хімічному відношенні вітамін В3 — речовина високої активності. Легко вступає в окиснювально-відновні реакції (як правило, у ролі відновника), піддається гідролізу в кислому й лужному середовищі.

Формула вітаміну В3:

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image101.jpeg

У вільному вигляді рибофлавін являє собою голкоподібні жовтогарячі кристали, добре розчинні у воді. Розчини цієї сполуки мають яскраво-жовте забарвлення.

В3-авітамінози характеризуються численними ураженнями органів і тканин організму. Насамперед страждають залози внутрішньої секреції й слизуваті оболонки внутрішніх органів. Часто волосся втрачає колір або випадає.

Найбільш характерним і красномовним симптомом В3-авітамінозу є так зване «печіння ніг» — усе починається з оніміння й поколювання в пальцях ніг, а потім з'являється пекучий біль у ступнях і гомілках.

В3-авітаміноз — досить рідкісне явище; пантотенова кислота міститься практично у всіх продуктах харчування, хоча і в невеликій кількості. Крім того, її синтезує мікрофлора кишечнику.

Вітамін Во (фолієва кислота) — незамінний учасник процесів кровотворення. Крім того, ця сполука бере участь у синтезі аміно- і нуклеїнових кислот, холіну, пуринових і піримідинових основ.

У вільному вигляді фолієва кислота являє собою жовті голкоподібні кристали, які стабільні на повітрі при звичайній температурі й розкладаються при нагріванні (t = 250 °С). Незначно розчиняється у воді, спиртах і оцтовій кислоті.

Назва «фолієва кислота» закріпилася за вітаміном Во, оскільки аналіз виділеного вперше вітаміну показав повний збіг його структури з цією кислотою. Однак згодом фолієвих кислот було виділено кілька, тому варто особливо відзначити, що зараз під вітаміном Bо мають на увазі одну з фолієвих кислот — птероілглутамінову кислоту:

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image102.jpeg

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image103.jpeg

Нестача вітаміну Во викликає затримку росту й порушення кровотворення. Організм людини здатний вирішити проблему Во-авітамінозу самостійно — мікрофлора шлунково-кишкового тракту синтезує цю речовину в достатній для людини кількості. Однак при порушенні діяльності бактерій може розвинутися анемія й порушення діяльності органів травлення.

Вітамін РР включає дві речовини — нікотинову кислоту й нікотинамід:

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image104.jpeg

Насправді вітаміном стільки нікотинамід, а нікотинова кислота — провітаміном, тобто сполукою, з якої в організмі синтезується сам вітамін.

Нестача вітаміну РР призводить до захворювання пелагрою (від італ. pellagra — тверда (шорстка) шкіра). При цій хворобі відбувається запалення слизуватих оболонок шлунково-кишкового тракту, що супроводжується запаленням ділянок шкіри, які піддаються освітленню сонцем.

РР-авітаміноз може бути викликаний тільки харчуванням, бідним на білки. Навіть якщо не одержувати вітамін РР з їжею (картопля, печінка й нирки тварин, білий хліб), то достатнє споживання білка дозволить синтезувати вітамін РР в організмі (з амінокислоти триптофану за участю вітаміну В6).

Вітамін В6 (піридоксин) є найважливішим регулятором обміну білків в організмі. З хімічного погляду вітамін В6 являє собою сполучення трьох близьких за структурою речовин — піридоксолу, піридоксаміну й піридоксаля:

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image105.jpeg

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image106.jpeg

Однак по суті всі ці сполуки є провітамінами — у біохімічних процесах бере участь піридоксальфосфат — речовина, на яку перетворюється в організмі кожна з трьох сполук:

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image107.jpeg

Найяскравішою ознакою В6-авітамінозу є розвиток різноманітних дерматитів і порушення кровотворення. Якщо не позбутися його, то існує висока ймовірність розвитку атеросклерозу. Однак у звичайних умовах імовірність В6-авітамінозу вкрай невелика — цей вітамін зустрічається в багатьох продуктах (зелені частини рослин, риба, яловичина, жовток та ін.), і організм одержує його в достатній кількості.

Вітамін В12 (ціанкобаламін) — сполука, відповідальна за нормальне кровотворення в кістковому мозку. Порушення цього процесу призводять до анемії.

В організм людини вітамін В12 надходить тільки з продуктів тваринного походження (м’ясо, яйця, молоко й ін.), а також завдяки синтезу в кишковому тракті мікроорганізмами, що знаходяться там.

Вітамін С (аскорбінова кислота) — поряд із вітаміном В, найважливіша сполука, що визначає наше здоров’я. Недостатня кількість цього вітаміну викликає нищівний авітаміноз, наслідки якого для організму надзвичайно небезпечні. Специфічна хвороба, що супроводжує С-авітаміноз, називається цингою. Вона проявляється в численних несподіваних крововиливах (кровоносні судини стають тендітніми й проникними) і руйнуванні й випаданні зубів. Причиною цього є порушення білкового обміну, у якому особисту участь бере вітамін С.

Протягом тривалого часу цинга вважалася інфекційним захворюванням, і тільки наприкінці XIX ст. люди визнали, що її причиною є С-авітаміноз. Цілеспрямоване споживання цього вітаміну в кількостях 100-120 мг на день є прекрасною профілактикою захворювання, а також дозволяє значно зміцнити імунні властивості організму.

Сьогодні відомо, що повноцінною профілактикою С-авітамінозу є комплекс вітамінів С, Р і каротину. Щоб забезпечити організм цією «чарівною» трійкою, необхідно поповнити свій раціон свіжими овочами й фруктами — саме вони є єдиними постачальниками цих вітамінів.

Хімічна формула вітаміну С:

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image108.jpeg

На вітамін С багаті чорна смородина, обліпиха, червона й чорноплідна горобина, плоди шипшини, цитрусові, капуста й т. ін.

Вітамін Р (рутин) — речовина, що регулює проникну здатність капілярів. До складу вітаміну Р входить група сполук, близьких за будовою. Основою кожного з них є флавон:

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image109.jpeg

Рутин погано розчинний у воді, однак його відносять саме до водорозчинних вітамінів, оскільки в жирах він не розчиняється зовсім.

Нестача вітаміну Р у раціоні супроводжується підвищенням проникності капілярів, що виражається в масштабних крововиливах після навіть незначного здавлювання, загальною слабкістю організму, швидкою стомлюваністю й постійним ниючим болем у кінцівках.

Профілактикою Р-авітамінозу є не тільки вживання продуктів, що містять багато цієї речовини (брусниця, чорниця, вишня, слива, виноград, гречка), але й приймання вітаміну Р обов’язково разом з вітаміном С. Ймовірно, вони разом беруть участь у деяких процесах, чим підсилюють терапевтичний ефект один одного.

ЖИРОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИ

Ця група об'єднує вітаміни A, D і Е.

Вітамін А (ретинол) складається з декількох ізомерних сполук, з яких найпоширенішими є вітамін А1 і вітамін А2:

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image110.jpeg

У чистому вигляді суміш ізомерів являє собою кристали лимонно-жовтого кольору, прекрасно розчинні в жирах і жиророзчинниках (бензині, ацетоні й ін.).

В організмі людини й тварин вітамін А виконує антиінфекційну функцію, оскільки А-авітаміноз робить людину уразливою для різноманітних інфекцій. Причина цього явища полягає в тому, що нестача вітаміну А призводе до сухості, лущення й розтріскування шкірних покривів, що дозволяє інфекції безперешкодно проникати в організм. Тривала відсутність у їжі вітаміну А спричиняє специфічне захворювання — «курячу сліпоту» (ослаблення сутінкового зору).

Запобігти А-авітамінозу допоможе регулярне вживання достатньої кількості продуктів, багатих на цей вітамін: риб’ячий жир, печінка риб і тварин, овочі з червоною м’якоттю, вершкове масло.

Вітамін D (кальциферол) — один із найважливіших вітамінів, необхідних для нормального розвитку дитини. Подібно до вітаміну А, він також існує у вигляді декількох ізомерів. Найпоширенішими є вітаміни D2і D3.

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image111.jpeg

Вітамін D3 може синтезуватися в організмі під дією сонячного світла, тому якщо є всі необхідні речовини для утворення вітаміну D3, то його не обов’язково одержувати з їжею. Однак якщо організм ослаблений, а харчування бідне, то може розвиватися характерне при D-авітамінозі захворювання — рахіт. Воно полягає в розм’якшенні кісток у результаті розладу фосфорно-кальцієвого обміну, регульованого вітаміном D.

Величезна кількість вітаміну D міститься в риб’ячому жирі, менша — у печінці тварин, жовтку яйця, молоці, вершковому маслі. Регулярне вживання цих продуктів надійно запобігає D-авітамінозу.

Вітамін Е (токоферол) — головна речовина, що регулює процес розмноження живих організмів. Це масляниста рідина, нерозчинна у воді, але добре розчинна в оліях, маслах, спиртах і деяких ефірах.

Нестача вітаміну Е призводить до порушення структури й функціонування багатьох тканин організму, у тому числі до дегенерації спинного мозку.

На вітамін Е багаті олії, капуста, зернові.









загрузка...