Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Хімія - Золота колекція рефератів - 2018

ПАРФУМИ РУКАМИ ХІМІКА

ЕФІРНІ ОЛІЇ Й СПОСОБИ ЇХНЬОГО ОДЕРЖАННЯ

У часи, коли хімічний синтез ще не зайняв міцних позицій, запашні речовини добувалися з рослин. Як правило, це були ефірні олії. Одержували їх з рослин декількома способами. Найпоширенішими були екстракція, перегонка з водяною парою й анфлераж.

Екстрагування — процес, при якому один або кілька компонентів витягають із твердого тіла за допомогою спеціальних розчинників (екстрагентів). Екстракцією з рослинної сировини одержували (і одержують дотепер) не дуже леткі ефірні олії. Як правило, вони малорозчинні у воді, але добре розчиняються в спирті. Тому екстрагентами є спирти.

Перегонка з водяною парою — спосіб витягу ефірних олій, що грунтується на леткості цих сполук. Навіть при незначному підвищенні температури ефірні олії набувають здатність легко випаровуватися. Якщо рослини подрібнити, отриману кашку залити водою й через суміш пропустити водяну пару, то разом з ним з кашки видаляються також крапельки олії. Конденсуючи водяну пару й збираючи конденсат, одержуємо суміш води й ефірного олії. Після того як суміш відстоїться, краплі олії спливають на поверхню води і їх можна відокремити. Перегонка з водяною парою є одним з найважливіших способів одержання ефірних олій і широко використовується в промисловості.

Анфлераж — один з різновидів екстракції, у якій як екстрагент застосовується твердий тваринний жир. Цей спосіб застосовується для видобування ефірної олії з рослин з найніжнішим запахом - туберози, жасмину, конвалії.

Анфлераж проводять у такий спосіб. У закритій камері на сітці розміщають поперемінно шари твердого жиру й рослинної сировини. У міру насичення жирів олією їх збирають, відправляють на парфумерні фабрики й витягають із них найчистішу ефірну олію.

СИНТЕТИЧНІ АРОМАТИ

У міру розвитку органічного синтезу дедалі більше ре човин стало можливим одержувати в лабораторії. Це знач но спростило й здешевило процес одержання ароматів Крім того, чимало з отриманих запахів були абсолютне новими й у природі не зустрічалися. Це відкрило пере/ парфумерами світу необмежені можливості у винаході нових парфумів і ароматизаторів для косметичних засобів.

Розглянемо найбільш «запашні» класи органічних сполук

Складні ефіри

Загальна формула складних ефірів:

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image137.jpeg

де R, R1 — вуглеводневі радикали.

Традиційно складні ефіри розглядаються як похідні карбонових кислот, у яких один з атомів Гідрогену (Гідроген карбоксильної групи) заміщений на алкільний або арильний радикал.

Найважливішою реакцією одержання складних ефірів є реакція етерифікації. Це реакція взаємодії кислоти й спирту, що проводиться в присутності каталізатора й водовбирного засобу. Умовно реакцію етерифікації можна записати в такий спосіб:

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image138.jpeg

Як каталізатор найчастіше використовується сірчана кислота. Будучи крім того ще й прекрасним водовбирним засобом, сірчана кислота при тривалому кип’ятінні з вихідними реагентами дозволяє одержати складний ефір з добрим виходом.

Меншим виходом характеризуються реакції, у яких замість сірчаної використовується соляна кислота або газоподібний хлористий водень. Ці реагенти застосовуються у випадках, коли або реагенти, або продукти реакції руйнуються сірчаною кислотою.

Складні ефіри широко розповсюджені в природі. їхньою наявністю обумовлюється екзотичний запах тропічних орхідей і аромати багатьох фруктів.

Назвемо деякі складні ефіри, використовувані для приготування парфумів і косметичних засобів.

Бутилацетат

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image139.jpeg

Пентилацетат (амілацетат)

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image140.jpeg

Розведений розчин цієї сполуки має запах груш.

Ізопентилацетат (ізоамілацетат)

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image141.jpeg

Часто використовується як розчиннику лаках для нігтів. Як і амілацетат, надає розчинам грушевого запаху.

Етилбутират (олійноетиловий ефір)

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image142.jpeg

Запах цього ефіру нагадує запах ананаса.

Ізобутилацетат

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image143.jpeg

І бутилацетат, і ізобутилацетат мають насичений фруктовий запах. їх використовують як компоненти парфумів і туалетних вод, для ароматизації шампунів, мила, лосьйонів і т. ін.

Бензилформіат

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image144.jpeg

Бензилацетат

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image145.jpeg

Бензилбутират

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image146.jpeg

Ці три ефіри мають сильний запах жасмину і є практично незмінним компонентом парфумів і туалетних вод.

Для одержання складних ефірів використовуються не тільки аліфатичні, але й ароматичні кислоти. Багато ефірів ароматичних кислот мають приємні запахи. Слід зауважити, що цим ефірам рідко належать легкі квіткові запахи. Найчастіше це пряні аромати або аромати екзотичних квітів.

Розглянемо кілька складних ефірів бензойної й саліцилової кислот.

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image147.jpeg

Пентилбензоат (амілбензоат)

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image148.jpeg

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image149.jpeg

Обидва ці ефіри мають запах амбри, не пряний аромат, що надає парфумам та іншим ароматичним сумішам східного колориту.

Метилсаліцилат

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image150.jpeg

Ця речовина має інтенсивний аромат барвінку. Навіть при незначних концентраціях цієї сполуки в розчині запах її настільки сильний, що дратує оточення.

Етилсаліцилат

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image151.jpeg

Як і метилсаліцилат, етилсаліцилат надає розчинам запаху барвінку. Але при цьому етилсаліцилат — м'якший ароматизатор, його запах менш різкий.

Пентилсаліцилат (амілсаліцилат)

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image152.jpeg

> Ізопентилсаліцилат (ізоамілсаліцилат)

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image153.jpeg

Пентил- і ізопентилсаліцилат — ефіри, що характеризуються чудовим запахом орхідеї. Вони широко використовуються при виготовленні парфумів та інших ароматичних композицій.

Вищими є альдегіди й спирти, вуглеводневий радикал яких містить від 7 до 20 атомів Карбону. Запах цих сполук надзвичайно свіжий і приємний, віддалено нагадує запах воску. Найчастіше їх використовують як основу для фантазійних (тобто створених уявою парфумера) парфумів.

Основним способом одержання вищих альдегідів і спиртів є їхній синтез із жирних кислот під дією водню. Процес протікає при підвищеному тиску. Як правило, ці речовини є проміжними продуктами синтезу:

Терпени

Терпени — природні вуглеводні, загальна формула (C5H8)n У природі терпени і їхні похідні в надлишку зустрічаються в складі ефірних олій. Розглянемо будову й застосування деяких сполук ряду терпенів.

Лімонен

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image154.jpeg

Лімонен — основний компонент ефірної олії лимонної цедри. У лабораторії вперше був отриманий 1875 р. димеризацією ізопрену:

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image155.jpeg

Пінен

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image156.jpeg

Пінен у природі входить до складу скипидару, одержуваного з живиці. Пінен — основна речовина, використовувана для синтетичного одержання ароматичних речовин.

Із представників ряду терпенів пінен має, мабуть, найнеприємніший запах. Однак у процесі синтезу з нього одержують безліч ароматичних сполук, більша частина яких має ніжні квіткові запахи. Відкриття й вивчення пінену було справжньою революційною подією в парфумерії, адже одержувані з нього сполуки раніше могли бути отримані тільки переробкою великої кількості дорогої сировини.

Терпінен

Описание: D:\Документи деканату\моя\ЖЕНЯ\2018\січень\2\media\image157.jpeg

Терпінен — один з головних компонентів ефірних олій. Одержуваний з терпінена спирт терпінеол — важлива ароматична речовина, що характеризується запахом бузку.

ПРИНЦИП СТВОРЕННЯ ПАРФУМІВ

Часи, коли як парфуми використовувалися натуральні ефірні олії, лишились у сивій давнині. Зараз прилавки магазинів заповнюються винятково фантазійними парфумами, причому в їхньому складі можуть бути тільки синтетичні сполуки.

З моменту, коли світ уперше побачив фантазійні парфуми, і до сьогодні мода на запахи змінювалася незліченну кількість разів. Зараз найбільшою популярністю користуються парфуми з легким і ніжним квітковим ароматом, що обов’язково має мускусну ноту, що наближає їхній аромат до аромату шкіри людини.

Виготовлення парфумів — процес творчий, він вимагає від парфумера не тільки досконального знання теорії своєї справи, але й натхнення й таланту, а також неординарності мислення й бажання експериментувати й навіть ризикувати.

Усі парфуми мають кілька обов’язкових компонентів. Так, у парфумах є так званий провідний запах — це, як правило, цитрусовий аромат або бергамотова олія. Як виразний відтінок у парфуми додають вищі альдегіди. Свіжість і легкість аромату надають запахи зелені, а різні квіткові запахи дозволяють пом’якшити контраст між низькими деревними й легкою «зеленою» нотами. Додавши амбру або мускус, запах парфумів збагачують запахом людської шкіри. Крім цього, у мускусу є ще одна важлива функція — він робить парфуми стійкішими й сповільнює їхнє випаровування зі шкіри або одягу.

Розмаїтість парфумів і туалетних вод дозволяє кожному вибрати аромат, що якнайкраще підкреслить його індивідуальність. Як і в багатьох інших сферах, у парфумерії провідна роль у створенні достатку, що панує в ній, належить хімії. Однак дивлячись на чудові досягнення хіміків в усьому світі, можна із упевненістю очікувати нових, не менш приємних сюрпризів.









загрузка...