Довідник з біології

ЛЮДИНА ТА ЇЇ ЗДОРОВ'Я

АНАЛІЗАТОРИ. ОРГАНИ ЧУТТЯ

СМАК

  Смак — це сприйняття смакових властивостей речовин, що поступають в ротову порожнину. Рецептори смаку розташовані в сосочках слизової язика, у ротовій порожнині, на піднебінні, у глотці. Збудження від рецепторів передається по волокнах язич­ного нерва в довгастий мозок, варолієв міст, до зорових горбочків і потім в скроневу частину кори, де формується сприйняття у ви­гляді різних смакових відчуттів. Основні смакові відчуття — кис­ле, солоне, солодке, гірке — визначаються як конфігурацією мо­лекул речовин, що адсорбуються на специфічних рецепторах ор­ганів смаку, так і діяльністю смакової системи. Усі складні сма­кові відчуття утворюються комбінацією основних.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити