Довідник з біології

ЛЮДИНА ТА ЇЇ ЗДОРОВ'Я

ТРАВНА СИСТЕМА

ТРАВНІ ФЕРМЕНТИ ТА ЇХ ЗНАЧЕННЯ.

Механічна обробка їжі відбувається в ротовій порожнині за участю зубів і язика. Хімічна обробка їжі починається в ротовій порожнині й закінчується в тонкому кишечнику. Вона відбувається під дією ферментів. Ферменти (від лат. fermentum — бродіння, закваска), або ензими, біокаталізатори — специфічні білки, що присутні у всіх живих клітинах і відіграють роль біологічних каталізаторів. Часто їх дія виявляється в комплексі з іншими сполуками небілкової природи. Ферменти мають активний центр — специфічну групу амінокислот. Розщеплюючи органічні речовини в травному каналі, ферменти виконують роль каталізаторів. Вони утворюються в слинних залозах, шлунку, підшлунковій залозі, кишечнику.

Ферменти мають деякі загальні властивості.

1. Ферментам властива специфічність: кожний фермент розщеплює поживні речовини тільки певної групи. Так, протеази розщеплюють білки, ліпази — жири, амілази — вуглеводи. До протеазів відносяться: пепсин, желатиназа, хімозин шлунку, трипсин і хімотрипсин підшлункової залози, ентерокиназа залоз стін кишечнику. Найбільш активні ліпази, що виділяються з соком підшлункової залози. До амілазів відносять птіалін і мальтозу слини, амілазу, мальтазу й лактазу підшлункової залози.

2. Ферменти діють тільки в певному хімічному середовищі. Наприклад, пепсин (фермент шлункового соку) активний тільки в кислому середовищі, а для роботи ферментів кишечнику необхідне лужне середовище.

3. Ферменти діють тільки при певній температурі. Оптимальна температура для роботи всіх ферментів — 36-37°С. Якщо ці умови змінюються, ферменти знижують свою активність, що приводить до порушення травлення і захворювань.

4. Невелика кількість ферменту може розщеплювати велику масу органічної речовини.






Personalised Essay Writing Service for You

Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити