Відповіді на питання до екзамену з курсу Основи біології та генетики
Сеча, її склад та виведення з організму
Сеча́ (лат. urina) — продукт життєдіяльності тварині людини, що виділяється нирками. У нирках в результаті фільтрації крові утворюється первинна сеча, яка потім стікає по сечоводах в сечовий міхур, де втрачає частину рідини. З нього зріла сеча через сечовидільний канал виходить назовні. Сеча багатьох тварин містить феромони і використовується ними для мічення своєї території.
Склад
На 95% сеча людини складається з води. Містить азотисті продукти розпаду білкових речовин: сечовину, сечову і гіпурової кислоту, креатинін, ксантин, уробіліну, індікан, а також солі - переважно хлориди, сульфати та фосфати.
Органічні компоненти:
-Сечовина (20 - 35 г)
-Кетонові тіла (<3 г)
-Амінокислоти (1 - 3 г)
-Креатинін (1 - 1,5 г)
-Сечова кислота (0,3 - 2, г)
-Глюкоза (<0,16 г)
-Білок (<0,15 г)
-Гіпурової кислота (0,15 г)
-Креатин (0,05 - 0,1
Неорганічні компоненти:
-Катіони (K, Na, Ca2, Mg2, NH4,)
-Аніони (Cl-, SO42-, НРО42-)
-Інші іони (у малих кількостей