Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Біологія - універсальний довідник

ЛЮДИНА

 

ТРАВЛЕННЯ

 

ТРАВЛЕННЯ В ПОРОЖНИНІ РОТА. КОВТАННЯ

 

У ротовій порожнині їжа механічно подрібнюється і перемішується. Первинна хімічна обробка їжі полягає в тому, що під впливом ферментів слини складні вуглеводи починають розщеплюватися до більш простих (наприклад, варений крохмаль до глюкози).

Пережована і змочена слиною їжа завдяки рухам язика і щік потрапляє на корінь язика і проштовхується далі до глотки. У цей момент гортань піднімається і вхід до неї закривається надгортанником. Внаслідок цього їжа не потрапляє до дихальних шляхів, а проштовхується далі до стравоходу. Отже, ковтання є складним рефлекторним актом. Центр ковтання знаходиться в довгастому мозку і перебуває у взаємодії з центром дихання і серцевої діяльності.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.