Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Біологія - універсальний довідник

ЛЮДИНА

 

ТРАВЛЕННЯ

 

ТРАВЛЕННЯ В ШЛУНКУ

 

Численні залози слизової оболонки шлунка виробляють шлунковий сік. Основним ферментом його є пепсин, який розщеплює складні молекули білка на простіші молекули амінокислот. Травлення в шлунку відбувається тільки за температури тіла 35—37 °С і за наявності у шлунковому соці соляної кислоти. Соляна кислота підвищує активність ферментів.

Соковиділення у шлунку регулюється нервовими і гуморальними механізмами. Завдяки нервовій регуляції секреція шлункового соку починається вже через декілька хвилин після того, як їжа потрапила в рот. Такий умовно-рефлекторний сік, виділений на запах, вигляд їжі, називається апетитним. Апетитний сік має важливе значення для травлення: завдяки йому шлунок заздалегідь підготовлений до прийому їжі, і при його виділенні відразу ж починається процес розщеплення поживних речовин.

Одночасно продукти розщеплення харчових речовин (глюкоза, амінокислоти та ін.) через слизову оболонку шлунка всмоктуються в кров; із кров’ю вони надходять до шлункових залоз і викликають соковиділення, яке продовжується протягом усього часу, доки їжа знаходиться в шлунку. Це — гуморальна регуляція шлункового соковиділення.









загрузка...

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.