Біологія - універсальний довідник

ЛЮДИНА

 

ТРАВЛЕННЯ

 

РОЛЬ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ, ПЕЧІНКИ І КИШКОВИХ ЗАЛОЗ У ТРАВЛЕННІ

 

Процес перетравлення їжі у кишечнику відбувається під дією травних соків, що виділяються підшлунковою залозою, печінкою і кишковими залозами.

Підшлункова залоза складається з клітин двох типів: одні виділяють травний сік, інші — гормон інсулін. Підшлунковий сік надходить у дванадцятипалу кишку двома протоками і містить ряд ферментів, що розщеплюють усі органічні поживні речовини. Функції підшлункової залози регулюються нейрогуморальними механізмами.

Печінка — найбільша залоза людського організму. Клітини печінки безперервно виробляють жовч, яка жовчними протоками потрапляє до дванадцятипалої кишки. Жовч накопичується між процесами перетравлення їжі у жовчному міхурі. Виведення жовчі до кишки регулюється нервовим і гуморальним механізмами. Жовч підсилює рухи кишки і сприяє виділенню підшлункового соку, підвищує активність ферментів, що виділяються підшлунковою і кишковими залозами, полегшує розщеплення жирів. Отже, печінка бере участь у регуляції обміну білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, гормонів та інших біологічно активних речовин. Важливе значення має бар’єрна функція печінки: вся кров, що відтікає від кишечника, проходить через печінку, в ній очищується від шкідливих або отруйних речовин, що виводяться разом із жовчю до кишечника.

Кишковий сік, що виділяють залози слизової оболонки тонкої кишки, містить багато ферментів, які впливають на всі види органічних поживних речовин і завершують їх перетравлення.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.