Біологія. Комплексний довідник - підготовка до ЗНО та ДПА

БІОЛОГІЯ ЛЮДИНИ

 

СЕНСОРНІ СИСТЕМИ

 

Смакова сенсорна система

 

Смакові відчуття є суб’єктивними й індивідуальними. Сприймання смакових властивостей речовин, що потрапляють у порожнину рота, виконує аналізатор смаку. Скупчення смакових рецепторів містяться в смакових цибулинах, розміщених у виростах слизової оболонки язика — смакових сосочках із бруньками. Частинки їжі осідають на смакові рецептори та збуджують їх. Імпульси по волокнах смакового нерва надходять у міст і довгастий мозок, а звідти — до кори великих півкуль головного мозку, де формується сприйняття смакових відчуттів. Чутливість рецепторів смаку не однакова по всій поверхні язика. Його кінчик реагує на солодке, корінь — на гірке, бічні частини — на кисле, кінчик і бічні поверхні — на солоне. У порожнині рота, крім смакових рецепторів, є й інші — дотику, термо-рецептори тощо. їх подразнення посилює смакові відчуття.

 

ЦЕ ЦІКАВО

Люди із блакитними очима більш чутливі до болю, ніж всі інші.

Чоловіки приблизно в 10 разів частіше жінок страждають дальтонізмом.

В організмі людини близько 2000 смакових рецепторів.

Жінки моргають приблизно в 2 рази частіше, ніж чоловіки.

Людське око здатне розрізняти 10000000 колірних відтінків.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити