ДОВІДНИК З ХІМІЇ

КЛАСИ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИН

8. Вуглеводи

8.2. Моносахариди

Властивості моносахаридів

 

Моносахариди — це кристалічні тверді речовини, молекули яких містять велику кількість гідроксильних груп, тому добре розчинні у воді. їх розчини солодкі на смак.

Якщо розчинити α-D-(+)-глюкозу у воді і відразу виміряти оптичний кут повороту променя, то отримаємо специфічний кут повороту [α] = + 112°. З часом це значення змінюється до + 52,7º, а потім залишається незмінним. У водному розчині частина а-D-(+)-глюкози переходить у β-D-(+)-глюкозу, причому між обома формами поступово встановлюється рівновага. Кут повороту, що утворюється, залежить від стану рівноваги.

Запам’ятайте: зміну кута повороту променя при встановленні стану рівноваги називають мутаротацією.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити