ДОВІДНИК З ХІМІЇ

КЛАСИ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИН

8. Вуглеводи

8.4. Полісахариди

 

Найважливіші полісахариди — крохмаль, глікоген і целюлоза.

Крохмаль є резервним вуглеводом рослин. Він відкладається в запас у коренях, бульбах і зернах. Крохмаль складається з двох компонентів: нерозчинний у воді амілопектин і розчинна у воді амілоза.

Амілоза складається з 1-4-зв’язаних одиниць a-D-глюкози. Вона утворює нерозгалужені ланцюги з 100—1400 кільцями глюкози. Амілопектин має додатково крім 1-4-об’єднань ще 1-6-об’єднання. Внаслідок цього утворюються розгалужені ланцюги з довжиною, що відповідає амілозі, але з короткими бічними ланцюгами, що складаються з близько 25 ланок глюкози.

 

 

Амілозу й амілопектин можна виявити за допомогою йодкрохмальної реакції.

Глікоген — полісахарид, тваринний крохмаль. Він подібний до амілопектину, але має короткі дуже розгалужені ланцюги.

Целюлоза — полісахарид, біла тверда волокниста речовина, нерозчинна у воді й органічних розчинниках. Вона є основним компонентом рослинної клітинної мембрани. Целюлоза складається з 1-4-об’єднання ланок β-D-глюкози, тобто молекули глюкози повернуті одна відносно іншої на 180°.

Кожне волокно рослини складається з ланцюгів кілець целюлози (довжина ланцюгів від 100 до декількох тисяч кілець), які зв’язані між собою кисневими містковими зв’язками.

 






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.