ДОВІДНИК З ХІМІЇ

КЛАСИ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИН

9. Протеїни (білки)


Основними будівельними блоками білків є амінокислоти, які зв’язані між собою у вигляді ланцюга. Залежно від розміру отриманого полімеру розрізняють пептиди (2—9 залишків амінокислот), поліпептиди (10—100 залишків амінокислот) і протеїни (більше 100 залишків амінокислот).

9.1. Амінокислоти


Амінокислоти окрім функціональної карбоксильної групи містять аміногрупу (-NH 2). У природних амінокислотах аміногрупа завжди пов’язана з атомом Карбону, який знаходиться поряд з карбоксильною групою.


Запам’ятайте: природні амінокислоти називають 2-амінокислотами (α -амінокислоти).

Амінокислоти, за винятком гліцину (R = Н), є оптично активними сполуками. Усі α -амінокислоти, які зустрічаються в протеїнах, мають L -конфігурацію.

Властивості амінокислот


Амінокислоти — тверді речовини, добре розчинні у воді, мають високі температури плавлення, що знаходяться в межах 175—300 °С. Молекули цих кислот повинні, таким чином, утримуватися сильними електростатичними силами, що виникають у іонних гратках.

Усередині молекули амінокислоти відбувається внутрішньо-молекулярний протоліз, при якому карбоксильна група віддає один протон, а аміногрупа його отримує. Так утворюється амфотерний іон (внутрішня сіль).

Сильне взаємне притягування амфотерних іонів в амінокислотах забезпечує високу стабільність кристалічної гратки. До складу молекул амінокислот входять основна група —NH 2 і кислотна група —СООН, що обумовлює їхні амфотерні властивості, тобто вони утворюють солі як з кислотами, так і з основами. Молекули кислоти в розчині перебувають як амфотерні іони (внутрішня сіль). Кожна амінокислота в ізоелектричній точці характеризується водневим показником.

Таблиця деяких важливих амінокислот





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити