ХІМІЯ - Комплексна підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання

РОЗДІЛ III. ОРГАНІЧНА ХІМІЯ

12. Оксигеновмісні органічні сполуки

12.6. Вуглеводи

12.6.2. Дисахариди. Сахароза

Дисахариди — продукти реакції конденсації двох молекул моносахаридів. Прикладами дисахаридів є сахароза, С12Н22O11, а також її ізомери — мальтоза і лактоза.

Молекула сахарози складається із залишків α-глюкози та β-фруктози, сполучених між собою атомом Оксигену:

Сахароза — біла кристалічна речовина, солодка на смак, без запаху (запаху їй надають домішки), температура плавлення — 160 °С. Доведена до температури кипіння й охолоджена сахароза втрачає свою кристалічну будову, перетворюючись на карамель.

Сахарозу містять цукровий буряк, цукрова тростина, плоди, стебла і листя багатьох інших рослин. Багато її у весняних соках берези і клену.

Хімічні властивості сахарози

1. Гідроліз відбувається при нагріванні сахарози з хлоридною кислотою або водним розчином сульфатної кислоти:

2. Взаємодія з гідроксидами металічних елементів:

а) утворення кальцій сахарату (безбарвного розчину):

б) при взаємодії сахарози зі свіжоосадженим купрум(ІI) гідроксидом спостерігається розчинення осаду й утворення прозорого розчину яскраво-синього кольору, що свідчить про те, що сахароза — багатоатомний спирт.

У молекулі сахарози відсутня альдегідна група, тому сахароза не взаємодіє з аміачним розчином Ag2O та з надлишком купрум(ІІ) гідроксиду при нагріванні.

Добування сахарози

1. Промивання цукрового буряка, подрібнення на стружку, обробка гарячою (+75 °С) водою сахароза переходить у розчин.

2. Одержаний розчин обробляють вапняним молоком: в осад випадає кальцій карбонат, інші солі Кальцію, білки, а продукт взаємодії сахарози з Са(ОН)2 — кальцій сахарат — залишається в розчині.

3. Для його перетворення на сахарозу крізь розчин пропускають карбон(ІV) оксид. Під дією карбонатної кислоти кальцій сахарат розкладається з утворенням сахарози:

4. Розчин сахарози уварюють, фільтрують і отримують мелясу (буру рідку масу, що містить близько 65 % сахарози), яку центрифугують і отримують перший продукт — кристалічну сахарозу — білий, дрібнокристалічний цукор вищого ґатунку. Залишки меляси, яка містить уже значно менше сахарози, повторно центрифугують, отримуючи другий і третій продукт (т. зв. коричневий гіукор).

5. Цукор-пісок сушать і фасують (цукрова пудра — це той самий пісок, але який має дуже дрібні кристали; рафінад — пісок, пресований у кубики або фігури іншої форми).

Аналогічно сахарозу добувають і з цукрової тростини.



Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити