Основи безпеки життєдіяльності - Великий довідник школяра - 2019

Забруднення навколишнього середовища
Ґрунт

Багато хімічних сполук, що потрапляють в атмосферу в результаті роботи підприємств, потім розчиняються в крапельках атмосферної вологи і з опадами випадають у ґрунт. Це гази — оксиди сірки, нітрогену й ін. Більшість з них не просто розчиняються, а утворюють хімічні сполуки з водою, що мають кислотний характер.

Тверді і рідкі сполуки за сухої погоди звичайно осідають безпосередньо у вигляді пилу й аерозолей. Такі забруднення можна спостерігати візуально, наприклад навколо котелень узимку сніг чорніє, покриваючись частинками сажі. Автомобілі, особливо в містах і біля доріг, роблять свій внесок у поповнення ґрунтових забруднень. Це важкі метали, сірчисті й азотисті сполуки.

У суху погоду гази можуть безпосередньо поглинатися ґрунтом, особливо вологим. У такий спосіб у ґрунт потрапляють сірка, мідь, цинк та інші речовини, наявні в забрудненому повітрі.

При систематичному застосуванні високотоксичних пестицидів, особливо в завищених дозах, спостерігається забруднення ними нав-колишнього середовища, що призводить до знищення корисних комах, птахів, риб, звірів, а також отруєння людей безпосередньо пестицидами або продуктами, у яких вони здатні накопичуватися.

Для підвищення врожайності ґрунту знач-ного поширення набули мінеральні добрива, що містять набір основних живильних макро- і мікроелементів.

Терміни, способи внесення і норми витрати мінеральних добрив регламентовані технічними умовами на ці добрива, вони зазначені в інструкції щодо застосування. Недотримання термінів, способів і перевищення норм витрати мінеральних добрив веде до перенасичення ними ґрунту, а значить, і сільськогосподарської продукції, і може завдати шкоди навколишньому середовищу, збільшити ризик захворювання людини.

Особливо небезпечне в цьому відношенні передозування азотних добрив (нітратів). Надлишок нітратів в овочах і фруктах викликає порушення функції крові як переносника кисню і створює загрозу життю. Нітрати викликають набряк легень, кашель, блювоту, серцеву недостатність.

Нітрати в людському організмі перетворюються на нітрити й утворюють у шлунково-кишковому тракті високотоксичні речовини, що уражають печінку і сприяють розвитку злоякісних новоутворень.

Характерні ознаки надлишку нітратів в овочах:

•  овочі занадто великого розміру;

•  у кавунах прожилки мають неприємний жовтий колір;

•  кольорова капуста має сіруватий відтінок;

•  білокачанна капуста і картопля в місцях розрізу дуже швидко стають сірого кольору.

Для зменшення кількості нітратів в овочах після миття їх необхідно на 10—15 хвилин занурити в холодну воду, зрізавши перед цим шкірку разом із підшкірною м’якоттю. У капусти треба видалити верхні листи, викинути центральну частину і качан, у листових овочів обрізати черешки.

Овочі, що відварюються, треба різати на невеликі шматочки. Треба враховувати, у яких частинах рослин накопичується найбільша кількість нітратів: зовнішні листки і качан (капуста); серцевина (морква); шкірка (кабачки); шкірка і прилягаючий до неї незрілий шар (кавуни, дині); верхня і нижня частини коренеплоду (буряк); стебла, черешки листків (зелень).





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити