Економічний енциклопедичний словник

Науково обґрунтовані норми споживання — кількість та якість матеріальних благ і послуг, необхідних для задоволення розумних потреб та всебічного розвитку людини. Конкретним вираженням цих потреб є фізіологічні та раціональні норми споживання. Згідно з такими нормами споживання, прийнятими урядом України 1995, споживання на душу населення в розрізі більшості предметів споживання з розрахунку в кілограмах на рік повинно становити: м'яса і м'ясопродуктів — 80, молока та молокопродуктів у перерахунку на молоко — 400, яєць — 365 шт., риби і рибопродуктів — 18, цукру — 42, овочів і баштанних — 150, фруктів і ягід — 120, картоплі — 98, хліба і хлібопродуктів — 118. Насправді споживання цих продуктів 2003 відповідно становило: 46,8 кг; 229,2 кг; 204 шт.; 16,8 кг; 38,4 кг; 108 кг; ЗО кг; 118,8 кг; 123,6 кг. Встановлено також норми забезпеченості житлом з урахуванням санітарних, гігієнічних вимог до житла, комунально-побутових зручностей і надання кожній сім'ї окремої квартири чи будинку, які також не виконуються. Так, якщо 1990 у черзі на отримання житла треба було стояти 10 років, то нині — майже 70 років.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити