Розв’язання усіх вправ і завдань Міні-проекти до підручників «БІОЛОГІЯ. 6 клас» Остапченко Л. І. та Костіков І. Ю. - 2016 рік

Чому скисає молоко?

Процес скисання молока — досить складний мікробіологічний процес. У будь-якому молоці обов’язково присутні у величезній кількості молочнокислі бактерії. Молоко є ідеальним живильним середовищем для них, і якщо воно зберігається при кімнатній температурі, то бактерії швидко розмножуються. Для цього вони активно використовують основні складові частини молока: білки, жир і цукор. Саме тому молоко скисає.

Дотримання умов зберігання загальмовує процес розмноження молочнокислих бактерій і тим самим — скисання молока.

Найбільш поширеними кисломолочними бактеріями є ацидофільні, термофільні, мезофільні бактерії, біфідобактерії. У процесі життєдіяльності вони не тільки харчуються складовими частинами молока, а й виділяють молочну кислоту, яка є причиною скисання молока.

Штучному скисанню сприяє використання різних кислот (наприклад, оцту), який за умови потрапляння в молоко призводить до виділення молочного білка. Цей процес відбувається не за кілька днів (як при природному скисанні), а за кілька секунд.

Запобігти скисанню молока можна шляхом пастеризації та стерилізації. При пастеризації молоко нагрівається до 60-80°С і тримається в такому температурному режимі від тридцяти хвилин до години. Після цього процесу термін зберігання молока збільшується на кілька днів за рахунок того, що значна частина молочнокислих бактерій гине.

Ще один спосіб збереження молока — це стерилізація. У цьому разі рідину нагрівають до температури кипіння. Таке молоко може зберігатися в герметичній упаковці протягом декількох місяців. Це зручно, але є і деякі мінуси — корисні властивості такого молока зменшується.



Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити