Розв’язання усіх вправ і завдань Міні-проекти до підручників «БІОЛОГІЯ. 6 клас» Остапченко Л. І. та Костіков І. Ю. - 2016 рік

Гриби в біосфері та житті людини

Гриби відіграють важливу роль у колообігу речовин у природі. Ці організми-сапротрофи розкладають органічні сполуки ґрунту до мінеральних, які в подальшому засвоюються рослинами. Ґрунтові гриби, передусім цвілеві, відіграють виняткову роль у ґрунтоутворенні. Так, у лісі гриби, завдяки своїй здатності утворювати різні ферменти, здійснюють процес розкладання підстилки з листя та деревини. Також у грибниці багатьох грибів накопичуються органічні речовини, які після її руйнування перетворюються на перегній. Науковий факт: мікориза (симбіоз грибів та рослин) позитивно впливає на життєдіяльність рослин. Крім шапинкових грибів, мікоризу утворюють цвілеві гриби. Вони можуть бути вигідно пов’язані з трав’янистими рослинами, зокрема культурними видами. Багато тварин вживають у їжу плодові тіла шапинкових грибів, наприклад ссавці (білки, гризуни, кабани, козулі), комахи, птахи тощо. Негативна роль деяких грибів — вони можуть бути паразитами деяких рослин і вищих тварин. Гриби-паразити (трутовики, цвілеві гриби) можуть руйнувати дерева; повністю знищити уражені рослини здатні фітофтора, борошнисторосяні гриби.

Відомо понад 100 видів їстівних грибів, але в їжу вживають не більше 40. У грибах міститься багато поживних речовин. Деякі види їстівних грибів, наприклад печериці, гливу, штучно вирощують у пристосованих для цього приміщеннях. Із таких цвілевих грибів, як пеніцил, аспергіл, отримують лікарські препарати — антибіотики, які знищують клітини деяких хвороботворних бактерій, не впливаючи на клітини господаря. Загальновідома роль хлібопекарських, винних, пивних дріжджів у приготуванні спиртних напоїв, оцту, кефіру, хлібопеченні.

У харчовій промисловості використовують певні види цвілевих грибів для виробництва сортів твердих сирів із гострим смаком і специфічним запахом. З деяких видів цвілевих грибів виділяють речовини, які пришвидшують ріст рослин. Такі речовини застосовують для збільшення розмірів безнасінних ягід деяких сортів винограду. Є види грибів, що паразитують на комахах. Їх застосовують у біологічному методі боротьби зі шкідниками сільськогосподарських культур.

Багато неїстівних грибів шкодять здоров’ю людини при випадковому вживанні їх у їжу. Найбільш небезпечні отруйні шапинкові гриби — бліда поганка, мухомор, деякі види сироїжок, печериць, які можуть спричинити смертельні отруєння. Отруєння людини також можуть спровокувати запліснявілі продукти харчування, тому що багато видів цвілевих грибів містять отрути і речовини, які сприяють утворенню злоякісних пухлин.

Великі збитки господарству завдають гриби, які пошкоджують дерева (трутовики, плісняві гриби). Вони руйнують дерев’яні частини будівель, меблі, деревину на складах, книги в сховищах, твори мистецтва тощо. Такі грибкові захворювання рослин, як сажка злакових, плодова гниль груші та яблуні, завдають великої шкоди сільському господарству. Домашні тварини та люди можуть хворіти при ураженні шкіри різними пліснявими та дріжджовими грибками (стригучий лишай, парша).



Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити