Розв’язання вправ та завдань до підручника «Біологія» Н. Ю. Матяш 8 клас - 2017 рік
Самоконтроль знань з теми «Травлення»
1. в.
2. в.
3. в.
4. г.
5. г.
6. в.
7. а.
8. б.
9. б.
10. г.
11. Тривалість перебування їжі у шлунку залежить від її складу: під час вживання м’яса виділяється 45 мл шлункового соку і їжа перетравлюється протягом 5-6 годин; при перетравленні хліба виробляється більше шлункового соку (55 мл) і їжа перетравлюється протягом 7 годин тому, що це складний полісахарид крохмаль, який потрібує більше шлункового соку і більше часу для травлення. А під час перетравлення лактози, яка входить до складу молока, виділяється менше шлункового соку тому, що це простий цукор, який легко засвоюється організмом.
Під час розщеплення м’яса і хліба переважають білки, жири і полісахариди.
12. Перетравлення їжі, яка складається із каші та котлети, відбувається у шлунку під дією шлункового соку (пепсину); у дванадцятипалій кишці під дією жовчі і соку підшлункової залози (трипсину, хімотрипсину, ліпази, амілази).