ХІМІЯ 9 клас - Готові домашні завдання до підручника П. П. Попеля - 2017 рік

Розділ 3. НАЙВАЖЛИВІШІ ОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ

§ 30. Жири

221. Тваринні жири, що використовуються у харчуванні: яловичий жир, свиняче сало, вершкове масло, риб’ячий жир. Рослинні жири, що застосовуються у харчуванні: соняшникова олія, оливкова олія, кукурудзяна олія.

222. Молекула жиру складається з залишків гліцерину та жирних кислот. Загальна формула жирів:

де R, R’, R’’ - вуглеводневі залишки (різні або однакові), найчастіше - залишки насичених (пальмітинової, стеаринової) чи ненасичених (олеїнової) вищих карбонових кислот.

223. Температура плавлення жирів і їхній агрегатний стан за звичайних умов залежать від того, якими кислотами вони утворені. Жири, молекули яких містять залишки насичених кислот, мають вищі температури плавлення і за звичайних умов є твердими. Жири, які походять від ненасичених кислот, - рідини.

224. а)

б)





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити