ХІМІЯ 9 клас - Готові домашні завдання до підручника П. П. Попеля - 2017 рік
Розділ 3. НАЙВАЖЛИВІШІ ОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ
§ 30. Жири
221. Тваринні жири, що використовуються у харчуванні: яловичий жир, свиняче сало, вершкове масло, риб’ячий жир. Рослинні жири, що застосовуються у харчуванні: соняшникова олія, оливкова олія, кукурудзяна олія.
222. Молекула жиру складається з залишків гліцерину та жирних кислот. Загальна формула жирів:
де R, R’, R’’ - вуглеводневі залишки (різні або однакові), найчастіше - залишки насичених (пальмітинової, стеаринової) чи ненасичених (олеїнової) вищих карбонових кислот.
223. Температура плавлення жирів і їхній агрегатний стан за звичайних умов залежать від того, якими кислотами вони утворені. Жири, молекули яких містять залишки насичених кислот, мають вищі температури плавлення і за звичайних умов є твердими. Жири, які походять від ненасичених кислот, - рідини.
224. а)
б)