ХІМІЯ 9 клас - Готові домашні завдання до підручника П. П. Попеля - 2017 рік

Розділ 3. НАЙВАЖЛИВІШІ ОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ

§ 32. Крохмаль. Целюлоза

Лабораторний дослід № 14 (с. 182)

Тема: Відношення крохмалю до води (розчинність, утворення клейстеру)

Обладнання і реактиви: штатив з пробірками, крохмаль, вода, скляна паличка, водяна баня.

Звіт з роботи:

Крохмаль не розчиняється у холодній воді. Під дією сил тяжіння часточки крохмалю з часом поступово осідають на дно пробірки.

У гарячій воді крохмаль набухає (розчиняється), утворюючи колоїдний розчин - клейстер.

Висновок: крохмаль є нерозчинним у холодній воді, у гарячій - утворює клейстер.

Лабораторний дослід № 15 (с. 183)

Тема: Взаємодія крохмалю з йодом

Обладнання і реактиви: штатив з пробірками, 1 % розчин Люголю або 3 % спиртовий розчин йоду, сухе пальне, тримач для пробірок, сірники.

Звіт з роботи:

При додаванні розчину йоду до крохмалю з’являється сипе забарвлення. При нагріванні вміст пробірки знебарвлюється. При охолодженні - сипе забарвлення з’являється знову.

Висновок:

1. Крохмаль можна виявити за допомогою його реакції з йодом з утворенням синього забарвлення.

2. Цю реакцію можна використовувати як якісну для його визначення у сумішах, продуктах харчування та рослинних об’єктах.

233. Крохмаль і целюлоза мають однакові формули: [С6Н10О5]n, але значення n у них різні; молекули целюлози набагато довші, ніж крохмалю. Вони є полімерами, тому що складаються з повторюваних елементарних лайок - залишків глюкози.

Крохмаль складається з молекул двох типів: амілози (20%) та амілопектину (80%). Амілоза мас лінійні молекули. Одна молекула амілози містить близько тисячі залишків молекул глюкози. Молекули амілопектину розгалужені й містять близько десятка тисяч залишків молекул глюкози.

Па відміну від крохмалю, молекули целюлози не бувають розгалуженими й містять десятки тисяч залишків молекули глюкози (її молекулярна маса сягає декількох мільйонів). Через цс окремі макромолекули целюлози розташовуються впорядковано й щільно одна до одної, утворюючи міцні волокна, що не характерно для крохмалю.

234. В гарячій воді крохмаль утворює клейстер, целюлоза — ні. При взаємодії з розчином йоду крохмаль набуває синього кольору, целюлоза - ні.

236. Рівняння реакцій:

Сумарне рівняння:

Розраховуємо масу крохмалю:

х г - 8 г

162 г/моль - 192 г/моль

Відповідь: утворилося 6,75 т крохмалю.

Домашній експеримент (с. 185)

Обладнання і реактиви: чайна ложка, зерна рису, пшона, пшениці, гречки, квасолі або гороху, спиртова настоянка йоду, вода, шматочки хлібобулочних виробів, зрізи овочів (сирої та вареної картоплі, топінамбура) і фруктів, невеликі порції майонезу, йогурту, плавленого сиру тощо.

Звіт з роботи:

1. Виявлення крохмалю в крупах

Зразки для дослідження

Наявність крохмалю

Сухе борошно

Колоїдний розчин

Рис

+

+

Пшоно

+

+

Пшениця

+

+

Гречка

+

+

Квасоля

+

+

Горох

+

+

Крохмаль є запасною речовиною рослин і міститься в усіх зразках.

2. Виявлення крохмалю в інших продуктах

Зразки для дослідження

Наявність крохмалю

Шматочок хліба

+

Шматочок булки

+

Зріз сирої картоплі

+

Зріз вареної картоплі

+

Зріз топінамбура

+

Зріз яблука

+

Майонез

-

Йогурт

-

Плавлений сир

-

Крохмаль містять всі продукти рослинного походження. Адже він синтезується саме рослинами. В продуктах тваринного походження крохмаль не виявлено.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.