ХІМІЯ 9 клас - Готові домашні завдання до підручника П. П. Попеля - 2017 рік
Розділ 3. НАЙВАЖЛИВІШІ ОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ
§ 32. Крохмаль. Целюлоза
Лабораторний дослід № 14 (с. 182)
Тема: Відношення крохмалю до води (розчинність, утворення клейстеру)
Обладнання і реактиви: штатив з пробірками, крохмаль, вода, скляна паличка, водяна баня.
Звіт з роботи:
Крохмаль не розчиняється у холодній воді. Під дією сил тяжіння часточки крохмалю з часом поступово осідають на дно пробірки.
У гарячій воді крохмаль набухає (розчиняється), утворюючи колоїдний розчин - клейстер.
Висновок: крохмаль є нерозчинним у холодній воді, у гарячій - утворює клейстер.
Лабораторний дослід № 15 (с. 183)
Тема: Взаємодія крохмалю з йодом
Обладнання і реактиви: штатив з пробірками, 1 % розчин Люголю або 3 % спиртовий розчин йоду, сухе пальне, тримач для пробірок, сірники.
Звіт з роботи:
При додаванні розчину йоду до крохмалю з’являється сипе забарвлення. При нагріванні вміст пробірки знебарвлюється. При охолодженні - сипе забарвлення з’являється знову.
Висновок:
1. Крохмаль можна виявити за допомогою його реакції з йодом з утворенням синього забарвлення.
2. Цю реакцію можна використовувати як якісну для його визначення у сумішах, продуктах харчування та рослинних об’єктах.
233. Крохмаль і целюлоза мають однакові формули: [С6Н10О5]n, але значення n у них різні; молекули целюлози набагато довші, ніж крохмалю. Вони є полімерами, тому що складаються з повторюваних елементарних лайок - залишків глюкози.
Крохмаль складається з молекул двох типів: амілози (20%) та амілопектину (80%). Амілоза мас лінійні молекули. Одна молекула амілози містить близько тисячі залишків молекул глюкози. Молекули амілопектину розгалужені й містять близько десятка тисяч залишків молекул глюкози.
Па відміну від крохмалю, молекули целюлози не бувають розгалуженими й містять десятки тисяч залишків молекули глюкози (її молекулярна маса сягає декількох мільйонів). Через цс окремі макромолекули целюлози розташовуються впорядковано й щільно одна до одної, утворюючи міцні волокна, що не характерно для крохмалю.
234. В гарячій воді крохмаль утворює клейстер, целюлоза — ні. При взаємодії з розчином йоду крохмаль набуває синього кольору, целюлоза - ні.
236. Рівняння реакцій:
Сумарне рівняння:
Розраховуємо масу крохмалю:
х г - 8 г
162 г/моль - 192 г/моль
Відповідь: утворилося 6,75 т крохмалю.
Домашній експеримент (с. 185)
Обладнання і реактиви: чайна ложка, зерна рису, пшона, пшениці, гречки, квасолі або гороху, спиртова настоянка йоду, вода, шматочки хлібобулочних виробів, зрізи овочів (сирої та вареної картоплі, топінамбура) і фруктів, невеликі порції майонезу, йогурту, плавленого сиру тощо.
Звіт з роботи:
1. Виявлення крохмалю в крупах
Зразки для дослідження |
Наявність крохмалю |
|
Сухе борошно |
Колоїдний розчин |
|
Рис |
+ |
+ |
Пшоно |
+ |
+ |
Пшениця |
+ |
+ |
Гречка |
+ |
+ |
Квасоля |
+ |
+ |
Горох |
+ |
+ |
Крохмаль є запасною речовиною рослин і міститься в усіх зразках.
2. Виявлення крохмалю в інших продуктах
Зразки для дослідження |
Наявність крохмалю |
Шматочок хліба |
+ |
Шматочок булки |
+ |
Зріз сирої картоплі |
+ |
Зріз вареної картоплі |
+ |
Зріз топінамбура |
+ |
Зріз яблука |
+ |
Майонез |
- |
Йогурт |
- |
Плавлений сир |
- |
Крохмаль містять всі продукти рослинного походження. Адже він синтезується саме рослинами. В продуктах тваринного походження крохмаль не виявлено.