ХІМІЯ 9 клас - Готові домашні завдання до підручника П. П. Попеля - 2017 рік

Розділ 3. НАЙВАЖЛИВІШІ ОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ

§ 33. Білки

237. Білки - високомолскулярні органічні сполуки, які викопують особливі біологічні функції в жилих організмах:

— ферментативну (каталітичну) — всі ферменти, що прискорюють хімічні реакції в організмі, є білками;

— транспортну - білки переносять молекули або йони в місця синтезу або накопичення речовин;

— структурну - білки е будівельним матеріалом клітин, із них побудовані тканини організму;

— сигнальну (рецепторну) - білки-рецептори сприймають і передають сигнали, що надходять від сусідніх клітин або з навколишнього середовища; найважливіша складова їжі.

238. Рівні структурної організації білків:

— первинна (лінійна послідовність амінокислот в поліпептидному ланцюзі);

— вторинна (поліпептидний ланцюг, згорнутий у спіраль або складчасту структуру);

— третинна (спіраль, що згорнута у клубок — глобулу);

— четвертинна (об’єднання кількох субодиниць-глобул в одну частинку).

239. Зазначені чинники спричиняють розрив гідрофобних, водневих та йонних зв’язків, які стабілізують конформацію білків і призводять до денатурації білків. А саме:

1) нагрівання (більше за +50°С): підвищена температура збільшує тепловий рух атомів в молекулі і призводить до розриву слабких зв’язків;

2) зміна кислотності середовища: кислоти та луги, змінюючи pH середовища, спричиняють перерозподіл зв’язків в молекулі білка;

3) дія випромінювання: посилюються коливання атомів поліпептидного ланцюга, це призводить до порушення в ньому різних зв’язків;

4) дія розчинів солей важких металічних елементів (Cu, Hg, Ag, Pb тощо): іони металів утворюють міцні зв’язки з важливими функціональними групами білків (найчастіше - з групами -SН), змінюючи їхню конформацію та активність;

5) дія органічних розчинників: речовини розчинника здатні взаємодіяти з функціональними групами білків і змінювати їхню конформацію; відбувається розрив зв’язків, що беруть участь у формуванні вторинної і третинної структури білків.

240. Тому що білки є джерелом певних (незамінних) амінокислот та Нітрогену.

241. Розраховуємо вміст білків у 1 кг шпинату:

Обчислюємо вміст Нітрогену в цій масі білків:

Відповідь: в 1 кг шпинату міститься 3,68 г Нітрогену.

242. Незамінні амінокислоти - амінокислоти, які, па відміну від замінних, не можуть синтезуватися в організмі і повинні обов’язково надходити з їжею. їх синтезують рослини, гриби, бактерії. Для людського організму незамінними є такі амінокислоти: аргінін (для дітей та осіб похилого віку), валін, гістидин (для дітей), ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, треонін, триптофан, фенілаланін.

Вміст незамінних амінокислот у їжі:

аргінін міститься у насінні гарбуза, свинині, яловичині, арахісі, кунжуті, йогурті, швейцарському сирі;

валін міститься у зернових, м’ясі, грибах, молочних продуктах, арахісі, сої;

гістидин міститься у тунці, лососі, свинячій вирізці, яловичому філе, курячих грудках, соєвих бобах, арахісі, сочевиці;

ізолейцин міститься у мигдалі, кеш’ю, курячому м’ясі, турецькому горосі (нут), яйцях, рибі, сочевиці, печінці, м’ясі, житі, у більшості насіння, сої;

лейцин міститься у м’ясі, рибі, бурому рисі, сочевиці, горіхах, більшості насіння;

лізин міститься у рибі, м’ясі, молочних продуктах, пшениці, горіхах, у амаранті;

метіонін міститься у молоці, м’ясі, рибі, яйцях, бобах, квасолі, сочевиці і сої;

треонін міститься у молочних продуктах та яйцях, у помірних кількостях — у горіхах і бобах;

триптофан міститься у вівсі, бананах, сушених фініках, арахісі, кунжуті, кедрових горіхах, молоці, йогурті, сирі, рибі, курці, індичці, м’ясі;

фенілаланін міститься у яловичині, курячому м’ясі, рибі, соєвих бобах, яйцях, сирі, молоці. Також є складовою частиною синтетичного цукрозамінника — аспартаму, котрий активно використовується в харчовій промисловості.

Наявність повного набору незамінних амінокислот не тільки у продуктах тваринного походження, а й у продуктах рослинництва дає можливість забезпечувати людський організм достатньою кількістю незамінних амінокислот виключно за допомогою рослинної їжі.

Практична робота № 4 (с. 190)

Тема: Виявлення органічних сполук у харчових продуктах

Обладнання і реактиви: штатив з пробірками, хімічна склянка, піпетка, скляна паличка, лимонний сік, яблучний сік, молоко, молочна сироватка, мед, універсальний індикаторний папір, порошок харчової соди, розчин куирум(ІІ) сульфату, розчин натрій гідроксиду.

Звіт з роботи:

Варіант 1

Виявлення органічних сполук у соку лимона, сироватці, меді

Послідовність дій

Спостереження

Висновки

Дослід 1. Виявлення органічних кислот

Нанесли краплю розбавленого соку лимону на універсальний індикаторний напір

Індикатор забарвлюється у червоний колір

Значення pH = 2, середовище кисле. В розчині наявні йони Н’

Додали до розчину соку порошок харчової соди

В пробірці з’являються бульбашки газу

Лимонна кислота витісняє більш слабку вугільну кислоту з її солі. Щойно утворена вугільна кислота одразу ж розкладається па воду та вуглекислий газ, бульбашки якого з’являються у пробірці

Нанесли краплю молочної сироватки па універсальний індикаторний папір

Індикатор забарвлюється у жовтий колір

Значення pH — 5, середовище слабо кисле. В розчині наявні нони Н+

Додали до сироватки порошок харчової соди

В пробірці з’являються бульбашки газу

Молочна кислота витісняє більш слабку вугільну кислоту з її солі. Щойно утворена вугільна кислота одразу ж розкладається на воду та вуглекислий газ, бульбашки якого з’являються у пробірці

Дослід 2. Виявлення вуглеводів

Змішали розчини натрій гідроксиду та купрум(ІІ) сульфату

Утворюється осад у вигляді кристалів блакитного кольору

Утворюється нерозчинний купрум(ІІ) гідроксид

Додали до осаду купрум(ІІ) гідроксиду розчин меду

Осад розчиняється, а вміст пробірки забарвлюється у яскраво-синій колір

Це якісна реакція, розчин може містити сахарозу або глюкозу

Нагріли вміст пробірки

Колір розчину змінюється — спочатку утворюється жовтий осад, який згодом перетворюється на великі кристали червоного кольору

Розчин містить глюкозу

Додали до осаду купрум(ІІ) гідроксиду молочну сироватку

Осад не розчиняється, колір розчину не змінюється

Сироватка не містить сахарозу та глюкозу

Варіант 2

Виявлення органічних сполук у яблучному соку, молоці, меді

Послідовність дій

Спостереження

Висновки

Дослід 1. Виявлення органічних кислот

Нанесли краплю яблучного соку на універсальний індикаторний папір

Індикатор забарвлюється в оранжевий колір

Значення pH = 3, середовище кисле. В розчині наявні йони Н-

Додали до розчину соку порошок харчової соди

В пробірці з’являються бульбашки газу

Яблучна кислота витісняє більш слабку вугільну кислоту з її солі. Щойно утворена вугільна кислота одразу ж розкладається на воду та вуглекислий газ, бульбашки якого з’являються у пробірці

Нанесли краплю свіжого молока на універсальний індикаторний папір

Індикатор забарвлюється у жовто-зелений колір

Значення pH — 7, середовище нейтральне. В розчині рівна кількість йонів Н+ та ОН-

Додали до молока порошок харчової соди

В пробірці змін не відбувається

Свіже молоко не містить кислот

Дослід 2. Виявлення вуглеводів

Змішали розчини натрій гідроксиду та купрум(ІІ) сульфату

Утворюється осад у вигляді кристалів блакитного кольору

Утворюється нерозчинний купрум(ІІ) гідроксид

Додали до осаду купрум(ІІ) гідроксиду розчин меду

Осад розчиняється, а вміст пробірки забарвлюється у яскраво-синій колір

Це якісна реакція, розчин може містити сахарозу або глюкозу

Нагріли вміст пробірки

Колір розчину змінюється — спочатку утворюється жовтий осад, який згодом перетворюється на великі кристали червоного кольору

Розчин містить глюкозу

Додали до осаду купрум(ІІ) гідроксиду молоко

Осад не розчиняється, колір розчину не змінюється

Молоко не містить сахарозу та глюкозу






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.