ХІМІЯ 9 клас - Готові домашні завдання до підручника О. В. Григорович - 2017 рік
Тема 3. ПОЧАТКОВІ ПОНЯТТЯ ПРО ОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ
§ 37. Вуглеводи: крохмаль та целюлоза
Лабораторні досліди № 13, 14 (с. 214)
Обладнання: штатив із пробірками, шпатель, пробіркотримач, пальник.
Реактиви: вода, крохмаль, розчин йоду (спиртовий або розчин Люголя).
Відношення крохмалю до води
Вміст пробірки з сумішшю крохмалю і холодної води є каламутним. Крохмаль не розчиняється у холодній воді. Під дією сил тяжіння частинки крохмалю поступово осідають на дно пробірки.
У гарячій воді крохмаль набухає (розчиняється). Вміст пробірки виглядає однорідним, напівпрозорим. Такий розчин називають крохмальним клейстером. Він належить до колоїдних розчинів.
Взаємодія крохмалю з йодом
При додаванні розчину йоду до крохмалю з’являється синє забарвлення. Цю реакцію можна використовувати як якісну для визначення крохмалю у чистому вигляді, у сумішах, продуктах харчування та рослинних об’єктах
Домашній експеримент № 3 (с. 215)
Тема: Виявлення крохмалю в харчових продуктах
Звіт з роботи:
Номер досліду |
Назва продукту |
Чи виявлено крохмаль? |
Чи має міститися крохмаль у продукті? |
1 |
Картопляний крохмаль |
Так |
Так |
2 |
Борошно |
Так |
Так |
3 |
Хліб |
Так |
Так |
4 |
Тістечка |
Так |
Так |
5 |
Чіпси |
Так |
Так |
6 |
Томатний сік |
Сліди |
В незначній кількості (менше 1 % ) |
7 |
Макарони |
Так |
Так |
8 |
Відвар рису |
Так |
Так |
9 |
Сосиски |
Так |
Ні |
Контрольні запитання (с. 216)
455. Крохмаль і целюлоза мають однакові формули: [С6Н10О5]n. Вони є полімерами, тому що складаються з повторюваних елементарних ланок - залишків глюкози.
456. Крохмаль складається з молекул двох типів: амілози (20% )та амілопектину (80% ). Амілоза має лінійні молекули. Одна молекула амілози містить близько тисячі залишків молекул глюкози. Молекули амілопектину розгалужені й містять близько десятка тисяч залишків молекул глюкози.
На відміну від крохмалю, молекули целюлози не бувають розгалуженими й містять десятки тисяч залишків молекули глюкози (її молекулярна маса сягає декількох мільйонів). Через це окремі макромолекули целюлози розташовуються впорядковано й щільно одна до одної, утворюючи міцні волокна, що не характерно для крохмалю.
457. Фізичні властивості крохмалю: аморфний порошок з характерним хрускотом, густина 1,5 г/см3, за звичайних умов у воді не розчиняється. У разі потрапляння в гарячу воду крупинки крохмалю поглинають воду й сильно набухають, їхні оболонки руйнуються, зерна розриваються й утворюється колоїдний розчин (клейстер). Температури плавлення й кипіння не має, оскільки під час нагрівання розкладається.
Фізичні властивості целюлози: біла волокниста речовина, нерозчинна у воді й інших розчинниках (на відміну від крохмалю). Густина залежно від сировини коливається в межах від 1,27 до 1,61 г/см3.
458. За допомогою розчину йоду: йод утворює з крохмалем комплекс темно-синього кольору.
459. Застосування крохмалю:
- є основним вуглеводом їжі;
- харчова добавка для загустіння продуктів, приготування киселів, заправок та соусів;
-у виробництві паперу (наповнювач);
- отримання глюкози, патоки, етанолу (сировина);
- для обробки тканин;
- виготовлення клею для шпалер;
- виготовлення ліків (наповнювач).
Застосування целюлози:
- виготовлення паперу (сировина);
- виготовлення оцтової кислоти (сировина);
- виробництво бездимного пороху (сировина);
- виробництво штучного шовку (сировина);
- виготовлення целофану, фото- і кіноплівки (сировина);
- виробництво каніфолі, скипидару, деревного та активованого вугілля.
Завдання для засвоєння матеріалу (с. 216)
461. Відносна молекулярна структурної ланки становить Мг(С6Н10О5) = 162 а.о.м. Обчислюємо кількість структурних ланок у молекулі целюлози:
Відповідь: 12963 структурні ланки.
462. Обчислюємо масу 1 молю глюкози:
1 моль важитиме 1620000 г
Розраховуємо об’єм целюлози такої маси:
Відповідь: 1,066 м3
464. При розв'язанні цього завдання використовуються проведені розрахунки з завдання 462. Розраховуємо кількість речовини целюлози у 1 кг вати:
Складаємо рівняння горіння целюлози:
За рівнянням реакції кількості речовини кисню та вуглекислого газу є рівними. Розраховуємо їхній об'єм:
Відповідь: по 138,3 л вуглекислого газу та кисню.
465. Дослідник має вивчити властивості зразків замінників. Вони мають відповідати таким вимогам:
- бути безпечними для життя і здоров’я людини (не бути токсичними або пожеженебезпечними);
- відповідність гігієнічним вимогам (здатні пропускати повітря, вбирати вологу, зберігати тепло);
- бути міцними і стійкими до руйнування;
- волокна мають добре зчіплятися між собою;
- волокна мають легко фарбуватися та утримувати барвник;
- зовнішній вид тканини має бути красивим;
- штучна тканина має не втрачати швидко свої властивості з часом.
План експерименту:
1) Вивчення інформації про існуючі штучні замінники бавовни.
2) Збір зразків.
3) Вивчення властивостей зразків в лабораторії.
466. Так - молекули йоду будуть утворювати комплекси з молекулами крохмалю і видалятимуться з тканини при змиванні водою.
467. При збереженні картоплі вміст крохмалю в ній постійно знижується через гідроліз крохмалю до глюкози. Отже, більше крохмалю можна добути з щойно викопаної картоплі.
Практична робота № 5 (с. 216)
Тема: Виявлення органічних сполук у харчових продуктах
Обладнання: штатив із пробірками, шпатель.
Реактиви: зразки харчових продуктів (орієнтовно): виноград, яблука, свіже молоко, кефір, м’який сир (домашній сир), виноградний, апельсиновий і томатний соки; розчини йоду, купрум(ІІ) сульфату CuSO4, лугу NaOH, універсального індикатору (або індикаторний папір).
Звіт з роботи:
Дослід 1. Кефір і домашній сир не містять і не мають містити крохмалю - адже це продукти тваринного походження, а крохмаль утворюється в рослинах. Зразки досліджених продуктів при обробці їх спиртовим розчином йоду не набувають синього забарвлення.
Томатний сік може містити до 1% крохмалю. Можливе забарвлення соку під дією розчину йоду у слабкий синій колір. Але за невеликого вмісту крохмалю якісна реакція може і не відбутися.
Дослід 2. Значення pH: виноград, виноградний сік — 4, яблуко - 3, апельсиновий сік - 3, томатний сік - 4, свіже молоко - 7, кефір - 4, м’який сир (домашній сир) - 5. В свіжому молоці виявлено нейтральне середовище, в усіх інших - кисле.
Дослід 3. Глюкоза виявлена у винограді.
Номер досліду |
Продукт |
pH зразка, можливі кислоти у складі |
Наявність крохмалю |
Наявність глюкози |
1 |
Виноград |
pH — 4; кисле середовище; винна та яблучна кислоти |
— |
є |
2 |
Яблука |
pH = 3; кисле середовище; яблучна, винна та лимонна кислоти |
— |
Відсутня |
3 |
Свіже молоко |
pH = 7; нейтральне середовище |
— |
— |
4 |
Кефір |
pH = 3; кисле середовище; молочна кислота |
Відсутній |
— |
5 |
М’який сир |
pH = 5; кисле середовище; молочна кислота |
Відсутній |
— |
6 |
Виноградний сік |
pH = 4; кисле середовище; винна та яблучна кислоти |
— |
Відсутня |
7 |
Апельсиновий сік |
pH = 3; кисле середовище; лимонна кислота |
— |
Відсутня |
8 |
Томатний сік |
pH - 4; кисле середовище; яблучна, винна, лимонна та щавлева кислоти |
В незначній кількості |
— |
Висновок:
1. Якісні реакції - це хімічні реакції, за допомогою яких можна виявити наявність певних хімічних речовин. Ознаками якісних реакцій можуть бути: зміна забарвлення розчину, утворення осаду певного кольору або виділення газу (який може мати або не мати забарвлення чи запах).
2. Гліцерол можна виявити за реакцією з купрум(ІІ) гідроксидом. Ознакою є утворення розчину синього кольору. Глюкозу можна виявити також за реакцією з купрум(ІІ) гідроксидом. Ознакою присутності глюкози є утворення розчину синього кольору, в якому за нагрівання випадають осади спочатку жовтого, а потім моркв’яно-червоного кольору.
Крохмаль можна виявити за появою синього забарвлення у присутності розчину йоду.
3. В молекулах гліцеролу й глюкози спільною є наявність кількох гідроксильних груп -ОН: трьох в гліцеролі та п’яти в глюкозі.
4. За результатами досліджень харчові продукти, обрані для вивчення, є якісними.