Розв’язання усіх вправ і завдань до підручника «МАТЕМАТИКА. 6 клас» Мерзляка А. Г. - 2016 рік

§ 2. ЗВИЧАЙНІ ДРОБИ

12. Знаходження дробу від числа

— зібрав білих грибів-Мишко.

Відповідь. 35 грибів.

— з вишнями спекла Оксанка.

Відповідь. 20 пиріжків.

— міститься міді у 280 кг сплаву.

Відповідь. 160 кг.

— міститься солі у 18 кг розчину.

Відповідь. 10 кг.

392. 480 ∙ 0,85 = 408 (кг) — продали огірків в магазині.

Відповідь. 408 кг.

393. 1) 720 ∙ 0,125 = 90 (осіб) — сіло козаків у один човен;

2) 720 : 90 = 8 (ч.) — вирушили у подорож.

Відповідь. 90 козаків; 8 човнів.

394. 140 ∙ 0,16 = 22,4 (га) — площа яблуневого саду.

Відповідь. 22,4 га.

— продали порцій ескімо;

2) якщо m = 120, то (порцій).

Відповідь. порцій.

— кількість кущів рожевих троянд;

2) якщо а = 210, то

Відповідь. кущів.

— привезли яблук;

2) 1440-840 = 600 (кг) — привезли груш.

Відповідь. 600 кг.

— побудували двоповерхових котеджів;

2) 192 - 84 = 108 (шт.) — побудували триповерхових котеджів.

Відповідь. 108 котеджів.

399. 1) 3,5% = 0,035; 0,035 ∙ 32 = 1,12 — 3,5% від числа32;

від числа 0,45.

3) 1,12 - 0,1 = 1,02 — на стільки одне число більше за інше.

Відповідь. Hа 1,02.

від числа 5,4;

від числа

— на стільки одне число більше за інше.

Відповідь. На 1,56.

— частина всіх книжок, яку становлять підручники з математики.

Відповідь.

— частина всіх дерев, яку становлять дуби у парку.

Відповідь. частину.

— виготовив перший робітник;

— виготовив другий робітник;

3) 84 + 78 = 162 (д.)— виготовили перший і другий робітник разом;

4) 216 - 162 = 54 (д.) — виготовив третій робітник.

Відповідь. 54 деталі.

— проскакав за 3 дні;

— від усієї відстані проскакав за 4 день;

— проскакав за 4 день.

Відповідь. 840 км.

— нарубав Дроворуб за перший день;

— дров залишилося нарубати;

— нарубав Дроворуб другого дня.

Відповідь.

— продали за 1 тиждень;

2) 324 - 90 = 234 (к.) — залишилось;

— продали за 2 тиждень;

4) 324 - (90 + 135) = 99 (к.) — продали за 3 тиждень.

Відповідь. 99 коробок.

— висота паркану;

— площа паркану;

— потрібно фарби, щоб покрасити паркан.

Відповідь. 140 фунтів.

— ширина сейфа;

— висота сейфа;

3) 45 : 6 = 7,5 (разів);

4) 7 ∙ 6 = 42 (см) — висота сейфа, до якої поміщаються злитки;

5) 300 ∙ 78 ∙ 42 = 982800 (см3) — об’єм сейфа, до якого поміщаються злитки;

6) 6 ∙ 6 ∙ 6 = 216 (см3) — об’єм злитка золота;

7) 982800 : 216 = 4550 (злитків) — можна сховати у сейф.

Відповідь. 4550 злитків.

— отримав банк у липні;

— отримав банк у серпні;

3) 200 + 130 + 160 = 490 (с.) — отримав банк за літо.

Відповідь. 490 сольдо.

410. 1) 1200 ∙ 1,35 = 1620 (с.) — збитків у січні;

— збитків у лютому;

3) 1200 + 1620 + 2250 = 5070 (c.) — збитків за зимові місяці.

Відповідь. 5070 сольдо.

411. Нехай до їдальні завезли x кг капусти. Тоді моркви завезли 0,32x, а картоплі — 1,38x. Рівняння: х + 0,32x + 1,38x = 405; 2,1х = 405; x = 150. Отже, до їдальні завезли 150 кг капусти.

Відповідь. 150 кг.

412. Нехай виграш Федоренка становить x грн, тоді виграш Дмитренка — 0,64x грн, а Петренка — 0,76x грн. Рівняння: х + 0,64x + 0,76x = 1800; 2,4x = 1800; х = 750. Отже, виграш Федоренка становить 750 грн, Дмитренка — 750 ∙ 0,64 = 480 (грн), Петренка — 750 ∙ 0,76 = 570 (грн).

Відповідь. 750 грн; 480 грн; 570 грн.

— зібрали цукрового буряка;

— завезли цукрового буряка на завод;

— виготовили цукру.

Відповідь. 375 ц.

— зібрали соняшника;

— переробили соняшника на олію;

— одержали олії.

Відповідь. 66 ц.

— казана кулешу залишилось після козака Данила;

— казана кулешу з’їв козак Чуб;

— казана кулешу залишилось після козака Чуба;

— казана кулешу з’їв козак Білоус;

— казана кулешу з’їв козак Ворон.

Відповідь. Козаки з’їли кулешу порівну.

416. 1) числа а дорівнює а числа b — Оскільки то а < b;

2) числа а дорівнює а числа b — Оскільки то а > b;

— відрізали шнура за перший раз;

— відрізали шнура за другий раз;

3) 10 – 2 - 0,4 = 7,6 (м) — шнура залишилося;

— відрізали шнура за третій раз;

5) 7,6 - 0,4 = 7,2 (м) — залишилося шнура після трьох відрізань.

Відповідь. 7,2 м.

418. а% числа b дорівнює b% числа а дорівнює Оскільки то а% числа b дорівнює b% від числа а.

419. числа а дорівнює а числа b — Оскільки то а < b.

— частина учнів, яка отримала оцінку не нижче «6». Оскільки в класі навчається менше 50 учнів, то в класі може бути 42 учні;

— частина учнів, яка отримала оцінку нижче за «6»;

— кількість учнів, які отримали оцінку нижче за «6».

Відповідь. Один учень.

421. Нехай об’єм води буде х, тоді при замерзанні об’єм збільшиться на і дорівнюватиме При перетворені льоду у воду об’єм льоду зменшиться на — це об’єму льоду.

Відповідь. Hа частину.

422. Нехай у кожному автобусi приїхало х уболівальників, тоді всього їх було 13x. Так як то Відомо, що х має бути кратне 17, тому х = 17 або х = 34. Оскільки було 2 однакових труни, то всіх уболівальників було 34 ∙ 13 = 442.

Відповідь. 442 уболівальники.

423. Нехай у саду росло х яблунь, тоді 20% їхньої кількості становить 0,2x, груш у саду росло 100 - х, 60% їхньої кількості становить (100 - х) ∙ 0,6. Рівняння: (100 - x) ∙ 0,6 = 0,2х; 60 - 0,6х -0,2х = 0; 0,8x = 60; x = 75. Отже в саду росло 75 яблунь.

Відповідь. 75 яблунь.

424. Нехай у класі було присутніх х учнів, кількість відсутніх — Після того, як один учень вийшов з класу, у класі стало присутніх (х - 1) учень, а відсутніх — Рівняння: Отже, у класі було присутніх 36 учнів, а відсутніх — учнів. Усього у класі 36 + 6 = 42 (учні).

Відповідь. 42 учні.

Оскільки

Оскільки

Оскільки

Отже, різниця чисел більша за їхній добуток.

428. Щоб повернутися v відправну точку, черепасі потрібно пройти таку кількість відрізків, яка кратна 4, а це вона може здійснити за цілу кількість годин.






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.