Розв'язання вправ та завдань до підручника «УКРАЇНСЬКА МОВА» О. М. Авраменка 8 клас - 2017 рік

Повторення та узагальнення вивченого

§ 4. Основні правила правопису

Повторення

В. Відповідність між орфограмами та прикладами: 1 — В; 2 — Г; 3 — А; 4 - Д.

Відповідність між пунктограмами та прикладами: 1 — В; 2 — А; 3 — Д; 4 — Г.

1. Цілісний, улесливий, кількісний, очисний, радісний.

Ключ: цукор.

2. Петрушка, редис, шпинат, перець, зерно, лимон, грейпфрут, апельсин, пшениця, смородина, черешня, лимонад, ситро, пельмені, вермішель, смалець, перечниця, печериця, селера, цибуля, шипшина, виделка.

3. Картопляний, невблаганний, вівсяний, даний, кип’ячений, зроблений, варений, бездоганний, студений, здоровенний, розмішаний, ллється, смажений, копчений, тонна, маса, грам, піччю, сіллю, якістю, зеленню, піца, спагеті, хобі, кмітливістю.

4. 1. У ресторанах світу дуже популярна котлета по-київськи. 2. Смаколики львівської кондитерської фабрики «Світоч» любить не тільки малеча, а й дорослі. 3. Щосуботи ми всією родиною п’ємо какао й ласуємо «Наполеоном» у кав’ярні неподалік Софії Київської. 4. Для приготування шарлотки потрібні такі інгредієнти: пшеничне борошно, цукор, яйце куряче, вершкове масло, яблука й ванілін. 5. У подарунковому наборі були льодяники, печиво «Шахматне» й цукерки «Пташине молоко». 6. Щороку на Івана Купала наша родина влаштовує пікнік на Дніпровому березі. 7. Ніхто з хлопців нашого класу не записався на кулінарний гурток «Перепічка».

5. Не їжте всухом’ятку — приготуйте духмяний трав’яний чай. Спочатку закип’ятіть воду. Далі дотримуйтесь такого порядку: покладіть в об’ємний керамічний чайник свіжі, прив’ялі або сухі листочки м’яти, залийте їх окропом на дві чверті, витримайте 5—10 хвилин. Лише потім долийте води. Коли ж чай трохи охолоне, налийте його у філіжанку та додайте трохи меду — у вашогонапою з’явиться ніжний медвяний аромат. А головне — готуйте з любов’ю!

6. Іди, іди, дощику,

Зварю тобі борщику

У новому горщику,

Винесу на дуба,

Покличу голуба.

Голуб буде пити,

Дощик буде лити.

Поки голуб прилетить,

То голубка відлетить.

Тобі каша, а нам борщ,

Щоб ішов густенький дощ!

7. 1. Калач приїсться, а хліб ніколи. 2. Вари, горщику, борщ, а я з хлопцями погомоню. 3. Гречана каша хвалилась, ніби вона з коров’ячим маслом родилась. 4. Де сало шкварчить, там людей кишить. 5. Без солі, без хліба немає обіда. 6. І я вчений на хліб печений, бо їм хліб троякий: чорний, білий і ніякий. 7. Хліб і на ноги поставить, і з ніг звалить. 8. Не хвали кашу, коли просо не посіяне. 6. Паляниця — хлібова сестриця. 10. Сьорбайте, хлопці, юшку, а риба насподі.

ДЗ.

Бувальщина

Павло Петрович прибув першим поїздом. Підгорецький палац Паскевичів привітно прийняв приїжджого поета. Принесли печені поросята, приправлені перцем, півники, пахучі паляниці, печінковий паштет, пухкі пампушки під печеричною підливкою, пироги, підсмажені пляцки. Потім подали порцелянові полумиски полуниць, порічок.

Почувши приємну повноту, Павло Петрович подумав про прогулянку. Поліна Полікарпівна попросила прогулятися по Підгорецькому парку, помилуватися природою, послухати пташині переспіви. Пропозиція повністю підійшла поетові. Походили, погуляли...

Прадавній парк, порослий папороттю, подарував приємну прохолоду. Повітря п’янило принадними пахощами. Побродивши по парку, пара присіла під порослим плющем платаном. Посиділи, помріяли, позітхали, пошепталися...






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи 1 клас - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посилання на сайт, будьте вдячними ми затратили багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2008-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.