Я обираю географію - комплексний довідник
Розділ 3
ФІЗИЧНА ГЕОГРАФІЯ УКРАЇНИ
ЛАНДШАФТИ І ФІЗИКО-ГЕОГРАФІЧНЕ РАЙОНУВАННЯ
Азовське море. Азовське море — внутрішнє море басейну Атлантичного океану в межах України і Росії. Площа — 39 тис. км2. Середня глибина — 4-7 м, максимальна — 14-15 м. Керченською протокою Азовське море з'єднане з Чорним морем. Береги низовинні, уздовж них численні піщано-черепашкові коси. У море впадає Дон, а також невеликі річки. Є поклади нафти і газу, залізних руд. З ропи затоки Сиваш природним шляхом (випарювання у садках) одержують кухонну сіль.
Азовське море розташоване в помірному поясі, його клімату властиві континентальні особливості. Середня температура повітря у прибережній смузі узимку коливається від -1...-6 °С, улітку — +22...+24 °С. Температура поверхневого шару води влітку +25.30 °С і вище, узимку — до 0...+3 °С. Середня річна кількість опадів зменшується зі сходу на захід від 500 до 340 мм, солоність води становить 13,8 ‰, зменшуючись у напрямку гирла Дону до 8% і менше. Повністю море замерзає лише у суворі зими.
Солоність води у морі за останні десятиліття збільшується, тому що скоротився річковий стік головних річок (унаслідок їхнього зарегулювання водоймищами, забору з річок води на зрошення полів тощо). Рівень води в Азовському морі підтримується за рахунок надходження більш солоних вод з Чорного моря. Солоність води в Азовському морі продовжує зростати, що згубно відбивається на прісноводних видах органічного світу. У Сиваші солоність води сягає 250%.
Рослинний і тваринний світ Азовського моря характеризується високою продуктивністю. У минулому море було найпродуктивнішим у світі. Тепер налічується лише 79 видів риб, з яких промислове значення мають тюлька, хамса, бички, оселедець. Цінні риби — осетрові, кефаль, камбала — втрачають промислове значення.