Географія державна атестація 9 клас

ЕКОНОМІЧНА і СОЦІАЛЬНА ГЕОГРАФІЯ УКРАЇНИ

 

РОЗДІЛ ІІІ. ГОСПОДАРСТВО

 

Харчова промисловість

 

Харчова промисловість — сукупність галузей, які виробляють продукти харчування.

До складу галузі входить майже 40 галузей і виробництв, асортимент виробленої продукції включає понад 3000 найменувань.

До складу харчової промисловості входять такі галузі: цукрова, борошномельна, м'ясна, молочна, хлібопекарська, маслоробна, кондитерська, спиртова, макаронна, пивоварна, рибна, виноробна, круп'яна, консервна, тютюнова та ін.

Підприємства харчової промисловості розташовані по території України практично повсюдно, однак при їх розміщенні враховуються особливості кожної галузі. Останнім часом зростає кількість підприємств харчової промисловості, особливо невеликих. Вони створюються поблизу джерел сировини, у колективних і фермерських господарствах.

Географія і фактори розміщення харчової промисловості:

— цукрова (Лісостеп), борошномельно-круп'яна (Лісостеп і Степ), олійно-жирова (Степ, південь Лісостепу), консервна (Степ, Крим, захід Лісостепу), виноробна (Крим, Закарпаття, Степ), рибна (приморські міста) — сировинний фактор;

— макаронна і хлібопекарська (повсюдно), кондитерська (повсюдно), молочна (повсюдно) — споживчий;

— м'ясна (переважно великі міста) — сировинний і споживчий.

Сьогодні харчова промисловість посідає одне з провідних місць в економіці України: частка галузі в загальному обсязі промислового виробництва досягає 18 % (друге місце після чорної металургії).

Зросла конкурентоспроможність українських продуктів харчування на внутрішньому і зовнішньому ринках. Майже 95 % продовольчих товарів, що реалізуються на внутрішньому ринку, є продуктами вітчизняного виробництва.

Продовольчі товари з України експортуються до країн СНД, Балтії, а також майже до 20 країн далекого зарубіжжя.

Харчова галузь посідає перше місце за обсягами залучених іноземних інвестицій. До неї надійшло близько 900 млн. дол. США, що становить 19 % усіх іноземних інвестицій, вкладених у вітчизняну економіку.

Серед основних пріоритетів державної політики у сфері харчової промисловості — створення сприятливих умов для активізації інноваційного розвитку галузі, прискорення модернізації її матеріально-технічної бази, впровадження сучасних технологій та широке застосування новітніх наукових розробок.

 

Виробництво основних видів промислової продукції

 

Вид продукції

1999

2000

2001

2002

Електроенергія млрд. кВт . год

172

171

173

174

Готове вугілля, млн. т

62,8

62,4

61,7

59,5

Готовий прокат, млн. т

19,3

22,6

25,4

26,4

Труби стальні, тис. т

1175

1740

1671

1528

Автомобілі, тис. штук

19,5

31,9

35,4

48,1

Аміак синтетичний, тис. т

4515

4351

4500

4489

Мінеральні добрива, тис. т

2319

2304

2234

2347

Цемент, млн. т

5,8

5,3

5,8

7,2

Холодильники побутові, тис. штук

409

451

509

583

Ковбасні вироби, тис. т

160

175

167

209

Масло, тис. т

109

135

158

131

Цукор, тис. т

1858

1780

1947

1621

Олія, тис. т

577

973

935

980





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити