Географія - Великий довідник школяра і студента - 2008

Загальна географія
Гідросфера та води Світового океану і суходолу
ВЛАСТИВОСТІ МОРСЬКОЇ ВОДИ

Щільність морської води (при температурі 20 °С) приблизно 1,03, тобто трохи вища, ніж щільність прісної води (1,0). Щільність води в океані змінюється з глибиною, а також у залежності від температури і солоності. У найбільш глибоких частинах океану вода зазвичай солоніша і холодніша. Найбільш щільна маса води в океані може залишатися на глибині і зберігати знижену температуру понад 1000 років. Оскільки морська вода має низьку в’язкість і високе поверхневе натягнення, вона чинить відносно слабкий опір рухам корабля або плавця. Синє забарвлення морської води пов’язане з розсіюванням сонячних променів завислими у воді дрібними частками. Морська вода менш прозора для видимого світла у порівнянні з повітрям, але більш прозора у порівнянні з більшістю інших речовин. Зареєстровано проникнення сонячних променів в океан до глибини 700 м. Радіохвилі проникають у товщу води лише на невелику глибину, а звукові хвилі можуть розповсюджуватися під водою на тисячі кілометрів. Швидкість поширення звуку в морській воді коливається, складаючи в середньому 1500 м на секунду. Електропровідність морської води приблизно в 4000 разів вища, ніж електропровідність прісної води. Високий вміст солей перешкоджає її використанню для зрошування і поливання сільськогосподарських культур.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити