ГЕОГРАФІЯ
ГІДРОСФЕРА ТА ВОДИ СВІТОВОГО ОКЕАНУ І СУХОДОЛУ

ЖОРСТКІСТЬ ВОДИ

Жорсткість води — сукупність властивостей води, зумовлена пе­реважною наявністю в ній солей кальцію і магнію. Використання жо­рсткої води призводить до випадання твердого осаду (накипу) на сті­нках парових казанів, теплообмінників, утруднює варіння харчових продуктів, прання. Розрізнюють тимчасову і постійну жорсткість води. Перша пов'язана з присутністю у воді гідрокарбонатів, друга — інших солей. Тимчасову жорсткість води усувають кип'ятінням, а постій­ну — пом'якшенням води (додаванням гашеного вапна, соди, засто­суванням катіонітів тощо).





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити