Географія - Великий довідник школяра і студента - 2008

Загальна географія
Гідросфера та води Світового океану і суходолу
ЖОРСТКІСТЬ ВОДИ

Жорсткість води — сукупність властивостей води, зумовлена переважною наявністю в ній солей кальцію і магнію. Використання жорсткої води призводить до випадання твердого осаду (накипу) на стінках парових казанів, теплообмінників, утруднює варіння харчових продуктів, прання. Розрізнюють тимчасову і постійну жорсткість води. Перша пов’язана з присутністю у воді гідрокарбонатів, друга — інших солей. Тимчасову жорсткість води усувають кип’ятінням, а постійну — пом’якшенням води (додаванням гашеного вапна, соди, застосуванням катіонітів тощо).





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити