Географія - Зовнішнє незалежне оцінювання
ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ГЕОГРАФІЇ
Сільське господарство. Транспорт. Соціальна сфера
Галузева структура і виробничі особливості рослинництва
До складу рослинництва входять п’ять основних груп рослин, які відрізняються особливостями вирощування й переробки, а також сферою застосування. Найбільше значення традиційно мають зернові культури, серед яких особливо виділяються обсягами щорічного виробництва (до 500 млн т кожна) три головні «хліби» людства — пшениця, кукурудза і рис.
Галузева структура рослинництва
Зернові (у тому числі круп’яні та зернобобові) культури |
Кормові культури |
Технічні культури |
Картопля, овоче- баштан пі культури |
Плодові та ягідні культури, виноград |
Пшениця, кукурудза, рис, ячмінь, жито, овес, гречка, просо, горох, соя, квасоля, вика |
Кукурудза на силос, багаторічні трави — люпин, люцерна, конюшина |
Соняшник, рапс, кунжут, цукровий буряк, льон |
Кавуни, дині, огірки, морква, столовий буряк, капуста, помідори, цибуля, баклажани, перець |
Яблука, груші, сливи, вишні, черешні, смородина, полуниця, малина, аґрус |
Інтенсифікація сільського господарства створила сприятливі умови для розвитку рослинництва. Виведено високоврожайні, стійкі до хвороб і шкідників сорти сільськогосподарських культур, розроблені науково обґрунтовані системи обробки ґрунту, застосовуються добрива і засоби захисту рослин від шкідників і хвороб.