ГЕОГРАФІЯ ЗОВНІШНЄ НЕЗАЛЕЖНЕ ОЦІНЮВАННЯ 2018

ЕКОНОМІЧНА І СОЦІАЛЬНА ГЕОГРАФІЯ УКРАЇНИ

Господарство України

Харчова промисловість. Галузева структура, особливості спеціалізації, принципи розміщення і географія

Найважливіша галузь не тільки харчової промисловості, але всього господарства України — борошно-круп’яна. Вона поєднує виробництво борошна (борошномельна) і різних круп (круп’яна). Підприємства галузі розміщуються як у районах вирощування зернових культур, так і поблизу споживача. Найбільші з них працюють у Києві й Київській області, Харківській, Дніпропетровській, Черкаській областях, Одесі, Миколаєві, Львові, Тернополі.

Продукцію галузі використовують у хлібопекарській, макаронній і кондитерській промисловості. Головний чинник розміщення хлібопекарської промисловості — обмежені терміни зберігання свіжого хліба.

Макаронна промисловість також тяжіє до споживача, оскільки макаронні вироби мало- транспортабельні. Найбільші підприємства макаронної промисловості розташовані в Києві, Харкові, Донецьку, Одесі, Дніпропетровську.

На споживача орієнтується й кондитерська промисловість. Багато видів її продукції мають обмежений термін зберігання. Найбільші підприємства (компанії) кондитерської промисловості розташовані у великих містах: Харківська кондитерська фабрика, «Київ-Конті» (Донецьк), кондитерська компанія «ЛВК» (кондитерські фабрики в Донецьку, Луганську й Мукачевому), кондитерська корпорація «Рошен» (включає Київську, Вінницьку, Маріупольську й Кременчуцьку кондитерські фабрики).

Одна з найстаріших галузей господарства — цукрова промисловість. Більшість цукрових заводів зосереджені в районах збору цукрового буряку (Вінницька, Київська, Полтавська, Кіровоградська, Черкаська, Хмельницька, Харківська, Тернопільська області). Це пов’язане з тим, що для виробництва 1 т цукру потрібно 7 т буряків. До потужних підприємств цукрової промисловості належать: Лохвицький цукровий комбінат (Полтавська область), Орільський і Куп’янський цукрові комбінати (Харківська область), Долинський і Добровеличківський цукрові заводи (Кіровоградська область), Деражнянський цукровий завод (Хмельницька область), Кременецький цукровий завод (Тернопільська область).

Олійно-жирова галузь включає підприємства, які виробляють олію, маргарин, мило. Виробництво олії зазвичай розташовується поблизу сировини, тому що на створення 1 т олії витрачається від 3 до 8 т насіння олійних культур (в основному соняшнику). Найбільші виробники соняшникової олії: Дніпропетровський олійно-екстракційний завод (торговельна марка «Олейна»), Пологівський олійно-екстракційний завод (Запорізька область), Слов’янський олійно-жировий комбінат, Одеський олійно-жировий комбінат, підприємство «Кіровоградолія».

Найбільше плодоовочевих консервів виробляють на півдні країни, поблизу із сировиною. До потужних підприємств, зокрема, належать Херсонський, Ізмаїльський, Одеський, Вінницький і Сімферопольський консервні заводи. Вінницький консервний завод поряд із фруктовими й овочевими випускає рибні та м’ясні консерви.

Промисловою переробкою молока (молочна промисловість) в Україні зайнято понад 300 підприємств, серед яких основну роль відіграють середні та великі. Територіальна структура галузі відображає її залежність від кількості та якості сировини (молока) й розміщення населення. Так, підприємства з виробництва тваринного масла, твердих сирів, молочних консервів і сухого молока здебільшого розміщені в районах розвиненого молочного тваринництва. Заводи з виробництва тваринного масла працюють у Вінницькій, Полтавській, Дніпропетровській, Чернігівській і Черкаській областях. Найбільші сироробні заводи: Новгород-Сі- верський (Чернігівська область), Шосткінський (Сумська область), Дубнівський (Рівненська область), Городенківський (Івано-Франківська область), Старосамбірський (Львівська область), Великобурлуцький (Харківська область).

Молочні консерви виготовляють Куп’янський (Харківська область), Первомайський (Миколаївська область), Лубенський (Полтавська область) заводи. Потужні підприємства з виробництва продукції з незбираного молока (сир, сметана, кисляк, кефір, вершки, ряжанка, йогурт) розміщені в містах, серед них Харківський молочний комбінат (торговельна марка «Ромол»), Київський завод «Галактон» і Кременчуцький молокозавод (торговельна марка «Галактон»), Миколаївський молочний комбінат (торговельна марка «President»), Павлоградський молочний комбінат (торговельна марка «Фанні»), «Білосвіт—Умань» (торговельні марки «Лактонія», «Білосвіт»), Компанією «Білосвіт—Умань», Павлоградським і Миколаївським молочними комбінатами володіє французька група Lactalis.

Великі підприємства м’ясної промисловості — м’ясокомбінати — працюють у великих містах і в районах розвиненого тваринництва. Потужні м’ясокомбінати розташовані в Києві, Полтаві, Харкові, Вінниці, Одесі, Черкасах, Донецьку, Дніпропетровську.

Рибна промисловість охоплює засолювання, коптіння, в’ялення морської та річкової риби; виробництво консервів, рибного борошна, напівфабрикатів. Найбільші виробничі потужності галузі зосереджені на комбінатах, розташованих у портових містах. В Україні працює чотири рибопромислових об’єднання: Севастопольське (найбільші підприємства в Севастополі, Євпаторії, Ялті), Чорноморське (Одеса, Ізмаїл, Очаків, Вилкове, Херсон), Північноазовське (Маріуполь, Бердянськ, Генічеськ) та Керченське.

Проблеми і перспективи розвитку

Пріоритетними завданнями галузі є збільшення виробництва продовольчих товарів глибокої переробки, розширення їхнього асортименту, покращення поживних і смакових властивостей, виробництво лікувально-профілактичних продуктів і продуктів швидкого приготування, упровадження системи контролю за якістю продовольчих товарів.




Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити