ГЕОГРАФІЯ ЗОВНІШНЄ НЕЗАЛЕЖНЕ ОЦІНЮВАННЯ 2018

ЕКОНОМІЧНА І СОЦІАЛЬНА ГЕОГРАФІЯ УКРАЇНИ

Сільське господарство. Соціальна сфера. Транспорт і зовнішньоекономічні зв'язки України

Роль, місце і значення сільського господарства. Земельний фонд. Меліорація земель

Сільське господарство є однією з найважливіших галузей виробничої сфери, яка складається з двох основних галузей: рослинництва і тваринництва. З усієї земельної площі (60,37 млн га) на землі сільськогосподарського призначення припадає 43 млн га (71,2 %). У тому числі рілля займає 54,0 %, сіножаті — 4,0 %, пасовища 9,2 %, сади і виноградники — понад 1 %, землі, що не використовуються у сільському господарстві, — 30,8 %, решта землі — під паром.

Сільськогосподарські угіддя потребують меліорації: зрошення на півдні країни, осушення на Поліссі, захисту ґрунтів від ерозії у лісостеповій зоні, зонах мішаних і широколистих лісів.

Рослинництво. Зернові культури

Основою рослинництва є вирощування зернових культур — пшениці, ячменю, кукурудзи, жита, вівса, гречки, проса, рису.

Найбільше посівів зернових культур зосереджено в Одеській, Дніпропетровській, Полтавській, Вінницькій та Запорізькій областях.

Головна із зернових культур — озима пшениця, якою засівають понад 6 млн га ріллі. Найбільш сприятливі природно-кліматичні умови для її вирощування — у лісостепу й північній частині степу. Ярова пшениця має нижчу врожайність, ніж озима, тому вона менш поширена. Часто її засівають при вимерзанні озимих.

Ячмінь — друга за значенням зернова культура, яка вирізняється порівняно високою врожайністю — до 30 ц/га й невибагливістю щодо ґрунтів. Сіють ячмінь переважно в степовій зоні та передгір’ях Криму.

Третє місце за розмірами посівних площ посідає кукурудза. На неї припадає майже 15 % валового збору зерна. Це теплолюбна рослина, період вегетації якої становить від 85 до 150 днів. Такі умови є в степу, південній частині лісостепу, у Закарпатті. Найвищу врожайність кукурудзи мають господарства Черкаської, Хмельницької, Київської, Львівської, Чернігівської, Закарпатської областей.

Жито займає близько 2 % площі зернових. За врожайністю воно більш ніж удвічі поступається озимій пшениці. Жито — не настільки вибаглива до тепла рослина, тому його вирощують у районах із більш прохолодним кліматом. Воно поширене в Поліссі та західних областях України.

Овес є допоміжною культурою, його посіви зосереджені в Поліссі та Прикарпатті.

Цінні продукти харчування виробляють із круп’яних культур (гречка, просо, рис). В Україні найбільші площі займає гречка. Основні площі її посіву розташовані на півночі степу, у лісостепу та Поліссі.

Просо є досить посухостійкою культурою, його сіють у степових районах і лісостепу.

Рис вибагливий до тепла й вологи. Цю культуру вирощують на поливних землях (чеках) у районі Північнокримського каналу, у Криму, Миколаївській та Херсонській областях.

Зернобобові культури (горох, люпин, соя, квасоля, вика) використовують як харчові й кормові культури. Горох переважно вирощують на півдні лісостепу й на півночі степу, люпин — у Поліссі, сою — у Поліссі й лісостепу.

Кормові культури — основа розвитку тваринництва. До найважливіших кормових культур належать кукурудза на силос, зелений корм (вирощують у всіх природних зонах), багаторічні трави — люпин, люцерна, конюшина

(вирощують переважно в Поліссі й лісостепу), однолітні трави й кормові коренеплоди (вирощують переважно в степу).

Вирощування технічних культур, картоплі й овочів. Садівництво, ягідництво і виноградарство

Технічні культури використовуються як сировина для різних галузей промисловості. Найбільше значення серед них мають олійні, цукроносні й волокнисті рослини. В Україні важливе місце посідають соняшник, рапс, кунжут (олійні), цукровий буряк (цукроносні), льон-довгунець (волокнисті).

Серед олійних культур перше місце посідає соняшник. Кращі ґрунтово-кліматичні умови для його вирощування — на півдні країни. Перше місце зі збору соняшнику посідає Запорізька область. На відміну від більшості інших сільськогосподарських культур, валовий збір соняшнику в останні роки збільшується, що стало поштовхом для активного розвитку галузі із переробки насіння.

Серед інших олійних культур останнім часом різко збільшилися обсяги вирощування рапсу. Площа посівів цукрового буряку — близько 1,7 млн га, але в останні роки вона скорочується. Найбільш сприятливі умови для цієї культури — у лісостеповій зоні, де зосереджена більшість посівів (Тернопільська, Вінницька, Черкаська, Полтавська, Хмельницька, Харківська області).

Посіви льону-довгунцю розташовані в північній та західній частинах України (в Передкарпатті).

Значне місце в раціоні харчування жителів країни посідає картопля. Україна належить до найбільших її виробників в Європі. Найбільше картоплі вирощують Вінницька, Львівська, Чернігівська, Київська, Сумська, Волинська області, кожна з яких у середньому збирає понад 1 млн т щорічно.

Багато сільськогосподарських підприємств усіх ґрунтово-кліматичних зон України займаються вирощуванням овочів на відкритому ґрунті. Однак найбільше посівів зосереджено в господарствах степової та лісостепової зон. Індустріальне виробництво овочів у закритому ґрунті розвинене у великих містах і приміських зонах.

Безперечним лідером зі збору томатів є Херсонська область, де в середньому збирають майже 250 тис. т.

У степових районах вирощують баштанні культури. Кавуни й дині привозять в основному з Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей.

Практично в усіх областях України вирощують плодові та ягідні культури. До лідерів зі збору яблук належать Вінницька, Закарпатська, Хмельницька й Львівська області, які збирають понад 40 тис. т фруктів і ягід щорічно. У південних районах вирощують абрикоси, персики.

Велике значення має виноградарство. Майже 90 % винограду вирощують у Криму, Одеській, Миколаївській, Херсонській та Закарпатській областях.

Тваринництво. Рибне господарство

У складі тваринництва виділяється кілька галузей, в Україні найбільше значення мають скотарство й свинарство. Основна мета скотарства — розведення великої рогатої худоби для одержання молока, м’яса й шкір. На Поліссі, у лісостеповій зоні та в приміських зонах переважає молочне й молочно-м’ясне скотарство; у степовій зоні розвивається м’ясне та м’ясо-молочне. Найбільш потужні комплекси відгодівлі великої рогатої худоби й виробництва молока розташовані поблизу споживача (великих міст). У виробництві молока перше місце належить господарствам лісостепу (Львівська, Хмельницька, Київська, Вінницька, Житомирська, Харківська області).

За значенням друге місце посідає свинарство, що забезпечує споживачів м’ясом, салом, шкірами. Найбільш інтенсивно галузь розвивається поблизу великих міст і центрів харчової промисловості. Найбільше виробляється свинини у лісостеповій і степовій зонах (Вінницька, Черкаська, Одеська, Хмельницька, Полтавська, Київська області).

У степових районах півдня України та в Карпатах поширене вівчарство. Крім м’яса, ця галузь забезпечує промисловість вовною. У степових областях вівчарство має тонкорунну і напівтонкорунну спеціалізацію, а в лісостепових, поліських і гірських — м’ясо-вовняну.

Важливе місце серед галузей тваринництва посідає птахівництво (розведення курей, качок, гусей, індиків). Крім поживного м’яса, галузь дає яйця, а також перо й пух. Найбільше валове виробництво цієї продукції припадає на господарства лісостепу й степу (Донецька, Київська, Львівська, Дніпропетровська, Харківська області, Автономна Республіка Крим). Останніми роками поблизу великих міст створюються бройлери господарства. У результаті куряче м’ясо з дорогого й делікатесного продукту перетворилося на один із найпоширеніших і доступних видів їжі.

По всій території України розвинене бджільництво. Найбільший рівень розвитку бджільництва у степовій та лісостеповій зонах, де зосереджені основні медоносні культури.

У південних районах країни культивується шовківництво. Проте його продукції не вистачає для задоволення потреб шовкової промисловості.

Перспективною галуззю є рибництво. В Україні галузь розвивається на основі природних (озера, лимани, річки) та штучних (водосховища, ставки) водойм.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити