Усі уроки біології 10 клас - Р. С. Євсеєв 2018
Обмін речовин і перетворення енергії
Раціональне харчування - основа нормального обміну речовин
Цілі уроку:
• освітня: сформувати поняття про засади раціонального харчування; з'ясувати наслідки надмірного або недостатнього вживання білків, жирів та вуглеводів; проаналізувати свій добовий раціоні його відповідність критеріям раціонального харчування; навчити робити розрахунки власного основного обміну для складання збалансованого раціону;
• розвивальна: розвивати вміння логічно мислити, аналізувати та порівнювати вплив на здоров'я незбалансованого харчування; проаналізувати харчову та енергетичну цінність продуктів харчування щоденного вжитку; виробити правильну стратегію харчування у різних умовах фізичного та емоційного навантаження;
• виховна: виховувати прагнення до здорового способу життя; розуміння процесів анаболізму та шляхів його регуляції для формування стратегії харчування.
Обладнання і матеріали: таблиці вмісту білків, жирів та вуглеводів у продуктах харчування.
Базові поняття і терміни: раціональне харчування, авітаміноз, гіповітаміноз, гіпервітаміноз, ожиріння, цукровий діабет.
Тип уроку: засвоєння нових знань.
Ключові компетентності: спілкування державною мовою; наукове розуміння природи; уміння аналізувати, формулювати висновки; знання та розуміння фундаментальних принципів біології; збереження власного здоров'я.
Хід уроку
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП
II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ
Питання для бесіди
1. Які захворювання, що вам відомі, можуть бути пов’язані з неправильним харчуванням? Обґрунтуйте відповідь.
2. Чи існують рекомендації спеціалістів стосовно раціонального харчування? У чому вони полягають?
3. Чи досліджували ви свій раціон з точки зору раціонального харчування? Якими були результати вашого дослідження?
ІІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
Розповідь учителя з елементами бесіди
1. Поняття та основні принципи раціонального харчування
Раціональне харчування (від. ratio — розумний) — це достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування; фізіологічно повноцінне харчування здорових людей із урахуванням їхнього віку, статі, характеру праці та інших факторів.
Раціональне харчування сприяє збереженню здоров’я, опірності шкідливим факторам навколишнього середовища, високій фізичній і розумовій працездатності, а також активному довголіттю. Вимоги до раціонального харчування складаються з вимог до:
• харчового раціону (що їсти?);
• режиму харчування (коли їсти?);
• умов прийому їжі (як їсти?).
Основними принципами раціонального харчування є:
• енергетична цінність раціону повинна покривати енерговитрати організму;
• належний хімічний склад — оптимальна кількість збалансованих між собою поживних речовин;
• добра засвоюваність їжі, яка залежить від її складу і способу приготування;
• високі органолептичні властивості їжі (зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах, колір, температура);
• різноманітність їжі за рахунок широкого асортименту продуктів і різних прийомів їх кулінарної обробки;
• здатність їжі (за складом, об’ємом, кулінарною обробкою) створювати відчуття насичення;
• санітарно-епідемічна безпечність.
Основні правила раціонального харчування
1) Добовий раціон має містити достатню кількість білків, жирів та вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин. Кількість білків має відповідати фізіологічній нормі — 1-1,5 г / 1 кг ваги тіла. Тваринний білок має складати не менше 60 % добової кількості білка. У раціоні обов’язково мають бути пісне м’ясо, риба, яйця, молоко і кисломолочні продукти.
2) Оптимальна кількість жирів — 0,8-1,0 г / 1 кг ваги тіла на добу. Жири довше затримуються в шлунку, зменшують збудливість головного мозку, усуваючи відчуття голоду. Рослинні жири підвищують активність ферментів, що стимулюють процес розпаду жиру в організмі. У раціоні від загальної кількості жирів повинно бути 30-35 % рослинних масел для приготування їжі й додавання в салати.
3) Бажано обмежити кількість вуглеводів до 3-3,5 г / 1 кг ваги тіла на добу, перш за все за рахунок простих вуглеводів: цукор, солодощі.
4) Кількість прийомів їжі протягом дня має бути не менше 4-5 (3 основних прийомів їжі та 2 додаткових, представлених свіжими фруктами й овочами, краще в сирому вигляді). Інтервали між прийомами їжі не повинні перевищувати 3,5-4 години.
5) Кількість вільної рідини не менше 1-1,5 л на добу (за відсутності протипоказань). Для пиття можна використовувати мінеральну негазовану воду з найменшим ступенем мінералізації, свіжевижаті соки, чай, каву.
6) Вранці натщесерце бажано випити склянку рідини кімнатної температури. Інтервал між останнім прийомом рідини та їжею повинен бути 20-30 хвилин, між їжею і подальшим прийомом рідини — не менше 30 хвилин. Оптимальне співвідношення між твердою і рідкою частинами їжі під час одного прийому повинно бути не менше 2:1. Останній прийом рідини — за 1-1,5 години до сну. Останній прийом їжі — за 2,5-3 години до сну.
7) Їжте не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу.
8) Бажано обмежити споживання солі до 5-7 г на добу.
9) Харчування має бути максимально різноманітним. У шлунково-кишковому тракті людини присутня достатня кількість ферментів, здатних розщепити різні продукти. Водночас уникайте багатокомпонентних страв. За один прийом не змішуйте більше 3-4 видів продуктів (за винятком спецій і рослинної олії).
10) М’ясо, птицю, рибу можна запікати, готувати на пару, грилі. Вживати ці продукти краще з рослинним гарніром.
11) Хліб обов’язково повинен бути присутнім у раціоні, найкраще зерновий, з висівками, білковий.
Пам’ятайте, що для профілактики появи надлишкової маси й ожиріння крім харчування велике значення має фізична активність.
2. Аналіз свого добового раціону і його відповідність критеріям раціонального харчування
1. Складіть свій добовий раціон за зразком (див. табл.)
2. Визначте енергетичну цінність спожитої їжі, скориставшись довідковими даними.
Для цього за таблицею калорійності й хімічного складу харчових продуктів визначте калорійність різних видів їжі. Знайдені в таблиці дані на 100 г продукту помножте на масу кожного виду їжі й дістаньте калорійність свого добового харчового раціону.
3. Проаналізуйте свій харчовий раціон. Наскільки він відповідає критеріям раціонального харчування? Пам’ятайте, що критеріями раціонального харчування є:
• енергетична (калорійна) цінність продуктів харчування;
• склад їжі (кількість та співвідношення компонентів);
• режим прийняття їжі.
Прийом їжі |
Продукти |
Маса (г) |
Енергетична цінність (кДж) |
Сніданок |
1. |
||
2. |
|||
3. |
|||
Всього: |
|||
Обід |
1. |
||
2. |
|||
3. |
|||
Всього: |
|||
Вечеря |
1. |
||
2. |
|||
3. |
|||
Всього: |
Обчисливши кількість білків, жирів і вуглеводів у кожній страві та для кожного приймання їжі, визначте калорійність сніданку, обіду, вечері та всього добового раціону в цілому. Порівнюючи калорійність добового раціону з нормами калорійності харчових раціонів, зробіть висновок про баланс у обміні енергії, про рівновагу між витратою і надходженням енергії.
Для підлітків 14-17 років добові витрати енергії зазвичай складають 2600-3000 ккал, або 10880-12550 кДж (0,239 ккал = 1 кДж).
Зауважте, що енергетична цінність раціону має перевищувати витрати енергії приблизно на 20 %. Енергетична цінність 1 г білків становить 4,207 ккал (17,6 кДж); 1 г вуглеводів — також 4,207 ккал (17,6 кДж); 1 г жирів — 9,345 ккал (39,1 кДж).
IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ, СИСТЕМАТИЗАЦІЯ Й КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ
1. Чому потрібно дотримуватися режиму раціонального харчування? Які його основні принципи?
2. Які захворювання і чому саме є результатом незбалансованого харчування?
3. Запропонуйте рекомендації щодо покращення якості власного харчування школярів.
V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Опрацювати відповідний параграф підручника, підготувати повідомлення про вплив на організм людини різних токсичних речовин.