Усі уроки біології 10 клас - Р. С. Євсеєв 2018

Обмін речовин і перетворення енергії
Раціональне харчування - основа нормального обміну речовин

Цілі уроку:

освітня: сформувати поняття про засади раціонального харчування; з'ясувати наслідки надмірного або недостатнього вживання білків, жирів та вуглеводів; проаналізувати свій добовий раціоні його відповідність критеріям раціонального харчування; навчити робити розрахунки власного основного обміну для складання збалансованого раціону;

розвивальна: розвивати вміння логічно мислити, аналізувати та порівнювати вплив на здоров'я незбалансованого харчування; проаналізувати харчову та енергетичну цінність продуктів харчування щоденного вжитку; виробити правильну стратегію харчування у різних умовах фізичного та емоційного навантаження;

виховна: виховувати прагнення до здорового способу життя; розуміння процесів анаболізму та шляхів його регуляції для формування стратегії харчування.

Обладнання і матеріали: таблиці вмісту білків, жирів та вуглеводів у продуктах харчування.

Базові поняття і терміни: раціональне харчування, авітаміноз, гіповітаміноз, гіпервітаміноз, ожиріння, цукровий діабет.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Ключові компетентності: спілкування державною мовою; наукове розуміння природи; уміння аналізувати, формулювати висновки; знання та розуміння фундаментальних принципів біології; збереження власного здоров'я.

Хід уроку

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Питання для бесіди

1. Які захворювання, що вам відомі, можуть бути пов’язані з неправильним харчуванням? Обґрунтуйте відповідь.

2. Чи існують рекомендації спеціалістів стосовно раціонального харчування? У чому вони полягають?

3. Чи досліджували ви свій раціон з точки зору раціонального харчування? Якими були результати вашого дослідження?

ІІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Розповідь учителя з елементами бесіди

1. Поняття та основні принципи раціонального харчування

Раціональне харчування (від. ratio — розумний) — це достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування; фізіологічно повноцінне харчування здорових людей із урахуванням їхнього віку, статі, характеру праці та інших факторів.

Раціональне харчування сприяє збереженню здоров’я, опірності шкідливим факторам навколишнього середовища, високій фізичній і розумовій працездатності, а також активному довголіттю. Вимоги до раціонального харчування складаються з вимог до:

• харчового раціону (що їсти?);

• режиму харчування (коли їсти?);

• умов прийому їжі (як їсти?).

Основними принципами раціонального харчування є:

• енергетична цінність раціону повинна покривати енерговитрати організму;

• належний хімічний склад — оптимальна кількість збалансованих між собою поживних речовин;

• добра засвоюваність їжі, яка залежить від її складу і способу приготування;

• високі органолептичні властивості їжі (зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах, колір, температура);

• різноманітність їжі за рахунок широкого асортименту продуктів і різних прийомів їх кулінарної обробки;

• здатність їжі (за складом, об’ємом, кулінарною обробкою) створювати відчуття насичення;

• санітарно-епідемічна безпечність.

Основні правила раціонального харчування

1) Добовий раціон має містити достатню кількість білків, жирів та вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин. Кількість білків має відповідати фізіологічній нормі — 1-1,5 г / 1 кг ваги тіла. Тваринний білок має складати не менше 60 % добової кількості білка. У раціоні обов’язково мають бути пісне м’ясо, риба, яйця, молоко і кисломолочні продукти.

2) Оптимальна кількість жирів — 0,8-1,0 г / 1 кг ваги тіла на добу. Жири довше затримуються в шлунку, зменшують збудливість головного мозку, усуваючи відчуття голоду. Рослинні жири підвищують активність ферментів, що стимулюють процес розпаду жиру в організмі. У раціоні від загальної кількості жирів повинно бути 30-35 % рослинних масел для приготування їжі й додавання в салати.

3) Бажано обмежити кількість вуглеводів до 3-3,5 г / 1 кг ваги тіла на добу, перш за все за рахунок простих вуглеводів: цукор, солодощі.

4) Кількість прийомів їжі протягом дня має бути не менше 4-5 (3 основних прийомів їжі та 2 додаткових, представлених свіжими фруктами й овочами, краще в сирому вигляді). Інтервали між прийомами їжі не повинні перевищувати 3,5-4 години.

5) Кількість вільної рідини не менше 1-1,5 л на добу (за відсутності протипоказань). Для пиття можна використовувати мінеральну негазовану воду з найменшим ступенем мінералізації, свіжевижаті соки, чай, каву.

6) Вранці натщесерце бажано випити склянку рідини кімнатної температури. Інтервал між останнім прийомом рідини та їжею повинен бути 20-30 хвилин, між їжею і подальшим прийомом рідини — не менше 30 хвилин. Оптимальне співвідношення між твердою і рідкою частинами їжі під час одного прийому повинно бути не менше 2:1. Останній прийом рідини — за 1-1,5 години до сну. Останній прийом їжі — за 2,5-3 години до сну.

7) Їжте не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу.

8) Бажано обмежити споживання солі до 5-7 г на добу.

9) Харчування має бути максимально різноманітним. У шлунково-кишковому тракті людини присутня достатня кількість ферментів, здатних розщепити різні продукти. Водночас уникайте багатокомпонентних страв. За один прийом не змішуйте більше 3-4 видів продуктів (за винятком спецій і рослинної олії).

10) М’ясо, птицю, рибу можна запікати, готувати на пару, грилі. Вживати ці продукти краще з рослинним гарніром.

11) Хліб обов’язково повинен бути присутнім у раціоні, найкраще зерновий, з висівками, білковий.

Пам’ятайте, що для профілактики появи надлишкової маси й ожиріння крім харчування велике значення має фізична активність.

2. Аналіз свого добового раціону і його відповідність критеріям раціонального харчування

1. Складіть свій добовий раціон за зразком (див. табл.)

2. Визначте енергетичну цінність спожитої їжі, скориставшись довідковими даними.

Для цього за таблицею калорійності й хімічного складу харчових продуктів визначте калорійність різних видів їжі. Знайдені в таблиці дані на 100 г продукту помножте на масу кожного виду їжі й дістаньте калорійність свого добового харчового раціону.

3. Проаналізуйте свій харчовий раціон. Наскільки він відповідає критеріям раціонального харчування? Пам’ятайте, що критеріями раціонального харчування є:

• енергетична (калорійна) цінність продуктів харчування;

• склад їжі (кількість та співвідношення компонентів);

• режим прийняття їжі.

Прийом їжі

Продукти

Маса (г)

Енергетична цінність (кДж)

Сніданок

1.



2.



3.



Всього:



Обід

1.



2.



3.



Всього:



Вечеря

1.



2.



3.



Всього:



Обчисливши кількість білків, жирів і вуглеводів у кожній страві та для кожного приймання їжі, визначте калорійність сніданку, обіду, вечері та всього добового раціону в цілому. Порівнюючи калорійність добового раціону з нормами калорійності харчових раціонів, зробіть висновок про баланс у обміні енергії, про рівновагу між витратою і надходженням енергії.

Для підлітків 14-17 років добові витрати енергії зазвичай складають 2600-3000 ккал, або 10880-12550 кДж (0,239 ккал = 1 кДж).

Зауважте, що енергетична цінність раціону має перевищувати витрати енергії приблизно на 20 %. Енергетична цінність 1 г білків становить 4,207 ккал (17,6 кДж); 1 г вуглеводів — також 4,207 ккал (17,6 кДж); 1 г жирів — 9,345 ккал (39,1 кДж).

IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ, СИСТЕМАТИЗАЦІЯ Й КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

1. Чому потрібно дотримуватися режиму раціонального харчування? Які його основні принципи?

2. Які захворювання і чому саме є результатом незбалансованого харчування?

3. Запропонуйте рекомендації щодо покращення якості власного харчування школярів.

V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Опрацювати відповідний параграф підручника, підготувати повідомлення про вплив на організм людини різних токсичних речовин.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити