Уроки біології 7 клас - Буяло Тетяна 2008
Додатки
Типи плодів
Додаток Г
Типи плодів
Соковиті |
Сухі |
|
Розкривні |
Нерозкривні |
|
Ягода — соковитий оплодень, зовнішня частина його шкіряста, багато насінин (виноград, смородина, чорниці, томати, баклажани, аґрус) Гарбузина (кавун, диня, огірок) Кістянка (слива, вишня, абрикос, мигдаль, волоський горіх). Двонасінні кістянки (глід, крушина) Яблуко - багатонасінний плід, у формуванні якого беруть участь не тільки стінки зав’язі, а й інші частини квітки (яблуко, груша, айва) Помаранча (мандарин, лимон, апельсин). |
Листянка — одногніздий плід (півонія, орлики) Біб (бобові) — розкривається від верхівки до основи, насінини прикріплені до лушпинок Стручок (стручечок) розкривається від основи до верхівки, між лушпинками є плівчаста перегородка з насінинами (хрестоцвіті) Коробочка — розкривається кришкою (блекота, подорожник), дірочками (мак) або зубцями (гвоздикові) |
Горіх — має дерев'янистий оплодень, який не зростається з насіниною (ліщина, дуб) Горішок - відрізняється від горіха меншим розміром (гречка, липа) Сім'янка - утворюється з двох плодолистків і має шкірястий оплодень (соняшник, кульбаба, ромашка) Зернівка має шкірястий оплодень, в якому є одна насінина, що зрослася з оплоднем (пшениця, ячмінь та інші види з родини злаків) Крилатка — сім'янки і горішки з перетинчастим додатком (в'яз, граб, ясен, береза) |