Уроки біології 7 клас - Буяло Тетяна 2008

Додатки
Типи плодів

Додаток Г

Типи плодів


Соковиті

Сухі

Розкривні

Нерозкривні

Ягода — соковитий оплодень, зовнішня частина його шкіряста, багато насінин (виноград, смородина, чорниці, томати, баклажани, аґрус)


Гарбузина (кавун, диня, огірок)


Кістянка (слива, вишня, абрикос, мигдаль, волоський горіх). Двонасінні кістянки (глід, крушина)


Яблуко - багатонасінний плід, у формуванні якого беруть участь не тільки стінки зав’язі, а й інші частини квітки (яблуко, груша, айва)


Помаранча (мандарин, лимон, апельсин).

Листянка — одногніздий плід (півонія, орлики)


Біб (бобові) — розкривається від верхівки до основи, насінини прикріплені до лушпинок


Стручок (стручечок) розкривається від основи до верхівки, між лушпинками є плівчаста перегородка з насінинами (хрестоцвіті)


Коробочка — розкривається кришкою (блекота, подорожник), дірочками (мак) або зубцями (гвоздикові)

Горіх — має дерев'янистий оплодень, який не зростається з насіниною (ліщина, дуб)


Горішок - відрізняється від горіха меншим розміром (гречка, липа)


Сім'янка - утворюється з двох плодолистків і має шкірястий оплодень (соняшник, кульбаба, ромашка)


Зернівка має шкірястий оплодень, в якому є одна насінина, що зрослася з оплоднем (пшениця, ячмінь та інші види з родини злаків)


Крилатка — сім'янки і горішки з перетинчастим додатком (в'яз, граб, ясен, береза)





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити