Усі уроки біології 8 клас - Задорожний К.М. 2016

Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини
ХАРЧОВІ ТА ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОТРЕБИ ЛЮДИНИ

Цілі уроку:

- освітня: ознайомити учнів з основними харчовими й енергетичними потребами організму людини, розглянути проблеми нестачі та надлишку вітамінів у раціоні;

- розвивальна: розвивати вміння логічно мислити та знаходити зв'язки між особливостями складу й функціями біологічних структур;

- виховна: виховувати розуміння значення правильного харчування для збереження здоров'я людини.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Хід уроку

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Питання для бесіди

- Навіщо людині потрібна їжа?

- Які компоненти входять до складу їжі?

- Що таке вітаміни?

- Які вітаміни потрібні організму людини?

III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Розповідь учителя

Раціональне харчування — харчування, за якого до організму з харчовими продуктами надходять усі поживні речовини, вітаміни й мінеральні солі в кількості, що необхідна для нормальної життєдіяльності.

Енергетичний баланс — однакове співвідношення енергії, що надходить до організму з їжею, і енергії, що витрачена внаслідок діяльності організму.

Якщо витрати енергії перевищують її надходження, то кажуть про недостатнє харчування. Якщо ж надходження енергії перевищує її витрату, то кажуть про надмірне харчування.

Чинники, що визначають потребу людини в поживних речовинах: маса тіла, вік, рівень рухової активності.

Заповнення таблиці

Середня добова потреба організму людини (г)

Речовини

Чоловіки

Жінки

Діти

Білки

65-117

58-87

36-87

Вуглеводи

257-586

257-586

170-240

жири

70-154

60-102

40-97

Нестача вітамінів у їжі має назву гіповітаміноз (повна відсутність — авітаміноз), а їхній надлишок — гіпервітаміноз. Обидва стани можуть призводити до порушення життєдіяльності організму. гіпервітаміноз найчастіше спостерігається для жиророзчинних вітамінів, бо надлишок водорозчинних легко виводиться з організму через нирки.

Робота з таблицею

Вітаміни

Гіповітаміноз

Основні джерела вітаміну

Водорозчинні вітаміни

Аскорбінова кислота (вітамін С)

Цинга

Чорна смородина, шипшина, лимон

Тіамін (вітамін В1)

Бері-бері

Чорний хліб, яєчний жовток, печінка

Рибофлавін (вітамін В2)

Виразки на слизових оболонках

Рибні продукти, печінка, молоко

Нікотинова кислота (вітамін РР)

Пелагра

Пташине м’ясо, яловичина, печінка, дріжджі

Піридоксин (вітамін В6)

Дерматити

Рисові висівки, зародки пшениці, нирки

Кобаламін (вітамін В12)

Анемія

Яловича печінка, мікроорганізми кишечнику

Жиророзчинні вітаміни

Вітамін А

Куряча сліпота, зниження імунітету

Морква, кропива, абрикоси, печінка, ікра, масло, молоко

Вітамін D

Рахіт

Риб’ячий жир, яєчний жовток, молоко

IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ, СИСТЕМАТИЗАЦІЯ Й КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

Питання до учнів

- Які функції виконують вітаміни?

- Що таке гіпервітаміноз?

- Що таке гіповітаміноз?

Самостійна робота учнів

- Запропонуйте способи, за допомогою яких можна зберегти вітаміни в їжі під час кулінарної обробки.

V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Вивчити відповідний матеріал з підручника.




Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити