Розробки всіх уроків біології у 8 класі - 2016 рік

ТЕМА 8. ЗВ'ЯЗОК ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ ІЗ ЗОВНІШНІМ СЕРЕДОВИЩЕМ. СЕНСОРНІ СИСТЕМИ

УРОК 42. УЗАГАЛЬНЕННЯ ЗНАНЬ З ТЕМИ "ЗВ'ЯЗОК ЛЮДИНИ ІЗ ЗОВНІШНІМ СЕРЕДОВИЩЕМ.СЕНСОРНІ СИСТЕМИ"

Цілі уроку:

- освітня: узагальнити, систематизувати й закріпити знання з теми «Зв'язок організму людини із зовнішнім середовищем. Сенсорні системи»;

- розвивальна: розвивати вміння використовувати раніше вивчену інформацію, аналізувати, порівнювати та робити висновки;

- виховна: виховувати бережливе ставлення до свого й чужого життя та розуміння відповідальності людини за наслідки своєї діяльності.

Тип уроку: узагальнення та систематизації знань.

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Питання для бесіди

1. Які особливості будови має зорова сенсорна система?

2. Які особливості будови має слухова сенсорна система?

3. Як людина сприймає смак їжі?

4. Як людина відчуває біль?

III. КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ З ТЕМИ

Варіант І

1. Кришталик входить до складу системи:

а) зорової; б) смакової;

в) слухової.

2. Смак, який людина найкраще відчуває кінчиком язика:

а) солоний; б) гіркий;

в) солодкий.

3. Кірковий центр зорового аналізатора розташований:

а) у скроневій частці кори; б) у потиличній частці кори;

в) у лобній частці кори.

4. Напишіть «так», якщо ви згодні з наведеним твердженням, або «ні», якщо ви з ним не згодні.

Твердження

«Так» або «ні»

Акомодація ока людини відбувається за рахунок зміни відстані від кришталика до сітківки

Барабанна перетинка відділяє зовнішнє вухо від середнього

До складу органа рівноваги входять півколові канали

5. Як працює смаковий аналізатор?

6. Що треба робити, щоби зберегти свій слух?

Варіант ІІ

1. Стремінце входить до складу системи:

а) зорової; б) смакової;

в) слухової.

2. Смак, який людина найкраще відчуває коренем язика:

а) солоний; б) гіркий;

в) солодкий.

3. Кірковий центр слухового аналізатора розташований:

а) у скроневій частці кори; б) у потиличній частці кори;

в) у лобній частці кори.

4. Напишіть «так», якщо ви згодні з наведеним твердженням, або «ні», якщо ви з ним не згодні.

Твердження

«Так» або «ні»

Світлосприймальною частиною ока є сітківка

Середнє вухо заповнене ендолімфою

Смакові рецептори людини розташовані на кінчиках пальців

5. Як працює нюховий аналізатор?

6. Що треба робити, щоб зберегти свій зір?

Варіант ІІІ

1. Рогівка входить до складу системи:

а) зорової; б) смакової;

в) слухової.

2. Смак, який людина найкраще відчуває кінчиком язика:

а) солоний; б) солодкий;

в) гіркий.

3. Кірковий центр зорового аналізатора розташований:

а) у потиличній частці кори; б) у скроневій частці кори; в) у лобній частці кори.

4. Напишіть «так», якщо ви згодні з наведеним твердженням, або «ні», якщо ви з ним не згодні.

Твердження

«Так» або «ні»

Акомодація ока людини відбувається за рахунок зміни кривизни кришталика

Барабанна перетинка відділяє середнє вухо від внутрішнього

До складу органа рівноваги не входять півколові канали

5. Як працює дотиковий аналізатор?

6. Які фактори можуть порушувати роботу зорового аналізатора?

Варіант IV

1. Коваделко входить до складу системи:

а) зорової; б) смакової;

в) слухової.

2. Смак, який людина найкраще відчуває коренем язика:

а) гіркий; б) солоний;

в) солодкий.

3. Кірковий центр слухового аналізатора розташований:

а) у скроневій частці кори; б) у лобній частці кори;

в) у потиличній частці кори.

4. Напишіть «так», якщо ви згодні з наведеним твердженням, або «ні», якщо ви з ним не згодні.

Твердження

«Так» або «ні»

Світлосприймальною частиною ока є кришталик

Середнє вухо заповнене повітрям

Смакові рецептори людини розташовані на кінчиках вух

5. Як працює аналізатор рівноваги?

6. Які фактори можуть порушувати роботу слухового аналізатора?

IV. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.