Біологія 8 клас - розробки уроків - Л.В. Мариненко 2016

Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини
ЇЖА ТА ЇЇ КОМПОНЕНТИ

Цілі уроку:

- освітня: ознайомити учнів з основними компонентами їжі, розглянути потребу організму в цих компонентах;

- розвивальна: розвивати вміння логічно мислити та знаходити зв'язки між особливостями складу й функціями біологічних структур;

- виховна: виховувати розуміння значення правильного харчування для збереження здоров'я людини.

Обладнання й матеріали: таблиця «Будова клітини тварин», схеми «Обмін білків, жирів і вуглеводів», «Обмін води й мінеральних солей».

Базові поняття й терміни: обмін речовин, асиміляція (анаболізм), дисиміляція (катаболізм), енергетичні потреби організму, поживні речовини, вода, мінеральні речовини, регуляція обміну речовин, вітаміни, водорозчинні вітаміни, жиророзчинні вітаміни, авітаміноз, гіповітаміноз, гіпервітаміноз.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Питання для бесіди

1. Розкажіть про роль білків у організмі людини.

2. Опишіть роль ліпідів у організмі людини.

III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Розповідь учителя

Продовжимо розглядати групи речовин, що беруть участь в обміні речовин в організмі.

Заповнення таблиці

Речовини

Функції речовин у організмі

Вода

Є універсальним розчинником; бере участь у формуванні внутрішнього середовища окремих клітин і організму в цілому; створює середовище для перебігу біохімічних реакцій

Мінеральні речовини

Створюють основу скелета; відіграють важливу роль у функціонуванні клітин та забезпеченні їхньої життєдіяльності

Робота з таблицею

Вітаміни

Функції вітамінів

Гіповітаміноз

Основні джерела

Водорозчинні вітаміни

Аскорбінова кислота (вітамін С)

Бере участь у синтезі білків і утворенні органічної речовини кісток, підвищує імунітет

Цинга

Чорна смородина, шипшина, лимон

Тіамін (вітамін В1)

Бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів

Бері-бері

Чорний хліб, яєчний жовток, печінка

Рибофлавін (вітамін В2)

Бере участь в окисно-відновних реакціях, необхідний для синтезу ферментів

Виразки на слизових

оболонках

Рибні продукти, печінка, молоко

Водорозчинні вітаміни

Нікотинова кислота (вітамін РР)

Бере участь в окисно-відновних реакціях

Пелагра

Пташине м’ясо, яловичина, печінка, дріжджі

Піридоксин (вітамін В6)

Бере участь в обміні білків шкіри, нервової системи та кровотворенні

Дерматити

Рисові висівки, зародки пшениці, нирки

Кобаламін (вітамін В12)

Бере участь у перенесенні пов’язаного з вуглеводом атома Гідрогену на сусідній атом Карбону

Анемія

Яловича печінка, мікроорганізми кишечнику

Жиророзчинні вітаміни

Вітамін А

Бере участь у процесі світлосприйняття

Куряча сліпота, зниження імунітету

Морква, кропива, абрикоси, печінка, ікра, масло, молоко

Вітамін D

Бере участь у регуляції обміну кальцію

Рахіт

Риб’ячий жир, яєчний жовток, молоко

Джерела вітамінів

IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ,СИСТЕМАТИЗАЦІЯ Й КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

Питання до учнів

1. Які функції виконують вітаміни?

2. У які групи об’єднуються вітаміни?

Самостійна робота учнів

• Складіть схему обміну води в організмі людини.

V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити