Розробки всіх уроків біології у 8 класі - 2016 рік

ТЕМА 1. ОБМІН РЕЧОВИН ТА ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ

УРОК 6. ХАРЧОВІ ТА ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОТРЕБИ ЛЮДИНИ

Цілі уроку:

- освітня: ознайомити учнів з основними харчовими та енергетичними потребами організму людини, розглянути проблеми нестачі й надлишку вітамінів у раціоні;

- розвивальна: розвивати вміння логічно мислити та знаходити зв'язки між особливостями складу й функціями біологічних структур;

- виховна: виховувати розуміння значення правильного харчування для збереження здоров'я людини.

Обладнання й матеріали: таблиця «Будова клітини тварин», схеми «Обмін білків, жирів і вуглеводів», «Обмін води й мінеральних солей».

Базові поняття й терміни: енергетичний баланс організму, потреба в поживних речовинах, недостатнє харчування, надмірне харчування.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Питання для бесіди

1. Опишіть функції вітаміну А, а також наслідки його нестачі й надлишку в організмі.

2. Опишіть функції вітаміну D, а також наслідки його нестачі й надлишку в організмі.

III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Розповідь учителя

Раціональне харчування — харчування, за якого до організму з харчовими продуктами надходять усі поживні речовини, вітаміни й мінеральні солі в кількості, що необхідна для нормальної життєдіяльності.

Енергетичний баланс — однакове співвідношення енергії, що надходить до організму з їжею, і енергії, що витрачена внаслідок діяльності організму.

Якщо витрати енергії перевищують її надходження, то кажуть про недостатнє харчування. Якщо ж надходження енергії перевищує її витрату, то кажуть про надмірне харчування.

Чинники, що визначають потребу людини в поживних речовинах: маса тіла, вік, рівень рухової активності.

Повідомлення учнів

1. Причини виникнення і профілактика гіповітамінозів.

2. Причини виникнення і профілактика гіпервітамінозів.

Заповнення таблиці

Середня добова потреба організму людини (г)

Речовини

Чоловіки

Жінки

Діти

Білки

65-117

58-87

36-87

Вуглеводи

257-586

257-586

170-240

Жири

70-154

60-102

40-97

Нестача вітамінів у їжі має назву гіповітаміноз (повна відсутність — авітаміноз), а їхній надлишок — гіпервітаміноз. Обидва стани можуть

призводити до порушення життєдіяльності організму. Гіпервітаміноз найчастіше спостерігається для жиророзчинних вітамінів, бо надлишок водорозчинних легко виводиться з організму через нирки.

Робота з таблицею

Вітаміни

Гіповітаміноз

Основні джерела вітаміну

Водорозчинні вітаміни

Аскорбінова кислота (вітамін С)

Цинга

Чорна смородина, шипшина, лимон

Тіамін (вітамін В1)

Бері-бері

Чорний хліб, яєчний жовток, печінка

Рибофлавін (вітамін В2)

Виразки на слизових оболонках

Рибні продукти, печінка, молоко

Нікотинова кислота (вітамін РР)

Пелагра

Пташине м’ясо, яловичина, печінка, дріжджі

Піридоксин (вітамін В6)

Дерматити

Рисові висівки, зародки пшениці, нирки

Кобаламін (вітамін В12)

Анемія

Яловича печінка, мікроорганізми кишечнику

Жиророзчинні вітаміни

Вітамін А

Куряча сліпота, зниження імунітету

Морква, кропива, абрикоси, печінка, ікра, масло, молоко

Вітамін D

Рахіт

Риб’ячий жир, яєчний жовток, молоко

IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ,СИСТЕМАТИЗАЦІЯ Й КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

Питання до учнів

1. Що таке гіповітаміноз?

2. Що таке гіпервітаміноз?

3. Що таке раціональне харчування?

Самостійна робота учнів

♦ Як зберегти вітаміни в їжі під час кулінарної обробки?

V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ






Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити

Віртуальна читальня освітніх матеріалів для студентів, вчителів, учнів та батьків.

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами.

Всі матеріали на сайті доступні за ліцензією Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 Unported CC BY-SA 3.0 та GNU Free Documentation License (GFDL)

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту.

Дозволяється копіювати матеріали з обов'язковим гіпертекстовим посиланням на сайт, будьте вдячними ми приклали багато зусиль щоб привести інформацію у зручний вигляд.

© 2007-2019 Всі права на дизайн сайту належать С.Є.А.