Уроки біології для 9 класів -
Людина
Харчування і травлення
Практична робота №6
Тема. Аналіз індивідуального харчування за добу та відповідність його нормам.
Мета: навчитися розраховувати енергетичні витрати людини за добу, складати добовий харчовий раціон відповідно до енергетичних витрат власного організму.
Обладнання: мікрокалькулятор, таблиці «Хімічний склад харчових продуктів та їхня калорійність», «Витрати енергії залежно від навантаження за 1 годину на 1 кг маси тіла», «Норма добової потреби людей у поживних речовинах».
Структура уроку, основний зміст і методи роботи
I. Актуалізація опорних знань учнів. (Бесіда за запитаннями.)
— Що таке харчовий раціон?
— Що потрібно враховувати при складанні добового харчового раціону?
II. Самостійна робота учнів за інструктивною карткою
Інструктивна картка
1. Підберіть потрібну кількість білків, жирів і вуглеводів згідно норм харчування за таблицею «Хімічний склад харчових продуктів та їх калорійність».
Слід запам’ятати, що для дітей віком від 15-17 років найкращим співвідношенням білків : жирів : вуглеводів = 1 : 1 : 4. Тобто, на одну добу на 1 маси тіла необхідно:
— 1,5 г білків;
— 1,5 г жирів;
— 6,0 г вуглеводів.
Необхідно врахувати режим харчування; тобто приймання їжі у відповідний час з урахуванням витрат енергії конкретної людини.
2. Складіть свій розпорядок дня. Дані запишіть у таблицю.
3. Визначте за допомогою таблиці «Добові витрати енергії у людей, що займаються різними видами діяльності» повну витрату енергії за добу. Дані запишіть у таблицю.
Енергетичні витрати за добу
Вид діяльності |
Тривалість (год.) |
Енергетичні витрати (кДж/год. кг) |
Енергетичні витрата за добу (кДж) |
Підсумуйте енергетичні витрати свого організму за добу.
4. Визначте індивідуальний добовий раціон харчування.
Для цього складіть меню чотириразового харчування так, щоб на
I сніданок припадало 25% добового раціону
II сніданок — 20%
Обід - 35%
Вечеря — 20%.
Дані запишіть у таблицю.
Індивідуальний добовий харчовий раціон
Режим харчування |
Назва страви |
Маса продуктів |
Енергетична цінність (кДж) |
Вміст у продуктах |
% добового раціону |
||
білків |
жирів |
вуглеводів |
|||||
І сніданок |
|||||||
II сніданок |
|||||||
Обід |
|||||||
Вечеря |
|||||||
Всього |
5. Обчисліть загальну кількість білків, жирів, вуглеводів у добовому раціоні та його калорійність.
Дані запишіть у таблицю.
Вміст жирів, вуглеводів та їх енергетична цінність у продуктах харчування
Продукти харчування |
Маса |
Вміст у продуктах |
Енергетична цінність (кДж на 100 г продукту) |
||
білків |
жирів |
вуглеводів |
|||
6. Підрахуйте накопичення енергії за добу.
7. Знайдіть різницю між накопиченням і витратою енергії.
8. Зробіть висновки про індивідуальний харчовий раціон та значення поживних речовин.
III. Домашнє завдання.
Підготувати повідомлення про вітаміни.
Додаток:
Орієнтовний денний раціон людини
Сніданок Салат з помідорів та огірків зі сметаною Яйце Сосиски Хліб Кава з молоком |
100 г 1 шт. 2 шт. 2 шт. 200 г |
299,36 кДж 612 кДж 1431,8 кДж; 964 кДж 629 кДж |
Обід |
||
Салат овочевий з олією |
100 г |
470 кДж |
Борщ |
250 г |
1006 кДж |
Рибні тюфтельки |
100 г |
1048 кДж |
Хліб |
2 шт. |
964 кДж |
Компот |
200 г |
629 кДж |
Вечеря |
||
Вареники з сиром |
200 г |
2095 кДж |
Молоко |
200 г |
503 кДж |
Сухарі |
100 г |
1299 кДж |
Разом: |
11950,16 кДж |
Хімічний склад і калорійність деяких продуктів харчування (на 100 г їстівної частини)
Найменування продукту |
Хімічний склад, г |
Енергетична цінність (ккал/кДж) |
||
білки |
жири |
вуглеводи |
||
М’ясо та м’ясопродукти |
||||
Яловичина |
19,0 |
19,5 |
- |
166/697,2 |
Свинина |
20,4 |
4,1 |
- |
121/508,2 |
Баранина |
16,2 |
15,3 |
- |
209/877,8 |
Телятина жирна |
18,1 |
6,8 |
- |
137/575,4 |
Телятина нежирна |
19,0 |
0,5 |
- |
82/344,4 |
Курка |
19,0 |
4,5 |
- |
120/504 |
Курча |
20,4 |
2,3 |
- |
105/441 |
Печінка яловича |
18,1 |
4,1 |
2,9 |
124/520,8 |
Ковбаса копчена |
21,0 |
40,5 |
- |
463/1944,6 |
Шинка |
16,2 |
31,5 |
- |
359/1507,8 |
Сосиски |
11,4 |
17,5 |
0,4 |
212/890,4 |
Риба та морепродукти |
||||
Ікра зерниста |
25,4 |
25,4 |
- |
236/991,2 |
Оселедець солоний |
18,9 |
18,9 |
- |
200/840 |
Короп свіжий |
15,2 |
15,2 |
- |
93/390,6 |
Судак свіжий |
18,1 |
18,1 |
- |
81/340,2 |
Щука свіжа |
17,9 |
17,9 |
- |
79/331,8 |
Минтай |
15,9 |
15,9 |
- |
70/294 |
Молоко, молочні продукти, яйця, жири |
||||
Молоко |
3,3 |
3,5 |
4,4 |
64/268,8 |
Кефір жирний |
3,4 |
3,3 |
4,2 |
62/260,4 |
Вершки 20% |
2,9 |
19,0 |
3,4 |
203/852,6 |
Сметана 25% |
2,9 |
23,8 |
2,5 |
243,1020,6 |
Сир жирний |
14,4 |
17,1 |
1,0 |
222/932,4 |
Сир знежирений |
16,8 |
0,5 |
1,0 |
77/323,4 |
Сир 40% |
22,6 |
20,0 |
3,4 |
292/1226,4 |
Молоко згущене з цукром |
7,1 |
8,6 |
54,9 |
334/1402,8 |
Яйце (1 шт. — 50 г) |
12,0 |
11,4 |
0,5 |
157/659,4 |
Масло вершкове |
0,5 |
79,3 |
0,5 |
742/3116,4 |
Олія рослинна |
— |
94,8 |
— |
882/3704,4 |
Маргарин |
0,3 |
82,3 |
1,0 |
746/3133,2 |
Борошно, крупи, бобові, хліб |
||||
Крупа гречана |
8,8 |
2,3 |
63,4 |
317/1331,4 |
Крупа манна |
9,5 |
0,7 |
70,4 |
334/1402,8 |
Крупа вівсяна |
9,1 |
6,0 |
61,0 |
343/1440,6 |
Крупа перлова, ячмінна |
6,3 |
1,1 |
68,4 |
317/1331,4 |
Рис |
6,5 |
0,9 |
72,8 |
334/1 402,8 |
Пшоно |
8,4 |
2,3 |
65,4 |
324/1360,8 |
Макарони, вермішель |
9,4 |
0,8 |
71,2 |
338/1419,6 |
Горох |
15,7 |
2,2 |
50,9 |
293/1230,6 |
Борошно пшен. 1 ґатунку |
9,4 |
1,0 |
70,0 |
335/1407 |
Борошно пшен. 2 ґатунку |
9,8 |
1,3 |
68,4 |
333/1398,6 |
Крохмаль картопляний |
0,7 |
— |
80,5 |
333/1398,6 |
Сухарі пшеничні |
10,5 |
1,2 |
68,4 |
335/1407 |
Хліб пшеничний |
6,9 |
0,7 |
47,8 |
230/966 |
Хліб житній |
4,7 |
0,7 |
39,2 |
187/785,4 |
Булка міська |
6,6 |
2,3 |
27,9 |
245/1029 |
Овочі, гриби |
||||
Капуста |
1,4 |
— |
4,5 |
24/100,8 |
Картопля |
1,4 |
— |
19,0 |
84/352,8 |
Морква |
1,0 |
— |
7,4 |
35/147 |
Огірки |
0,8 |
— |
2,0 |
12/50,4 |
Помідори |
0,8 |
— |
3,2 |
17/71,4 |
Буряк |
1,2 |
— |
8,8 |
41/172,2 |
Цибуля ріпчаста |
2,0 |
— |
8,9 |
45/189 |
Кабачки |
0,5 |
— |
3,9 |
18/75,6 |
Баклажани |
0,6 |
0,1 |
5,5 |
24/100,8 |
Гриби білі сушені |
22,0 |
2,6 |
29,3 |
234/982,8 |
Горошок зелений |
5,0 |
0,2 |
13,3 |
72/302,4 |
Кріп |
2,5 |
0,5 |
4,5 |
32/134,4 |
Петрушка |
3,7 |
— |
8,1 |
45/189 |
Ягоди, фрукти, цитрусові й баштанні культури |
||||
Яблука |
0,4 |
— |
10,1 |
43/180,6 |
Груші |
0,3 |
— |
11,2 |
47/197,4 |
Абрикоси |
0,5 |
— |
11,0 |
47/197,4 |
Виноград |
0,6 |
14,6 |
62/260,4 |
|
Родзинки |
2,5 |
— |
61,0 |
260/1092 |
Чорна смородина |
0,9 |
— |
12,1 |
|
Лимони |
0,5 |
— |
9,3 |
40/168 |
Мандарини |
0,8 |
— |
9,0 |
40/168 |
Кавун |
0,5 |
— |
7,7 |
33/138,6 |
Диня |
0,6 |
— |
9,6 |
42/176,4 |
Волоські горіхи |
13,6 |
55,6 |
11,7 |
321/2608,2 |
Цукор, усілякі солодощі |
||||
Цукор |
— |
— |
-98,9 |
406/1705,2 |
Варення |
0,3 |
— |
72,5 |
299/1255,8 |
Мед |
0,3 |
— |
77,2 |
318/1335,6 |
Какао |
20,0 |
18,8 |
38,2 |
414/1738,8 |
Шоколад |
5,1 |
34,1 |
6,5 |
549/2305,8 |
Морозиво “Пломбір” |
4,2 |
15,0 |
20,4 |
240/1008 |
Соки |
||||
Апельсиновий |
0,6 |
-9,3 |
54/226,8 |
|
Яблучний |
0,2 |
- 11,5 |
51/214,2 |
Індивідуальний добовий харчовий раціон
Режим харчування |
Назви продуктів |
Вага продукту |
Склад у продуктах. % |
Калорійність (енергетична) |
Відсоток добового раціону |
Відсоток Вашого добового раціону |
||
білків |
жирів |
вуглеводів |
||||||
Сніданок |
25 |
|||||||
Загальна кількість |
||||||||
Обід |
35 |
|||||||
Загальна кількість |
||||||||
Полуденок |
20 |
|||||||
Загальна кількість |
||||||||
Вечеря |
20 |
|||||||
Загальна кількість |
. |
|||||||
Сумарна кількість |
100 |
Хімічний склад та калорійність харчових продуктів
Продукти (100 г) |
Білки |
Жири, г |
Вуглеводи, г |
Калорійність, ккал |
|||
М’ясо, птиця |
|||||||
Телятина варена |
30,7 |
0,9 |
131 |
||||
Кролик варений |
24,6 |
11,2 |
204 |
||||
Курка варена |
25,2 |
7,4 |
170 |
||||
Індичка варена |
25,3 |
10,4 |
195 |
||||
Яловичина варена |
25,8 |
16,8 |
254 |
||||
Яловичина тушкована |
14,3 |
5,3 |
117 |
||||
Яловичина (гуляш) |
12,3 |
12,2 |
175 |
||||
Яловичина смажена |
28,6 |
6,2 |
170 |
||||
Котлета мелена з телятини |
28,3 |
11 |
214 |
||||
Відбивна (вирізка) з яловичини |
28,8 |
10 5 |
210 |
||||
Баранина варена |
22 |
17,2 |
td> | 243 |
|||
Печінка теляча тушкована |
11 |
9,6 |
165 |
||||
Печінка теляча смажена |
22,8 |
10,2 |
227 |
||||
Шинка копчена |
22,6 |
20,9 |
279 |
||||
Полядвиця копчена |
14,3 |
25,6 |
288 |
||||
Кролик смажений |
25 |
14,8 |
233 |
||||
Курка смажена |
26,3 |
11 |
204 |
||||
Індичка смажена |
26,2 |
13,5 |
226 |
||||
Свинина варена |
22,6 |
31,6 |
375 |
||||
Свинина смажена |
20 |
24,2 |
298 |
||||
Катета рублена з яловичини |
14,6 |
11,8 |
220 |
||||
Шашлик з баранини |
22,9 |
30,4 |
372 |
||||
Котлета відбивна з баранини |
20 |
28 |
373 |
||||
Качка відварена |
19,7 |
18,8 |
248 |
||||
Качка смажена |
22,6 |
19,5 |
266 |
||||
Язик телячий варений |
12,2 |
10,9 |
146 |
||||
Паштет печінковий |
18 |
15,3 |
227 |
||||
Гуляш з яловичини |
17,1 |
12 |
192 |
||||
Ковбасні вироби |
|||||||
Лікарська |
12,8 |
22,2 |
257 |
||||
Любительська |
12,2 |
28 |
301 |
||||
Молочна |
11,7 |
22,8 |
257 |
||||
Теляча (дрогобицька) |
13,8 |
28,3 |
310 |
||||
Сардельки з телятини |
11,4 |
18,2 |
215 |
||||
Сардельки зі свинини |
10,1 |
31,6 |
332 |
||||
Сосиски молочні |
11 |
23,9 |
266 |
||||
Сосиски російські |
11,3 |
22 |
243 |
||||
Краківська |
16,2 |
44,6 |
466 |
||||
Мисливські сосиски |
25,7 |
40 |
463 |
||||
Таллінська |
17,1 |
33,8 |
373 |
||||
Українська |
16,5 |
34,4 |
376 |
||||
Московська |
24,8 |
41,5 |
473 |
||||
Сервелат |
24 |
40,5 |
461 |
||||
Риба |
|||||||
Камбала варена |
18,3 |
3,3 |
103 |
||||
Горбуша варена |
18,3 |
13 |
103 |
||||
Камбала смажена |
18,5 |
8,6 |
166 |
||||
Короп смажений |
19 |
11,1 |
190 |
||||
Лящ смажений |
19,4 |
9,9 |
182 |
||||
Минтай смажений |
15,8 |
5,4 |
126 |
||||
Окунь морський смажений |
21 |
9,7 |
188 |
||||
Салака смажена |
21,4 |
12,3 |
211 |
||||
Судак смажений |
17,8 |
5,7 |
136 |
||||
Тріска смажена |
15,9 |
5,1 |
121 |
||||
Хек смажений |
16 |
6,3 |
134 |
||||
Щука смажена |
17,7 |
5,8 |
137 |
||||
Ікра червона |
31,6 |
13,8 |
251 |
||||
Ікра чорна зерниста |
28,6 |
9,7 |
203 |
||||
Ікра чорна паюсна |
36 |
10,2 |
236 |
||||
Ікра минтая |
28,4 |
1,9 |
131 |
||||
Кілька солена |
17,1 |
7,7 |
137 |
||||
Оселедець атлантичний солений |
17 |
8,5 |
145 |
||||
Оселедець івасі |
17,5 |
11,4 |
173 |
||||
Окунь морський копчений |
23,5 |
9 |
175 |
||||
Вобла в’ялена |
46,4 |
5,5 |
235 |
||||
Салака копчена |
25,4 |
5,6 |
152 |
||||
Тріска копчена |
26 |
1,2 |
115 |
||||
Балик осетровий |
20,4 |
12,5 |
194 |
||||
Скумбрія копчена |
23,4 |
6,4 |
150 |
||||
Рибні консерви |
|||||||
Скумбрія |
13,1 |
25,1 |
278 |
||||
Ставрида |
18,8 |
18,5 |
242 |
||||
Паста креветкова |
18,9 |
6,8 |
137 |
||||
Морська капуста |
0,9 |
0,2 |
3 |
5 |
|||
Печінка тріски натуральна |
4,2 |
65,7 |
613 |
||||
Сардини в олії |
17,9 |
19,7 |
249 |
||||
Сайра бланшована в олії |
18 |
23,3 |
283 |
||||
Шпроти |
17,4 |
32,4 |
0,4 |
363 |
|||
Морепродукти |
|||||||
Кальмари |
18 |
0,3 |
82 |
||||
Тунець |
22 |
15,9 |
231 |
||||
Горбуша |
20,9 |
5,8 |
138 |
||||
Каші |
|||||||
Кукурудзяна |
8,3 |
1,2 |
75 |
325 |
|||
Толокняна |
12,2 |
5,8 |
68,3 |
357 |
|||
Горохова |
23 |
1,6 |
57,7 |
323 |
|||
Геркулес на воді |
13,1 |
6,2 |
65,7 |
355 |
|||
Вівсяні пластівці |
11,9 |
5,8 |
65,4 |
345 |
|||
Перлова |
9,3 |
1,1 |
0,5 |
106 |
|||
Пшенична на воді |
3,2 |
0,3 |
1,6 |
92 |
|||
Ячмінна |
3,4 |
0,4 |
0,5 |
108 |
|||
Манна |
11,3 |
0,7 |
73,3 |
326 |
|||
Гречана |
12,3 |
2,6 |
68 |
329 |
|||
Рисова |
7 |
0,6 |
77,3 |
323 |
|||
Хліб та хлібобулочні вироби |
|||||||
Батон |
7,9 |
1 |
51,9 |
236 |
|||
Булка |
7,7 |
2,4 |
53,4 |
254 |
|||
Булочки шкільні |
7,6 |
5 |
56,4 |
288 |
|||
Сухарі вершкові |
8,5 |
10,6 |
71,3 |
397 |
|||
Хліб пшеничний |
8,2 |
1,4 |
52,3 |
233 |
|||
Хліб житній |
5,6 |
1,1 |
43,3 |
199 |
|||
Макаронні вироби |
10,7 |
1,3 |
74,2 |
333 |
|||
Овочі, фрукти, гриби |
|||||||
Горошок зелений консервований |
5 |
0,2 |
6 |
73 |
|||
Капуста цвітна варена |
1,8 |
0,3 |
3,5 |
26 |
|||
Капуста білокачанна |
1,8 |
0,1 |
4,6 |
27 |
|||
Кабачки тушковані |
0,7 |
1,9 |
5,3 |
40 |
|||
Цибуля зелена (перо) |
1,3 |
3,5 |
19 |
||||
Цибуля ріпчаста |
1,4 |
9 |
41 |
||||
Морква |
1,3 |
0,1 |
7 |
34 |
|||
Огірки свіжі |
0,7 |
0,1 |
1,8 |
11 |
|||
Огірки квашені |
2,8 |
1,3 |
19 |
||||
Перець зелений солодкий |
1,3 |
5,2 |
26 |
||||
Перець червоний солодкий |
1,3 |
5,2 |
27 |
||||
Петрушка (зелень) |
3,7 |
0,4 |
6,8 |
49 |
|||
Петрушка (корінь) |
1,5 |
0,6 |
6,5 |
5 |
|||
Редька |
1,2 |
0,1 |
3,5 |
21 |
|||
Ріпа |
1,5 |
50 |
27 |
||||
Салат зелений |
1,5 |
0,2 |
1,7 |
17 |
|||
Буряк варений |
1,8 |
10,6 |
49 |
||||
Селера (корінь) |
1,3 |
0,3 |
5,5 |
32 |
|||
Апельсин |
0,9 |
0,2 |
8,1 |
45 |
|||
Грейпфрут |
0,9 |
0,2 |
6,5 |
35 |
|||
Баклажани |
0,6 |
0,1 |
5,5 |
24 |
|||
Персики |
0,9 |
0,3 |
9,5 |
43 |
|||
Слива |
0,8 |
9,5 |
43 |
||||
Томати консервовані |
0,5 |
2,1 |
10 |
||||
Томатна паста |
3,6 |
11,8 |
63 |
||||
Томати свіжі |
1,1 |
0,2 |
3,5 |
31 |
|||
Горобина чорноплідна |
1,5 |
0,1 |
10,8 |
52 |
|||
Груша |
0,4 |
0,3 |
9 |
42 |
|||
Селера (зелень) |
2 |
8 |
|||||
Гранат |
0,9 |
11,2 |
52 |
||||
Кріп |
2,5 |
0,5 |
4,1 |
31 |
|||
Часник |
6,5 |
3,2 |
22 |
||||
Щавель |
1,5 |
3 |
19 |
||||
Кабачки |
0,6 |
0,3 |
5,7 |
27 |
|||
Кавун |
0,7 |
0,2 |
8,7 |
38 |
|||
Диня |
0,6 |
9 |
38 |
||||
Хурма |
0,5 |
13,2 |
53 |
||||
Абрикоси |
0,9 |
0,1 |
9 |
41 |
|||
Алича |
0,2 |
6,4 |
27 |
||||
Ананас |
0,4 |
0,2 |
11,5 |
49 |
|||
Банани |
1,5 |
0,1 |
19 |
89 |
|||
Черешня |
1,1 |
0,4 |
10,6 |
50 |
|||
Яблуко |
0,4 |
0,4 |
9 |
45 |
|||
Мандарин |
0,8 |
0,3 |
8,1 |
40 |
|||
Лимон |
0,9 |
0,1 |
3 |
33 |
|||
Виноград |
0,6 |
0,2 |
15 |
65 |
|||
Полуниця |
0,8 |
0,4 |
6,2 |
34 |
|||
Журавлина |
0,5 |
3,8 |
26 |
||||
Аґрус |
0,7 |
0,2 |
9,1 |
43 |
|||
Малина |
0,8 |
0,3 |
8,3 |
42 |
|||
Смородина червона |
0,6 |
0,2 |
7,3 |
39 |
|||
Ревінь |
0,7 |
2,9 |
16 |
||||
Горошок зелений (свіжоморожений) |
3,1 |
0,2 |
7,1 |
41 |
|||
Бруква |
1,2 |
0,1 |
7 |
34 |
|||
Смородина чорна |
1 |
0,2 |
6,7 |
38 |
|||
Шипшина суха |
3,4 |
21,5 |
110 |
||||
Гриби білі (свіжі) |
3,7 |
1,7 |
1,1 |
23 |
|||
Гриби шампіньйони |
4,3 |
1 |
0,1 |
27 |
|||
Гриби білі (сушені) |
36 |
4 |
23,5 |
281 |
|||
Сухофрукти, мед |
|||||||
Курага |
5,2 |
55 |
234 |
||||
Родзинки |
1,8 |
66 |
262 |
||||
Чорнослив |
2,3 |
57,8 |
242 |
||||
Яблуко |
2,2 |
44,6 |
199 |
||||
Мед натуральний |
0,8 |
74,8 |
314 |
||||
Молочні продукти |
|||||||
Молоко 3,5% |
2,79 |
3,5 |
4,69 |
61 |
|||
Молоко 3,2% |
2,8 |
3,2 |
4,7 |
5,8 |
/td> | ||
Молоко 6 % |
3 |
6 |
4,7 |
84 |
|||
Вершки 10 % |
3 |
10 |
4 |
118 |
|||
Вершки 20 % |
2,8 |
20 |
3,7 |
206 |
|||
Вершки 35 % |
2,5 |
35 |
3 |
337 |
|||
Ряжанка 6 % |
3 |
6 |
4,1 |
84 |
|||
Сир напівжирний 9 % |
16,7 |
9 |
2 |
159 |
|||
Сир жирний 18 % |
14 |
18 |
2,8 |
232 |
|||
Сиркові маси особливі |
7,1 |
23 |
26 |
341 |
|||
Сирки глазуровані |
8,5 |
27,8 |
30,5 |
407 |
|||
Молоко сухе незбиране |
26 |
25 |
37,5 |
476 |
|||
Молоко згущене без цукру |
7 |
8,3 |
9,5 |
140 |
|||
Какао зі згущеним молоком та цукром |
8,2 |
7,5 |
43,5 |
309 |
|||
Вершки згущені з цукром |
8 |
19 |
37 |
382 |
|||
Йогурт 1,5 % |
3 |
1,5 |
3,5 |
51 |
|||
Йогурт 1,5 % солодкий |
5 |
1,5 |
8,5 |
70 |
|||
Молоко згущене з цукром |
7,2 |
8,5 |
43,5 |
320 |
|||
Сметана 20% |
2,8 |
20 |
3,2 |
206 |
|||
Сметана 30 % |
2,4 |
30 |
3,1 |
294 |
|||
Кава зі згущеним молоком та цукром |
8,4 |
8,6 |
44 |
312 |
|||
Вершки збиті |
2,8 |
28 |
18 |
346 |
|||
Морозиво молочне |
3,2 |
3,5 |
15,5 |
126 |
|||
Морозиво вершкове |
3,3 |
10 |
14 |
179 |
|||
Морозиво пломбір |
3,2 |
15 |
15 |
227 |
|||
Морозиво ескімо |
3,5 |
20 |
14,3 |
270 |
|||
Молочні страви |
|||||||
Сирники з нежирного сиру |
18,9 |
3,3 |
1,9 |
160 |
|||
Сирники з напівжирного сиру |
17,6 |
11,3 |
1,6 |
224 |
|||
Запіканка з нежирного сиру |
17,6 |
4,3 |
8,3 |
171 |
|||
Запіканка з напівжирного сиру |
16,4 |
11,7 |
7,8 |
231 |
|||
Молочний суп з макаронами |
2,3 |
2,3 |
3,1 |
62 |
|||
Масло вершкове |
0,6 |
82,5 |
0,9 |
748 |
|||
Маргарин |
0,3 |
82,3 |
1 |
746 |
|||
Майонез |
3,1 |
67 |
2,6 |
627 |
|||
Сири тверді |
|||||||
Голландський |
26 |
26,8 |
352 |
||||
Костромський |
25,2 |
26,3 |
345 |
||||
Пошехонський |
26 |
26,5 |
350 |
||||
Естонський |
26 |
26,4 |
350 |
||||
Ементальський |
28,2 |
28 |
375 |
||||
Бринза |
17,9 |
20,1 |
260 |
||||
Ковбасний копчений |
23 |
19 |
270 |
||||
Російський |
23 |
29 |
360 |
||||
Чеддер |
23,5 |
30,5 |
379 |
||||
Швейцарський |
24,9 |
31,8 |
396 |
||||
Рокфор |
20 |
28 |
337 |
||||
Олії рослинні рафіновані |
|||||||
Соняшникова |
99,9 |
899 |
|||||
Оливкова |
99,8 |
898 |
|||||
Кукурудзяна |
99,9 |
899 |
|||||
Перші страви |
|||||||
Борщ літній |
1,1 |
2,1 |
3,6 |
49 |
|||
Овочевий |
1 |
2,1 |
1,7 |
42 |
|||
Капустяний |
1 |
2,1 |
2,2 |
3,8 |
|||
Бульйон курячий |
0,5 |
0,1 |
3 |
||||
Бульйон м’ясний |
0,6 |
0,2 |
4 |
||||
3 макаронними виробами |
1,4 |
2,1 |
1 |
48 |
|||
Соки |
|||||||
Томатний |
1 |
3,3 |
19 |
||||
Абрикосовий |
0,5 |
13,7 |
56 |
||||
Апельсиновий |
0,7 |
12,8 |
54 |
||||
Виноградний |
0,3 |
13,8 |
54 |
||||
Вишневий |
0,7 |
10,2 |
47 |
||||
Гранатовий |
0,3 |
14,5 |
64 |
||||
Грейпфрутовий |
0,3 |
8 |
36 |
||||
Персиковий |
0,3 |
17 |
66 |
||||
Сливовий |
0,3 |
16,1 |
66 |
||||
Чорноплідно-горобиновий |
0,1 |
7,4 |
3,2 |
||||
Шоколад молочний |
6,9 |
35,7 |
54,4 |
547 |
|||
Яблучний |
0,5 |
9,1 |
38 |
||||
Яблучно-виноградний |
0,4 |
12,8 |
51 |
||||
Мандариновий |
0,8 |
9,6 |
41 |
||||
Чорносмородиновий |
0,5 |
11,7 |
47 |
||||
Другі страви |
|||||||
Картопля смажена |
2,8 |
9,5 |
1,6 |
192 |
|||
Картопля варена |
2 |
0,1 |
19,7 |
83 |
|||
Запіканка картопляна |
3 |
5,3 |
1,7 |
128 |
|||
Морква тушкована в молочному соусі |
1,5 |
1,1 |
6,8 |
45 |
|||
Котлети морквяні |
3,6 |
6,8 |
7,4 |
156 |
|||
Цибуля смажена |
2 |
14,8 |
12 |
187 |
|||
Капуста тушкована |
2 |
3,3 |
9 |
75 |
|||
Капуста цвітна запечена |
3,1 |
6,1 |
2,8 |
89 |
|||
Кабачки смажені |
1,1 |
6 |
6,2 |
83 |
|||
Голубці овочеві |
2 |
5,2 |
5,1 |
93 |
|||
Перець фарширований овочами |
1,7 |
6,6 |
10,8 |
109 |
|||
Ікра з баклажанів |
1,7 |
13,3 |
4.5 |
148 |
|||
Ікра з кабачків |
2 |
9 |
8 |
122 |
|||
Соус томатний |
2,5 |
20,8 |
98 |
||||
Соус молочний (бешамель) |
4,2 |
12 |
170 |
||||
Яйце куряче |
12,7 |
11,5 |
0,7 |
157 |
|||
Яйце перепелине |
11,9 |
13,1 |
0,6 |
168 |
|||
Яєчний порошок |
45 |
37,3 |
7,1 |
542 |
|||
Яєчня |
12,9 |
20,9 |
243 |
||||
Омлет |
9,6 |
15,4 |
184 |
||||
Компоти |
|||||||
Абрикосовий |
0,2 |
21,2 |
83 |
||||
Вишневий |
0,6 |
24,3 |
99 |
||||
Персиковий |
0,3 |
21,3 |
82 |
||||
Сливовий |
0,3 |
21,9 |
86 |
||||
Яблучний |
0,2 |
22,1 |
85 |
||||
Варення |
|||||||
Полуничне |
0,3 |
70,9 |
271 |
||||
Малинове |
0,6 |
70,9 |
275 |
||||
Сливове |
0,4 |
73,2 |
281 |
||||
Чорноплідно-горобинове |
0,4 |
6,3 |
246 |
||||
Яблучне |
0,5 |
11,7 |
260 |
||||
Повидла |
|||||||
Абрикосове |
0,4 |
63,9 |
242 |
||||
Яблучне |
04 |
65,3 |
247 |
||||
Напої |
|||||||
Чай без цукру |
20 |
5,1 |
4 |
||||
Кава чорна без цукру |
13,9 |
14,4 |
2,8 |
||||
Какао без цукру |
24,2 |
17,5 |
3,5 |
380 |
|||
Мінеральна вода |
0 |
0 |
0 |
0 |
|||
Квас |
5 |
25 |
|||||
Газовані фруктові (безалкогольні) |
7,5 |
31 |
|||||
Кондитерські вироби |
|||||||
Цукор |
99,8 |
374 |
|||||
Шоколад молочний |
6,9 |
35,7 |
54,4 |
547 |
|||
Карамель (льодяники) |
0,1 |
96 |
362 |
||||
Карамель з фруктовою начинкою |
0,1 |
0,1 |
92,1 |
348 |
|||
Карамель з молочною начинкою |
0,8 |
1 |
92,1 |
354 |
|||
Драже |
3,7 |
10,2 |
73,1 |
384 |
|||
Мармелад желейний |
0,1 |
77,7 |
296 |
||||
Зефір |
0,8 |
78,3 |
299 |
||||
Печиво цукрове |
7,4 |
10 |
26,2 |
406 |
|||
Печиво здобне |
10,4 |
5,2 |
76,8 |
376 |
|||
Вафлі з фруктовою начинкою |
3,2 |
2,8 |
80,1 |
342 |
|||
Тістечко бісквітне |
4,7 |
9,3 |
64,2 |
344 |
|||
Тістечко пісочне |
5,1 |
18,5 |
62,6 |
424 |
|||
Горіхи |
|||||||
Лісові (фундук) |
16,1 |
66,9 |
9,9 |
707 |
|||
Кеш’ю |
25,1 |
53,6 |
7,8 |
633 |
|||
Волоський (грецький) |
8,1 |
26,5 |
3,9 |
296 |
|||
Кедрові |
24 |
55 |
20 |
671 |
|||
Бразильський |
26 |
48,1 |
11 |
571 |
|||
Арахіс |
24,6 |
49,9 |
10,3 |
486 |
|||
Фісташки |
22 |
54 |
14 |
630 |
|||
Мигдаль |
18.6 |
57,7 |
13,6 |
649 |
|||