Уроки біології для 9 класів -

Людина
Харчування і травлення
Практична робота №6

Тема. Аналіз індивідуального харчування за добу та відповідність його нормам.

Мета: навчитися розраховувати енергетичні витрати людини за добу, складати добовий харчовий раціон відповідно до енергетичних витрат власного організму.

Обладнання: мікрокалькулятор, таблиці «Хімічний склад харчових продуктів та їхня калорійність», «Витрати енергії залежно від навантаження за 1 годину на 1 кг маси тіла», «Норма добової потреби людей у поживних речовинах».

Структура уроку, основний зміст і методи роботи

I. Актуалізація опорних знань учнів. (Бесіда за запитаннями.)

— Що таке харчовий раціон?

— Що потрібно враховувати при складанні добового харчового раціону?

II. Самостійна робота учнів за інструктивною карткою

Інструктивна картка

1. Підберіть потрібну кількість білків, жирів і вуглеводів згідно норм харчування за таблицею «Хімічний склад харчових продуктів та їх калорійність».

Слід запам’ятати, що для дітей віком від 15-17 років найкращим співвідношенням білків : жирів : вуглеводів = 1 : 1 : 4. Тобто, на одну добу на 1 маси тіла необхідно:

— 1,5 г білків;

— 1,5 г жирів;

— 6,0 г вуглеводів.

Необхідно врахувати режим харчування; тобто приймання їжі у відповідний час з урахуванням витрат енергії конкретної людини.

2. Складіть свій розпорядок дня. Дані запишіть у таблицю.

3. Визначте за допомогою таблиці «Добові витрати енергії у людей, що займаються різними видами діяльності» повну витрату енергії за добу. Дані запишіть у таблицю.


Енергетичні витрати за добу


Вид діяльності

Тривалість (год.)

Енергетичні витрати (кДж/год. кг)

Енергетичні витрата за добу (кДж)






Підсумуйте енергетичні витрати свого організму за добу.

4. Визначте індивідуальний добовий раціон харчування.

Для цього складіть меню чотириразового харчування так, щоб на

I сніданок припадало 25% добового раціону

II сніданок — 20%

Обід - 35%

Вечеря — 20%.

Дані запишіть у таблицю.


Індивідуальний добовий харчовий раціон


Режим харчування

Назва страви

Маса продуктів

Енергетична цінність (кДж)

Вміст у продуктах

% добового раціону

білків

жирів

вуглеводів

І сніданок








II сніданок








Обід








Вечеря








Всього









5. Обчисліть загальну кількість білків, жирів, вуглеводів у добовому раціоні та його калорійність.

Дані запишіть у таблицю.


Вміст жирів, вуглеводів та їх енергетична цінність у продуктах харчування


Продукти харчування

Маса

Вміст у продуктах

Енергетична цінність (кДж на 100 г продукту)

білків

жирів

вуглеводів


























6. Підрахуйте накопичення енергії за добу.

7. Знайдіть різницю між накопиченням і витратою енергії.

8. Зробіть висновки про індивідуальний харчовий раціон та значення поживних речовин.

III. Домашнє завдання.

Підготувати повідомлення про вітаміни.

Додаток:


Орієнтовний денний раціон людини


Сніданок

Салат з помідорів та огірків зі сметаною

Яйце

Сосиски

Хліб

Кава з молоком


100 г

1 шт.

2 шт.

2 шт.

200 г


299,36 кДж

612 кДж

1431,8 кДж;

964 кДж

629 кДж

Обід



Салат овочевий з олією

100 г

470 кДж

Борщ

250 г

1006 кДж

Рибні тюфтельки

100 г

1048 кДж

Хліб

2 шт.

964 кДж

Компот

200 г

629 кДж

Вечеря



Вареники з сиром

200 г

2095 кДж

Молоко

200 г

503 кДж

Сухарі

100 г

1299 кДж

Разом:

11950,16 кДж


Хімічний склад і калорійність деяких продуктів харчування (на 100 г їстівної частини)


Найменування продукту

Хімічний склад, г

Енергетична цінність (ккал/кДж)

білки

жири

вуглеводи

М’ясо та м’ясопродукти

Яловичина

19,0

19,5

-

166/697,2

Свинина

20,4

4,1

-

121/508,2

Баранина

16,2

15,3

-

209/877,8

Телятина жирна

18,1

6,8

-

137/575,4

Телятина нежирна

19,0

0,5

-

82/344,4

Курка

19,0

4,5

-

120/504

Курча

20,4

2,3

-

105/441

Печінка яловича

18,1

4,1

2,9

124/520,8

Ковбаса копчена

21,0

40,5

-

463/1944,6

Шинка

16,2

31,5

-

359/1507,8

Сосиски

11,4

17,5

0,4

212/890,4

Риба та морепродукти

Ікра зерниста

25,4

25,4

-

236/991,2

Оселедець солоний

18,9

18,9

-

200/840

Короп свіжий

15,2

15,2

-

93/390,6

Судак свіжий

18,1

18,1

-

81/340,2

Щука свіжа

17,9

17,9

-

79/331,8

Минтай

15,9

15,9

-

70/294

Молоко, молочні продукти, яйця, жири

Молоко

3,3

3,5

4,4

64/268,8

Кефір жирний

3,4

3,3

4,2

62/260,4

Вершки 20%

2,9

19,0

3,4

203/852,6

Сметана 25%

2,9

23,8

2,5

243,1020,6

Сир жирний

14,4

17,1

1,0

222/932,4

Сир знежирений

16,8

0,5

1,0

77/323,4

Сир 40%

22,6

20,0

3,4

292/1226,4

Молоко згущене з цукром

7,1

8,6

54,9

334/1402,8

Яйце (1 шт. — 50 г)

12,0

11,4

0,5

157/659,4

Масло вершкове

0,5

79,3

0,5

742/3116,4

Олія рослинна

94,8

882/3704,4

Маргарин

0,3

82,3

1,0

746/3133,2

Борошно, крупи, бобові, хліб

Крупа гречана

8,8

2,3

63,4

317/1331,4

Крупа манна

9,5

0,7

70,4

334/1402,8

Крупа вівсяна

9,1

6,0

61,0

343/1440,6

Крупа перлова, ячмінна

6,3

1,1

68,4

317/1331,4

Рис

6,5

0,9

72,8

334/1 402,8

Пшоно

8,4

2,3

65,4

324/1360,8

Макарони, вермішель

9,4

0,8

71,2

338/1419,6

Горох

15,7

2,2

50,9

293/1230,6

Борошно пшен. 1 ґатунку

9,4

1,0

70,0

335/1407

Борошно пшен. 2 ґатунку

9,8

1,3

68,4

333/1398,6

Крохмаль картопляний

0,7

80,5

333/1398,6

Сухарі пшеничні

10,5

1,2

68,4

335/1407

Хліб пшеничний

6,9

0,7

47,8

230/966

Хліб житній

4,7

0,7

39,2

187/785,4

Булка міська

6,6

2,3

27,9

245/1029

Овочі, гриби

Капуста

1,4

4,5

24/100,8

Картопля

1,4

19,0

84/352,8

Морква

1,0

7,4

35/147

Огірки

0,8

2,0

12/50,4

Помідори

0,8

3,2

17/71,4

Буряк

1,2

8,8

41/172,2

Цибуля ріпчаста

2,0

8,9

45/189

Кабачки

0,5

3,9

18/75,6

Баклажани

0,6

0,1

5,5

24/100,8

Гриби білі сушені

22,0

2,6

29,3

234/982,8

Горошок зелений

5,0

0,2

13,3

72/302,4

Кріп

2,5

0,5

4,5

32/134,4

Петрушка

3,7

8,1

45/189

Ягоди, фрукти, цитрусові й баштанні культури

Яблука

0,4

10,1

43/180,6

Груші

0,3

11,2

47/197,4

Абрикоси

0,5

11,0

47/197,4

Виноград

0,6


14,6

62/260,4

Родзинки

2,5

61,0

260/1092

Чорна смородина

0,9


12,1

Лимони

0,5

9,3

40/168

Мандарини

0,8

9,0

40/168

Кавун

0,5

7,7

33/138,6

Диня

0,6

9,6

42/176,4

Волоські горіхи

13,6

55,6

11,7

321/2608,2

Цукор, усілякі солодощі

Цукор

-98,9

406/1705,2

Варення

0,3

72,5

299/1255,8

Мед

0,3

77,2

318/1335,6

Какао

20,0

18,8

38,2

414/1738,8

Шоколад

5,1

34,1

6,5

549/2305,8

Морозиво “Пломбір”

4,2

15,0

20,4

240/1008

Соки

Апельсиновий

0,6

-9,3

54/226,8


Яблучний

0,2

- 11,5

51/214,2



Індивідуальний добовий харчовий раціон


Режим харчування

Назви продуктів

Вага

продукту

Склад у продуктах. %

Калорійність

(енергетична)

Відсоток добового раціону

Відсоток Вашого добового раціону

білків

жирів

вуглеводів

Сніданок







25


Загальна кількість









Обід







35


Загальна кількість









Полуденок







20


Загальна кількість









Вечеря







20


Загальна кількість








.

Сумарна кількість







100



Хімічний склад та калорійність харчових продуктів


Продукти (100 г)

Білки

Жири, г

Вуглеводи, г

Калорійність, ккал

М’ясо, птиця

Телятина варена

30,7

0,9


131

Кролик варений

24,6

11,2


204

Курка варена

25,2

7,4


170

Індичка варена

25,3

10,4


195

Яловичина варена

25,8

16,8


254

Яловичина тушкована

14,3

5,3


117

Яловичина (гуляш)

12,3

12,2


175

Яловичина смажена

28,6

6,2


170

Котлета мелена з телятини

28,3

11


214


Відбивна (вирізка) з яловичини

28,8

10 5


210


Баранина варена

22

17,2


td>

243


Печінка теляча тушкована

11

9,6


165


Печінка теляча смажена

22,8

10,2


227


Шинка копчена

22,6

20,9


279


Полядвиця копчена

14,3

25,6


288


Кролик смажений

25

14,8


233


Курка смажена

26,3

11


204


Індичка смажена

26,2

13,5


226


Свинина варена

22,6

31,6


375


Свинина смажена

20

24,2


298


Катета рублена з яловичини

14,6

11,8


220


Шашлик з баранини

22,9

30,4


372


Котлета відбивна з баранини

20

28


373


Качка відварена

19,7

18,8


248


Качка смажена

22,6

19,5


266


Язик телячий варений

12,2

10,9


146


Паштет печінковий

18

15,3


227


Гуляш з яловичини

17,1

12


192


Ковбасні вироби


Лікарська

12,8

22,2


257


Любительська

12,2

28


301


Молочна

11,7

22,8


257


Теляча (дрогобицька)

13,8

28,3


310


Сардельки з телятини

11,4

18,2


215


Сардельки зі свинини

10,1

31,6


332


Сосиски молочні

11

23,9


266


Сосиски російські

11,3

22


243


Краківська

16,2

44,6


466


Мисливські сосиски

25,7

40


463


Таллінська

17,1

33,8


373


Українська

16,5

34,4


376


Московська

24,8

41,5


473


Сервелат

24

40,5


461


Риба


Камбала варена

18,3

3,3


103


Горбуша варена

18,3

13


103


Камбала смажена

18,5

8,6


166


Короп смажений

19

11,1


190


Лящ смажений

19,4

9,9


182


Минтай смажений

15,8

5,4


126


Окунь морський смажений

21

9,7


188


Салака смажена

21,4

12,3


211


Судак смажений

17,8

5,7


136


Тріска смажена

15,9

5,1


121


Хек смажений

16

6,3


134


Щука смажена

17,7

5,8


137


Ікра червона

31,6

13,8


251


Ікра чорна зерниста

28,6

9,7


203


Ікра чорна паюсна

36

10,2


236


Ікра минтая

28,4

1,9


131


Кілька солена

17,1

7,7


137


Оселедець атлантичний солений

17

8,5


145


Оселедець івасі

17,5

11,4


173


Окунь морський копчений

23,5

9


175


Вобла в’ялена

46,4

5,5


235


Салака копчена

25,4

5,6


152


Тріска копчена

26

1,2


115


Балик осетровий

20,4

12,5


194


Скумбрія копчена

23,4

6,4


150


Рибні консерви


Скумбрія

13,1

25,1


278


Ставрида

18,8

18,5


242


Паста креветкова

18,9

6,8


137


Морська капуста

0,9

0,2

3

5


Печінка тріски натуральна

4,2

65,7


613


Сардини в олії

17,9

19,7


249


Сайра бланшована в олії

18

23,3


283


Шпроти

17,4

32,4

0,4

363


Морепродукти


Кальмари

18

0,3


82


Тунець

22

15,9


231


Горбуша

20,9

5,8


138


Каші


Кукурудзяна

8,3

1,2

75

325


Толокняна

12,2

5,8

68,3

357


Горохова

23

1,6

57,7

323


Геркулес на воді

13,1

6,2

65,7

355


Вівсяні пластівці

11,9

5,8

65,4

345


Перлова

9,3

1,1

0,5

106


Пшенична на воді

3,2

0,3

1,6

92


Ячмінна

3,4

0,4

0,5

108


Манна

11,3

0,7

73,3

326


Гречана

12,3

2,6

68

329


Рисова

7

0,6

77,3

323


Хліб та хлібобулочні вироби


Батон

7,9

1

51,9

236


Булка

7,7

2,4

53,4

254


Булочки шкільні

7,6

5

56,4

288


Сухарі вершкові

8,5

10,6

71,3

397


Хліб пшеничний

8,2

1,4

52,3

233


Хліб житній

5,6

1,1

43,3

199


Макаронні вироби

10,7

1,3

74,2

333


Овочі, фрукти, гриби


Горошок зелений консервований

5

0,2

6

73


Капуста цвітна варена

1,8

0,3

3,5

26


Капуста білокачанна

1,8

0,1

4,6

27


Кабачки тушковані

0,7

1,9

5,3

40


Цибуля зелена (перо)

1,3


3,5

19


Цибуля ріпчаста

1,4


9

41


Морква

1,3

0,1

7

34


Огірки свіжі

0,7

0,1

1,8

11


Огірки квашені

2,8


1,3

19


Перець зелений солодкий

1,3


5,2

26


Перець червоний солодкий

1,3


5,2

27


Петрушка (зелень)

3,7

0,4

6,8

49


Петрушка (корінь)

1,5

0,6

6,5

5


Редька

1,2

0,1

3,5

21


Ріпа

1,5


50

27


Салат зелений

1,5

0,2

1,7

17


Буряк варений

1,8


10,6

49


Селера (корінь)

1,3

0,3

5,5

32


Апельсин

0,9

0,2

8,1

45


Грейпфрут

0,9

0,2

6,5

35


Баклажани

0,6

0,1

5,5

24


Персики

0,9

0,3

9,5

43


Слива

0,8


9,5

43


Томати консервовані

0,5


2,1

10


Томатна паста

3,6


11,8

63


Томати свіжі

1,1

0,2

3,5

31


Горобина чорноплідна

1,5

0,1

10,8

52


Груша

0,4

0,3

9

42


Селера (зелень)



2

8


Гранат

0,9


11,2

52


Кріп

2,5

0,5

4,1

31


Часник

6,5


3,2

22


Щавель

1,5


3

19


Кабачки

0,6

0,3

5,7

27


Кавун

0,7

0,2

8,7

38


Диня

0,6


9

38


Хурма

0,5


13,2

53


Абрикоси

0,9

0,1

9

41


Алича

0,2


6,4

27


Ананас

0,4

0,2

11,5

49


Банани

1,5

0,1

19

89


Черешня

1,1

0,4

10,6

50


Яблуко

0,4

0,4

9

45


Мандарин

0,8

0,3

8,1

40


Лимон

0,9

0,1

3

33


Виноград

0,6

0,2

15

65


Полуниця

0,8

0,4

6,2

34


Журавлина

0,5


3,8

26


Аґрус

0,7

0,2

9,1

43


Малина

0,8

0,3

8,3

42


Смородина червона

0,6

0,2

7,3

39


Ревінь

0,7


2,9

16


Горошок зелений (свіжоморожений)

3,1

0,2

7,1

41


Бруква

1,2

0,1

7

34


Смородина чорна

1

0,2

6,7

38


Шипшина суха

3,4


21,5

110


Гриби білі (свіжі)

3,7

1,7

1,1

23


Гриби шампіньйони

4,3

1

0,1

27


Гриби білі (сушені)

36

4

23,5

281


Сухофрукти, мед


Курага

5,2


55

234


Родзинки

1,8


66

262


Чорнослив

2,3


57,8

242


Яблуко

2,2


44,6

199


Мед натуральний

0,8


74,8

314


Молочні продукти


Молоко 3,5%

2,79

3,5

4,69

61


Молоко 3,2%

2,8

3,2

4,7

5,8

/td>

Молоко 6 %

3

6

4,7

84


Вершки 10 %

3

10

4

118


Вершки 20 %

2,8

20

3,7

206


Вершки 35 %

2,5

35

3

337


Ряжанка 6 %

3

6

4,1

84


Сир напівжирний 9 %

16,7

9

2

159


Сир жирний 18 %

14

18

2,8

232


Сиркові маси особливі

7,1

23

26

341


Сирки глазуровані

8,5

27,8

30,5

407


Молоко сухе незбиране

26

25

37,5

476


Молоко згущене без цукру

7

8,3

9,5

140


Какао зі згущеним молоком та цукром

8,2

7,5

43,5

309


Вершки згущені з цукром

8

19

37

382


Йогурт 1,5 %

3

1,5

3,5

51


Йогурт 1,5 % солодкий

5

1,5

8,5

70


Молоко згущене з цукром

7,2

8,5

43,5

320


Сметана 20%

2,8

20

3,2

206


Сметана 30 %

2,4

30

3,1

294


Кава зі згущеним молоком та цукром

8,4

8,6

44

312


Вершки збиті

2,8

28

18

346


Морозиво молочне

3,2

3,5

15,5

126


Морозиво вершкове

3,3

10

14

179


Морозиво пломбір

3,2

15

15

227


Морозиво ескімо

3,5

20

14,3

270


Молочні страви


Сирники з нежирного сиру

18,9

3,3

1,9

160


Сирники з напівжирного сиру

17,6

11,3

1,6

224


Запіканка з нежирного сиру

17,6

4,3

8,3

171


Запіканка з напівжирного сиру

16,4

11,7

7,8

231


Молочний суп з макаронами

2,3

2,3

3,1

62


Масло вершкове

0,6

82,5

0,9

748


Маргарин

0,3

82,3

1

746


Майонез

3,1

67

2,6

627


Сири тверді


Голландський

26

26,8


352


Костромський

25,2

26,3


345


Пошехонський

26

26,5


350


Естонський

26

26,4


350


Ементальський

28,2

28


375


Бринза

17,9

20,1


260


Ковбасний копчений

23

19


270


Російський

23

29


360


Чеддер

23,5

30,5


379


Швейцарський

24,9

31,8


396


Рокфор

20

28


337


Олії рослинні рафіновані


Соняшникова


99,9


899


Оливкова


99,8


898


Кукурудзяна


99,9


899


Перші страви


Борщ літній

1,1

2,1

3,6

49


Овочевий

1

2,1

1,7

42


Капустяний

1

2,1

2,2

3,8


Бульйон курячий

0,5

0,1


3


Бульйон м’ясний

0,6

0,2


4


3 макаронними виробами

1,4

2,1

1

48


Соки


Томатний

1


3,3

19


Абрикосовий

0,5


13,7

56


Апельсиновий

0,7


12,8

54


Виноградний

0,3


13,8

54


Вишневий

0,7


10,2

47


Гранатовий

0,3


14,5

64


Грейпфрутовий

0,3


8

36


Персиковий

0,3


17

66


Сливовий

0,3


16,1

66


Чорноплідно-горобиновий

0,1


7,4

3,2


Шоколад молочний

6,9

35,7

54,4

547


Яблучний

0,5


9,1

38


Яблучно-виноградний

0,4


12,8

51


Мандариновий

0,8


9,6

41


Чорносмородиновий

0,5


11,7

47


Другі страви


Картопля смажена

2,8

9,5

1,6

192


Картопля варена

2

0,1

19,7

83


Запіканка картопляна

3

5,3

1,7

128


Морква тушкована в молочному соусі

1,5

1,1

6,8

45


Котлети морквяні

3,6

6,8

7,4

156


Цибуля смажена

2

14,8

12

187


Капуста тушкована

2

3,3

9

75


Капуста цвітна запечена

3,1

6,1

2,8

89


Кабачки смажені

1,1

6

6,2

83


Голубці овочеві

2

5,2

5,1

93


Перець фарширований овочами

1,7

6,6

10,8

109


Ікра з баклажанів

1,7

13,3

4.5

148


Ікра з кабачків

2

9

8

122


Соус томатний

2,5


20,8

98


Соус молочний (бешамель)

4,2

12


170


Яйце куряче

12,7

11,5

0,7

157


Яйце перепелине

11,9

13,1

0,6

168


Яєчний порошок

45

37,3

7,1

542


Яєчня

12,9

20,9


243


Омлет

9,6

15,4


184


Компоти


Абрикосовий

0,2


21,2

83


Вишневий

0,6


24,3

99


Персиковий

0,3


21,3

82


Сливовий

0,3


21,9

86


Яблучний

0,2


22,1

85


Варення


Полуничне

0,3


70,9

271


Малинове

0,6


70,9

275


Сливове

0,4


73,2

281


Чорноплідно-горобинове

0,4


6,3

246


Яблучне

0,5


11,7

260


Повидла


Абрикосове

0,4


63,9

242

Яблучне

04


65,3

247

Напої


Чай без цукру

20

5,1

4


Кава чорна без цукру

13,9

14,4

2,8


Какао без цукру

24,2

17,5

3,5

380

Мінеральна вода

0

0

0

0

Квас



5

25

Газовані фруктові (безалкогольні)



7,5

31

Кондитерські вироби


Цукор



99,8

374


Шоколад молочний

6,9

35,7

54,4

547


Карамель (льодяники)


0,1

96

362


Карамель з фруктовою начинкою

0,1

0,1

92,1

348


Карамель з молочною начинкою

0,8

1

92,1

354


Драже

3,7

10,2

73,1

384


Мармелад желейний


0,1

77,7

296


Зефір

0,8


78,3

299


Печиво цукрове

7,4

10

26,2

406


Печиво здобне

10,4

5,2

76,8

376


Вафлі з фруктовою начинкою

3,2

2,8

80,1

342


Тістечко бісквітне

4,7

9,3

64,2

344


Тістечко пісочне

5,1

18,5

62,6

424


Горіхи


Лісові (фундук)

16,1

66,9

9,9

707


Кеш’ю

25,1

53,6

7,8

633


Волоський (грецький)

8,1

26,5

3,9

296


Кедрові

24

55

20

671


Бразильський

26

48,1

11

571


Арахіс

24,6

49,9

10,3

486


Фісташки

22

54

14

630


Мигдаль

18.6

57,7

13,6

649














Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити