Уроки біології для 9 класів -

Людина
Харчування і травлення
Травлення в шлунку

Освітня мета: сформувати поняття про травлення у шлунку, значення шлункового соку у процесі травлення, його ферменти; нервову і гуморальну регуляцію шлункового соковиділення, показати роль І. П. Павлова у вивченні функцій органів травлення.

Основні поняття і терміни: шлунок, травлення у шлунку, шлунковий сік, пепсин, гастрит, виразка шлунка.

Обладнання: муляж торса людини, таблиця «Схема будови органів травлення», пробірки, шлунковий сік, луг, водяна баня, білок, крохмаль.

Структура уроку, основний зміст і методи роботи

I. Актуалізація опорних знань учнів. (Бесіда за запитаннями).

— Назвати органи ротової порожнини.

— Які речовини розщеплюються в ротовій порожнині?

— Які функції органів ротової порожнини?

— Які види зубів є у людини і які функції вони виконують?

II. Вивчення нового матеріалу.

1. Шлунок, його розміщення і особливості будови. (Бесіда з використанням муляжу торса людини і таблиці, складання схеми).

Шлунок — найрозширеніша частина травного каналу.

У шлунку відбувається:

— накопичення їжі;

— її перетравлення;

— переміщування;

— частково всмоктування.



2. Будова стінок шлунка та їх функції. (Бесіда із складанням схеми).



3. Залози шлунка. Шлунковий сік, його вплив на білки їжі. (Демонстрація дослідів, що підтверджують дію ферментів шлункового соку на білки. Обговорення дослідів і запис результатів у таблицю).



Шлунковий сік — прозора рідина, має кислу реакцію. За добу у людини виділяється 0,5 - 2 л шлункового соку.



Умови дії шлункового соку на білки


Умови досліду

Результати досліду

Висновок

1. Білок + шлунковий сік (t °=40° C)

2. Крохмаль + шлунковий сік (t °=40° C)

3. Білок + шлунковий сік (t °= 0°С)

4. Білок + кип’ячений шлунковий сік

5. Білок + шлунковий сік (t °=40° C) + NaOH.




4. Роль І. П. Павлова в дослідженні регуляції травлення шлунка. Регуляція виділення шлункового соку. (Розповідь вчителя з елементами бесіди і складання схеми).


Рефлекторна дуга шлункового соковиділення.



1. Рецептори язика.

2. Центр шлункового соковиділення довгастого мозку.

3. Залози шлунка.

4. Смакові центри кори великих півкуль головного мозку.


5. Шлункові хвороби, їх причини і профілактика. (Бесіда зі складанням схеми).



III. Закріплення знань учнів. (Бесіда за запитаннями).

— Яка будова шлунка?

— Який склад шлункового соку?

— Які речовини розщеплюються у шлунку? Заповнення таблиці.


Травлення в органах травлення


Орган

Особливості будови

Функції

Залози, структури, які виділяють секрет

Речовини, які виробляються







IV. Домашнє завдання.

Вивчити відповідну тему із підручника.





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити