РОЗРОБКИ УРОКІВ ХІМІЇ ЗА ІНТЕГРАЛЬНОЮ ТЕХНОЛОГІЄЮ
11 КЛАС
УРОК 21
Тема. Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі
Мета: формувати поняття про вітаміни, їх види, роль в організмі людини, вміст у продуктах харчування, особливості збереження вітамінів у продуктах, надлишок і нестачу вітамінів у організмі.
Обладнання: роздавальний матеріал, мультимедійний проектор, комп’ютер.
Тип уроку: ВНМ(Д).
Форми роботи: лекція з електронною презентацією, прийом «Мікрофон».
ХІД УРОКУ
I. Організація класу
II. Оголошення теми й мети уроку
III. Актуалізація опорних знань
Прийом «Мікрофон»
Я знаю про вітаміни.
IV. Мотивація навчальної діяльності
На початку наукових досліджень проблем харчування дійшли висновку, що важливий тільки «енергетичний уміст» і добре засвоювані «поживні» речовини з харчових продуктів. Тому, наприклад, із хлібу чи зерен рису почали видаляти компоненти, що важко перетравлюються, і пишатися білосніжним борошном і білосніжним рисом. Але через це виникли специфічні розлади здоров’я людини: паралічі, парези й інші порушення.
Таких симптомів не було в людей, які харчувалися менш очищеними продуктами.
Тоді почали завзято шукати речовини, необхідні для підтримки здоров’я людини. Хімічно вони були амінами і, як виявилося, носіями життя (vіta (лат.) — життя). Так виникло слово вітамін — символ життєвої субстанції, який люди неодмінно мали одержувати разом з їжею.
Отже, для підтримання нормальної життєдіяльності організму, крім білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і води, потрібні вітаміни. Цим терміном називають групу речовин їжі, що належать до різних класів органічних сполук. Деякі з них синтезуються в організмі людини. Вони мають сильний і певною мірою специфічний вплив на процеси обміну. Вітаміни діють у дуже невеликих кількостях.
V. Вивчення нового матеріалу
Вітаміни — органічні речовини, що надходять до організму людини з їжею й забезпечують нормальний обмін речовин, його фізіологічне функціонування. Тому особливо важливо, щоб вітаміни регулярно надходили до організму з їжею. Значення їх у процесі життєдіяльності дуже велике.
Більшість вітамінів доповнюють склад ферментативних систем, що беруть участь у вуглеводному, жировому, білковому та інших видах обмінів. Деякі з них, наприклад вітамін Д, перетворюються на гормоноподібні речовини, які також беруть участь у регуляції біохімічних процесів у організмі. Таким чином, кожен вітамін відіграє свою, тільки йому відведену роль в організмі людини.
На сьогодні відомо близько 20 різних вітамінів, які поділяються на дві групи:
За нормального раціону й здорового способу життя потреба у вітамінах задовольняється природним шляхом. Однак узимку й навесні відчувається нестача вітамінів, що спричиняє гіповітамінози. Надлишок вітамінів — гіпервітаміноз — буває дуже рідко.
Одноманітне харчування, бідне на натуральні рослинні продукти, призводить до виникнення захворювання — авітамінозу.
Вітамін А — ретинол
Він міститься в рибі, морепродуктах, абрикосах, печінці. Цей вітамін забезпечує нормальний стан шкіри і слизових оболонок, поліпшує зір, імунну систему.
Вітамін Д — кальциферол
Холекальциферол
Вітамін Д називають протирахітичним, бо за його дефіциту розвивається рахіт. Це захворювання проявляється в ранньому дитинстві й супроводжується порушенням утворення кісткової тканини внаслідок зменшення в ній кальцій- і фосфоровмісних солей. Кістки викривляються. Запізнюється й порушується утворення зубів. Кальциферол міститься в жовтках яєць, вершковому маслі, найбільше в риб’ячому жирі. Він також утворюються в шкірі під впливом ультрафіолетових променів сонця.
Вітамін B1 — тіамін
Вітамін В1 міститься в рисі, овочах, м’ясі птиці. Він зміцнює нервову систему, пам’ять, поліпшує травлення.
Вітамін B2 — рибофлавін
Вітамін В2 міститься в молоці, яйцях, капусті броколі. Він зміцнює волосся, нігті, позитивно впливає на стан нервової системи.
Вітамін РР (вітамін В3) — нікотинова кислота
Вітамін РР міститься у хлібі грубого помелу, рибі, горіхах, овочах, м’ясі, сушених грибах. Він регулює кровообіг і рівень холестерину.
Вітамін В6 — піридоксин
Вітамін В6 міститься в цільному зерні, яєчному жовтку, пивних дріжджах, квасолі. Сприятливо впливає на функції нервової системи, печінки, кровотворення.
Вітамін В5 — пантотенова кислота
Вітамін В5 міститься у квасолі, цвітній капусті, яєчних жовтках, м’ясі. Він регулює функції нервової системи й рухову функцію кишечнику.
Вітамін B12 — кобаломін
Вітамін В12 міститься в м’ясі, сирі, морепродуктах. Він сприяє кровотворенню, стимулює ріст, добре впливає на стан центральної та периферійної нервової системи.
Вітамін В9 — фолієва кислота
Вітамін В9 міститься в савойській капусті, шпинаті, зеленому горошку, дріжджах, печінці. Він необхідний для росту й нормального кровотворення.
Вітамін Н — біотин
Вітамін Н міститься в яєчному жовтку, помідорах, неочищеному рисі, соєвих бобах. Він впливає на стан шкіри, волосся, нігтів і регулює рівень цукру в крові.
Вітамін С — аскорбінова кислота
Вітамін С міститься в шипшині, солодкому перці, чорній смородині, обліписі. Цей вітамін корисний для імунної системи, сполучної тканини, кісток, сприяє загоєнню ран.
Вітамін Е — токоферол
Вітамін Е міститься в горіхах і рослинних оліях, захищає клітини від вільних радикалів, впливає на функції статевих і ендокринних залоз, сповільнює старіння.
Вітамін К — філохінон
Вітамін К міститься у шпинаті, салаті, кабачках і білій капусті. Він регулює зсідання крові.
Вітамін |
Добова потреба |
Прояви авітамінозу |
Прояви гіпервітамінозу |
А |
400-1000 мкг |
Куряча сліпота |
Каротинемія |
Д |
10-25 мкг |
Рахіт |
Гіперкальціурія |
В1 |
1,4-2,4 мг |
Бері-бері |
Не характерно |
В2 |
2-4 мг |
Арибофлавіноз |
Не характерно |
РР(В3) |
9-15 мг |
Пелагра |
Гіперемія |
В6 |
1,6-1,8 мг |
Судоми, анемія |
Алергічні реакції |
В5 |
8-10 мг |
Порушення функцій ЦНС |
Не характерно |
В12 |
2-5 мкг |
Недокрів’я |
Серцева недостатність, набряк легенів |
В9 |
0,2-0,4 мг |
Псоріаз, мегалобластична анемія |
Диспепсія, підвищена збудливість ЦНС |
Н |
0,3 мг |
Ураження шкіри |
Не характерно |
С |
75-100 мг |
Цинга |
Діарея |
Е |
12 мг |
Зниження функцій статевих залоз |
Погіршення зору |
К |
1-2 мг |
Зниження зсідання крові |
Гемолітичний синдром |
Потрібно пам’ятати, що вітаміни можуть руйнуватися під час кулінарної обробки продуктів харчування. Так, під час варіння м’яса руйнується 50 % вітамінів групи В. У рослинних продуктах під час термічної обробки 20 °% вітамінів групи В. Вітамін С руйнується на повітрі, коли овочі та фрукти почищені, тому їх потрібно нарізати перед варінням і класти в емальований посуді з гарячою водою. Кришку каструлі під час варіння потрібно закрити. Добре зберігаються вітаміни за низької температури.
VI. Підсумок уроку
Прийом «Мікрофон»
Я знаю про вітаміни...
VII. Домашнє завдання
Підготувати етикетки до продуктів харчування.