РОЗРОБКИ УРОКІВ ХІМІЇ ЗА ІНТЕГРАЛЬНОЮ ТЕХНОЛОГІЄЮ
11 КЛАС

УРОК 27

Тема. Контрольна робота № 3 з теми «Органічні сполуки. Органічні сполуки як основа сучасних матеріалів. Органічні сполуки і здоров’я людини»

 

Мета: перевірити рівень навчальних досягнень учнів з теми «Органічні сполуки. Органічні сполуки як основа сучасних матеріалів. Органічні сполуки і здоров’я людини».

Обладнання: роздавальний матеріал.

Тип уроку: КОН.

Форми роботи: тестово-текстові завдання по варіантах.

ХІД УРОКУ

I. Організація класу

 

II. Інструктаж щодо виконання завдань

 

ІІІ. Самостійне виконання завдань за роздавальним матеріалом

I варіант

1. Каучуки — це полімери:

а) алканів;           

б) алкенів;

в) алкінів;            

г) алкадієнів.

2. До синтетичних волокон належать:

а) бавовна;          

б) вовна;

в) капрон;           

г) ацетатне волокно.

3. Вкажіть кислоту, яка належить до вітамінів:

а) гептанова;       

б) масляна;

в) аскорбінова;    

г) пальмітинова.

4. Сировиною для виробництва гуми є:

а) синтетичний каучук;

б) лавсан;

в) ацетатне волокно;

г) поліетилен.

5. Полімери можна одержати реакцією:

а) окиснення;      

б) заміщення;

в) поліконденсації;

г) галогенування.

6. Вкажіть, які речовини здатні викликати фізичну залежність:

а) вітаміни;          

б) наркотики;

в) білки;              

г) жири.

7. Нестача вітаміну А викликає:

а) пелагру;          

б) курячу сліпоту;

в) рахіт;              

г) недокрів’я.

8. Хімічна назва аспірину:

а) аскорбінова кислота;                         

б) фталева кислота;

в) бензойна кислота;

г) ацетилсаліцилова кислота.

9. До полімерів належать:

а) поліетилен;     

б) каучук;

в) бутадієн;         

г) нонан.

10. Вкажіть назви карбонових кислот, які можуть входити до складу жирів:

а) гексанова;       

б) пальмітинова;

в) стеаринова;     

г) масляна.

11. До поживних речовин людського організму належать:

а) білки;              

б) вуглеводні;

в) вуглеводи;       

г) спирти.

12. Вкажіть харчові добавки природного походження:

а) сіль;                

б) кукурмін;

в) аспартам;        

г) глутамат натрію.

13. Вітамін Д міститься в таких продуктах:

а) яєчні жовтки;

б) м’ясо;

в) капуста;        

г) риб’ячий жир.

14. Вкажіть речовини, які належать до наркотичних:

а) аскорбінова кислота;

б) нікотин;

в) каучук;         

г) морфін.

15. Знайдіть відповідність між вітаміном та його хімічною назвою.

Вітамін

Хімічна назва

1) А

а) Ціанокобаламін

2) В2

б) Аскорбінова кислота

3) В12

в) Рибофлавін


г) Ретинол

 

16. Знайдіть відповідність між волокнами та їх групами.

Волокно

Група волокон

1) Лавсан

2) Вовна

3) Мідноамоніакове волокно

а) Синтетичні

б) Штучні

в) Природні

 

17. Знайдіть відповідність між харчовими добавками та їх призначенням.

Харчові добавки

Призначення

1) Ароматизатори

2) Барвники

3) Емульгатори

а) Поліпшення зовнішнього вигляду

б) Регуляція консистенції

в) Регуляція смаку продукту

г) Збільшення терміну зберігання

 

18. У разі отруєнь для промивання шлунка використовують розчин з масовою часткою калій перманганату 1 %. Зробіть необхідні обчислення для приготування 170 г такого розчину.

19. Напишіть рівняння реакцій, з допомогою яких можна здійснити такі перетворення:

Дайте назви продуктам реакції.

20. У разі хімічного опіку кислотою необхідно обробити шкіру розчином з масовою часткою соди 2 %. Яку масу соди необхідно додати до 200 мл (ρ = 1 г/мл) води для приготування згаданого розчину?

 

II варіант

1. Вкажіть назву спирту, похідними якого є жири:

а) етанол;          

б) гліцерин;

в) етиленгліколь;

г) пропанол.

2. До штучних волокон належить:

а) капрон;          

б) ацетатне волокно;

в) вовна;            

г) бавовна.

3. Вкажіть процес, який відбувається з білками під дією етанолу:

а) полімеризація;

б) окиснення;

в) денатурація;  

г) відновлення.

4. Сировиною для виробництва синтетичного каучуку є:

а) бутадієн-1,3;  

б) ацетилен;

в) капрон;          

г) пропен.

5. Вуглеводні в природі утворюються внаслідок реакції:

а) бродіння;       

б) гідролізу;

в) фотосинтезу; 

г) заміщення.

6. Авітаміноз вітаміну С викликає захворювання:

а) бері-бері;       

б) цингу;

в) судоми;          

г) анемію.

7. У низькокалорійних продуктах замість цукру використовують:

а) глутамат натрію;

б) кукурмін;

в) аспартам;      

г) молочну кислоту.

8. Надлишковий уміст в організмі вітаміну називається:

а) авітаміноз;     

б) гіповітаміноз;

в) цинга;            

г) гіпервітаміноз.

9. До полімерів належать:

а) білки;             

б) жири;

в) гліцерин;       

г) крохмаль.

10. Вкажіть назви карбонових кислот, які можуть входити до складу жирів:

а) олеїнова;       

б) масляна;

в) пальмітинова;

г) пентанова.

11. До складу тютюнового диму входять:

а) ацетилен;      

б) бутадієн;

в) нікотин;         

г) етанол.

12. Особливими властивостями капрону є:

а) гігроскопічність;

б) міцність;

в) термостійкість;

г) малостійкість до дії кислот.

13. До харчових добавок синтетичного походження належать:

а) сахарин;         

б) аспартам;

в) кукурмін;        

г) цукор.

14. Вкажіть продукти, в яких міститься вітамін В12:

а) морепродукти;

б) сир;

в) яйця;              

г) фрукти.

15. Знайдіть відповідність між вітаміном та його хімічною назвою.

Вітамін

Хімічна назва

1) C

а) Тіамін

2) В1

б) Рибофлавін

3) В6

в) Піридоксин


г) Аскорбінова кислота

 

16. Знайдіть відповідність між волокнами та їх групами.

Волокно

Група волокон

1) Ацетатний шовк

2) Капрон

3) Бавовна

а) Синтетичні

б) Штучні

в) Природні

 

17. Знайдіть відповідність між харчовими добавками та їх призначенням.

Призначення

Харчові добавки

а) Поліпшення зовнішнього вигляду

б) Регуляція консистенції

в) Регуляція смаку продукту

г) Збільшення терміну зберігання

1) Консерванти

2) Загусники

3) Відбілювачі

 

18. Обчисліть відносну молекулярну масу каучуку, утвореного бутадієном-1,3, якщо ступінь полімеризації становить 250. Яка маса бутадієну-1,3 необхідна для одержання каучуку масою 13,5 т?

19. Напишіть рівняння реакцій, з допомогою яких можна здійснити перетворення:

гліцерин  триолеїн  олеїнова кислота  стеаринова кислота

20. Для введення глюкози в організм використовують її розчин з масовою часткою 5 %. У медичному закладі наявний лише розчин з масовою часткою 4 % (ρ = 1,09 г/мл). Обчисліть, які об’єми розчину з масовою часткою 40 % та води необхідні для приготування розчину масою 150 г з масовою часткою глюкози 5 %. Густина води дорівнює 1 г/мл.

 

IV. Домашнє завдання



Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити