Розробки уроків - ОСНОВИ ЗДОРОВ’Я 3 клас - (за підручником О. В. Гнатюк) - 2014 рік

ФІЗИЧНА СКЛАДОВА ЗДОРОВ'Я

Урок 10. ПРО ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ. ПРАКТИЧНА РОБОТА. ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНУ ПРИДАТНОСТІ ТА УМОВ ЗБЕРІГАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ЗА ЇХ МАРКУВАННЯМ

Мета: ознайомити учнів із причинами харчових отруєнь; пояснити небезпеку самолікування харчових отруєнь; навчати школярів визначати термін придатності харчових продуктів за маркуванням; пояснити небезпеку придбання продуктів харчування на стихійних ринках; розвивати мислення, мовлення; виховувати самостійність, обережність.

Хід уроку

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Гра «Вільний мікрофон»

— Розкажи про користь вітамінів. Наведи приклади продуктів, багатих на вітаміни.

— Для чого людині потрібні мікроелементи?

— Назви продукти харчування, які ти вживаєш. У яких з них містяться вітаміни А, В, С?

III. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ

— Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся, як розпізнавати якість продуктів харчування за певними ознаками.

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Робота за підручником (с. 43-44)

— Якою повинна бути їжа?

— Яку їжу необхідно споживати щодня?

— Коли треба їсти?

— Що завдає шкоди здоров’ю?

— Якими повинні бути продукти?

— Розгляньте фотографії на с. 43. Де слід купувати продукти?

— Назвіть продукти, яким треба віддавати перевагу.

— Що таке штучна їжа?

— Доведіть, що чіпси, сухарики, солодкі газовані напої тощо не варто споживати.

— Розгляньте фотографії нас. 44. На що слід звернути увагу?

— Назвіть ознаки отруєння. Що слід негайно зробити за таких ознак?

— Що потрібно зробити до приїзду лікарів?

Пам’ятайте! Самотужки лікувати харчові отруєння небезпечно для життя!

2. Фізкультхвилинка

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ

1. Повідомлення вчителя

— З давніх-давен люди харчувалися натуральними продуктами: молоком, яйцями, свіжою городиною. Натуральні продукти смачні та корисні для здоров’я. На жаль, вони швидко псуються, їх не можна довго зберігати і перевозити на великі відстані.

Тому люди почали використовувати різні способи подовжити термін зберігання цих продуктів, зокрема, винайшли харчові добавки: консерванти, барвники, підсилювачі смаку та ароматизатори.

Важливо пам’ятати, що часте вживання продуктів із харчовими добавками може завдати шкоди здоров’ю. Тому намагайся не купувати:

• продукти з надто тривалим терміном використання;

• продукти з неприродно яскравим забарвленням, у тому числі й підфарбовану солодку воду;

• продукти зі смаковими добавками, наприклад, чипси та сухарики. Запам’ятайте! Надавайте перевагу свіжим натуральним продуктам.

2. Робота з пам'яткою «Як запобігти харчовим отруєнням» (додаток)

— Розкажіть, як ви розумієте кожен пункт цієї пам’ятки.

Як запобігти харчовим отруєнням

• Мити руки перед прийомами їжі.

• Ретельно мити овочі та фрукти.

• Не куштувати недозрілих чи незнайомих плодів.

• Не вживати продуктів, що мають неприємний смак і запах.

• Зберігати готові страви у холодильнику.

• Не вживати продуктів із простроченим терміном придатності. Запам’ятайте! Відчувши ознаки харчового отруєння, негайно скажіть про це дорослим.

3. Продовження роботи за підручником (с. 45-47)

— Про що ви дізналися у статті для допитливих?

1) Гра «Так чи ні?».

Робота в парах

Один учень читає перші чотири твердження, а інший відповідає «так» чи «ні». Потім учні міняються ролями.

• їсти потрібно через кожні 5 годин. Так чи ні?

• Молоко слід уживати щодня. Так чи ні?

• Смажені продукти корисні для здоров’я. Так чи ні?

• їсти треба в один і той самий час. Так чи ні?

• Овочі і фрукти треба їсти щодня. Так чи ні?

• Кожного дня треба їсти солодощі. Так чи ні?

• Натуральні продукти корисні для здоров’я. Так чи ні?

• Продукти харчування можна купувати на будь-якому ринку. Так чи ні?

2) Робота над рецептами-загадками.

— Прочитайте рецепти-загадки Віолетти Дворецької та назвіть страви. (Салат, борщик)

— Яка ваша улюблена страва? Дізнайтеся у батьків її рецепт. Розкажіть його в класі. Чи намагалися ви її приготувати?

4. Практична робота

— Термін та умови зберігання зазначають на упаковках усіх харчових продуктів.

— За написами на упаковці продуктів, наприклад, молока, сиру, крупи тощо, визначте термін їх придатності та умови зберігання.

Запам’ятайте! Дотримуйтеся умов і термінів зберігання харчових продуктів.

VI. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ. РЕФЛЕКСІЯ

Бесіда

— Що ви робите, коли купуєте продукти у магазині?

— Як перевірити термін придатності харчових продуктів?

— Чому небезпечно купувати продукти харчування на стихійних ринках?

— Назвіть причини харчових отруєнь.

— Чим небезпечне самолікування харчових отруєнь?

— Що слід негайно робити у разі виявлення ознак харчового отруєння?

— Як надавати першу допомогу при харчових отруєннях?



Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити